Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat la Realitatea TV ca prima recomandare facuta de seful statului in cererea trimisa luni Parlamentului privind reexaminarea statutului senatorilor si deputatilor, semnaland formulari echivoce in textul legii, "este una corecta si o vom aplica". Anterior, Zgonea declarase in cadrul aceleiasi emisiuni ca Traian Basescu "ne-a trimis inapoi un statut pentru cateva virgule si poate ceva in plus".

Valeriu Zgonea l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu ca face jocuri politice prin retrimiterea statutului parlamentarilor inapoi la Parlament. "Este o decizie pur politica, pentru a intra intr-un joc politic, intr-un razboi cu Parlamentul, fara ca pe fond sa aiba argumentele necesare sa intoarca legea. Ne-a trimis inapoi un statut pentru cateva virgule si poate ceva in plus", a declarat Zgonea luni seara, la Realitatea TV.

"Eu am spus de la inceput ca este un instrument al presedintelui prin care poate sa blocheze activitatea Parlamentului. La momentul respectiv am luat o decizie pe care foarte multi dintre colegii mei au criticat-o, inclusiv presa, unii mi-au spus ca sunt vandut presedintelui, altii ca am facut un pact cu PDL, incercand sa cream o formula normala de colaborare intre institutiile statului. Rezultatul a fost unul pe masura: este pentru prima data in ultimii patru ani cand in raportul MCV nu este acuzat direct Parlamentul Romaniei, ca blocheaza, ca are proceduri care sunt incoerente in cele doua Camere. Si am incercat, impreuna cu Agentia Nationala de Integritate si Ministerul Public, sa clarificam aceste proceduri parlamentare care ne-au pus probleme la Comisia Europeana. Am facut un gest incredibil, acela de a trimite propunerile de modificari la statutul parlamentarilor, inainte de adoptare, presedintelui pentru a-si exprima un punct de vedere. Tocmai pentru a scurta perioada si pentru a nu intra in aceasta logica de razboi pe care presedintele a avut-o in ultimii patru", a continuat el.

Cu privire la primul aspect semnalat de seful statului in cererea sa, respectiv ca textele din noua lege sunt echivoce cu privire la aplicarea incompatibilitatilor stabilite prin alte acte normative, Zgonea a declarat ca "din acest punct de vedere, vreau sa va spun ca prima recomandare este una corecta si o vom aplica, cea in care sa punem ce texte vor fi abrogate in momentul in care intra statutul in vigoare".

In schimb, cu privire la motivele doi si trei pentru care presedintele a cerut reexaminarea, atragand atentia ca anumite prevederi ale noii legi ar putea lipsi de efecte unele decizii ale Agentiei Nationale de Integritate, Zgonea a sustinut ca puterile ANI nu sunt afectate prin noul statut al parlamentarilor.

"Iar la punctul patru ni se recomanda sa dialogam cu dvs, cu Agentia Nationala de Integritate si cu Ministerul Public, ceea ce am facut", a afirmat Zgonea, insistand ca noile proceduri din statut au fost discutate cu ANI, nu au fost contestate de aceasta si au fost si salutate de Comisia Europeana.