Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a declarat miercuri, intr-o interventie la Romania TV, ca ar fi buna o schimbare in Constitutia Romaniei, astfel incat termenul de "stat national" sa fie inlocuit cu "stat multinational". In ceea ce priveste "razboiul steagurilor secuiesti", oficialul ungar a spus ca nu intelege de ce arborarea lor ar fi impotriva intereselor Romaniei.

"Este vorba de o minoritate nationala foarte importanta, care are dreptul sa isi pastreze identitatea. Daca secuii simt nevoia sa foloseasca steagurile sau simbolurile nationale, nu inteleg de ce acest lucru ar fi impotriva intereselor Romaniei", a declarat ambasadorul Ungariei, citat de RTV.net.

"Daca minoritatea maghiara, secuii, nu poate sa se simta ca acasa si nu poate sa se foloseasca de mijloacele de identitate, in acest caz lucrurile nu merg foarte bine. Eu nu vad de ce nu pot folosi steagul de identitate in locurile publice, chiar daca este vorba despre institutie a statului roman, chiar daca aceasta institutie functioneaza in Tinutul Secuiesc unde sunt secui. Dupa parerea mea, ar fi fost un gest natural si normal daca pe langa steagul national romanesc poate sa foloseasca si steagul national secuiesc", a mai spus Oszkar Fuzes.

Diplomatul ungar a mai reclamat faptul ca in Romania nu a fost adoptata Legea minoritatilor si ca minoritatea maghiara din Romania nu are "autonomie culturala".

Intrebat totodata daca sustine si cerintele de autonomie teritoriala ale maghiarilor, Fuzes a raspuns ca "toate formele de autonomie sunt ok pentru mine".

Ambasadorul Ungariei a spus ca sustine declaratia lui secretarului de stat al MAE ungar, Nemeth Zsolt, si ca ar fi bine ca primul articol din Constitutia Romaniei, in care apare denumirea de "stat national", sa fie schimbat si sa apara termenul de "stat multinational". "Ar trebui sa fie (scris in Constitutie) stat multinational, suveran si indivizibil", a aratat el.

"Ministerul Afacerilor Externe stie pozitia Ungariei, avem o relatie foarte stransa, uneori se intampla sa avem pozitii diferite, asta e viata", a adaugat Oszkar Fuzes.

Anterior, tot intr-o interventie la Romania TV, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, declarase, cu privire la declaratiile secretarului de stat al MAE ungar, Nemeth Zsolt, ca "astfel de indemnuri sunt indemnuri la incalcarea legii romanesti".