Ministrul de Externe Titus Corlatean a discutat la Antena 3 despre scandalul legat de declaratiile ambasadorului ungar la Bucuresti Oskar Fuzes, recent convocat la MAE pe tema scandalui arborarii steagului secuiesc, declarand ca exista un set de masuri: "Avem un set de masuri, eu insumi o sa fac un gest diplomatic maine, dar imi rezerv dreptul de a nu dezvalui acum".

Titus Corlatean face o evaluare consolidataFoto: Captura Antena 3

Principalele declaratii ale ministrului de Externe referitoare la ambasadorul ungar

  • Avem un set de masuri, eu insumi o sa fac un gest diplomatic maine, dar imi rezerv dreptul de a nu dezvalui acum", a declarat ministrul de Externe.
  • In orice caz, am vazut ca domnul ambasador a devenit un star de televiziuni romanesti. Incalca o cutuma diplomatica clara. Nu mai are usi deschise, cel putin in acest moment, din partea institutiilor romanesti si sper ca maine sau in zilele urmatoare sa clarificam pe canal bilateral cu autoritatile de la Budapesta aceste aspecte si sa fie determinat acest ambasador sa se reintoarca in mandatul sau. Daca nu va face acest lucru, atunci mandatul sau se va incheia mult mai rapid in Romania
  • Romania isi respecta si va respecta identitatea minoritatilor. Minoritatile din Romania au mai multe facilitati decat au de exemplu romanii din Ungaria.
  • Maine incepe Consiliul European de la Bruxelles, sper sa existe o discutie pe aceasta tema. Aceasta relatie bilaterala (romani si unguri - n.red) este extrem de importanta pentru intreaga uniune europeana.

Europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor a declarat intr-o interventie telefonica la RTV ca va cere expulzarea ambasadorului ungar la Bucuresti, Oskar Fuzes: "Pentru aceste gesturi eu voi cere la Bruxelles ca ambasadorul ungar sa fie declarat persona non-grata si sa fie scos din tara".