Ambasadorul Ungariei la Bucuresti: Poate ar fi buna o schimbare in Constitutie, Romania sa fie stat multinational
"Este vorba de o minoritate nationala foarte importanta, care are dreptul sa isi pastreze identitatea. Daca secuii simt nevoia sa foloseasca steagurile sau simbolurile nationale, nu inteleg de ce acest lucru ar fi impotriva intereselor Romaniei", a declarat ambasadorul Ungariei, citat de RTV.net.
"Daca minoritatea maghiara, secuii, nu poate sa se simta ca acasa si nu poate sa se foloseasca de mijloacele de identitate, in acest caz lucrurile nu merg foarte bine. Eu nu vad de ce nu pot folosi steagul de identitate in locurile publice, chiar daca este vorba despre institutie a statului roman, chiar daca aceasta institutie functioneaza in Tinutul Secuiesc unde sunt secui. Dupa parerea mea, ar fi fost un gest natural si normal daca pe langa steagul national romanesc poate sa foloseasca si steagul national secuiesc", a mai spus Oszkar Fuzes.
Diplomatul ungar a mai reclamat faptul ca in Romania nu a fost adoptata Legea minoritatilor si ca minoritatea maghiara din Romania nu are "autonomie culturala".
Intrebat totodata daca sustine si cerintele de autonomie teritoriala ale maghiarilor, Fuzes a raspuns ca "toate formele de autonomie sunt ok pentru mine".
Ambasadorul Ungariei a spus ca sustine declaratia lui secretarului de stat al MAE ungar, Nemeth Zsolt, si ca ar fi bine ca primul articol din Constitutia Romaniei, in care apare denumirea de "stat national", sa fie schimbat si sa apara termenul de "stat multinational". "Ar trebui sa fie (scris in Constitutie) stat multinational, suveran si indivizibil", a aratat el.
"Ministerul Afacerilor Externe stie pozitia Ungariei, avem o relatie foarte stransa, uneori se intampla sa avem pozitii diferite, asta e viata", a adaugat Oszkar Fuzes.
Anterior, tot intr-o interventie la Romania TV, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, declarase, cu privire la declaratiile secretarului de stat al MAE ungar, Nemeth Zsolt, ca "astfel de indemnuri sunt indemnuri la incalcarea legii romanesti".

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Punctul1, de exemplu, e total pe dos fata de realitate.
(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
Romania nu este un stat suveran si independent, el depinzand atat politic cat si economic de alte state si structuri internationale. Astazi niciun stat nu mai este independent de celelalte si nu s-ar putea descurca de unul singur. Cat despre unitar si indivizibil realitatea istorica contrazice flagrant acest lucru, iar istoria se repeta periodic.
Punctul trebui reformulat astfel: Romania este un stat. Atat si nimic mai mult, este suficient.
Eu cred ca prea istetul ambasador, sa propuna sugestia asta inedita, propriului stat. Ungaria multinationala, sau .. multi-tribala. Cum ar suna?? S-ar simti bine, in largul lui??. Cetatenii Ungariei s-ar simti confortabil?? Presupun ca nu. Nici noi.
Nu prea cred...
Nu stiu de ce unii vad doar scama din ochiul celuilalt, dar nu-si vad bârna din propriul ochi...vorba veche, din batrani...
nu cred ca are inteligenta necesara sa inteleaga mersul UE, care e deja un stat multinational, ca atat timp cat ai libertatea de exprimare si circulatie, nu prea mai conteaza simbolistica statala, dar na, unii se uita inapoi, exista si nostalgici.
Domnu' ambasador, ai putea face multe ungurii din Romania in multe feluri, dar se pare ca si in Ungaria exista acelasi gen de puslamale politice ca si la noi, arunca fumigene cu iz populist care mai rau de fapt celor pe care ii reprezinta.