Premierul Victor Ponta a discutat la RTV despre recentul summit care a avut loc la Bruxelles mentionand ca Romania nu a primit nimic in plus de la Uniunea Europeana: "Traian Basescu nu a obtinut nimic in plus de la UE. Nu pot sa spun ca daca eram eu acolo faceam mai multe, dar cu siguranta nu aveam cum sa obtin mai putin de zero. A obtinut cu 9 miliarde de euro mai putin". Intrebat daca acordul de coabitare intre presedinte si premier mai este valabil, Ponta a raspuns ca "Pactul cu Traian Basescu este foarte bun si functional", dar unele prevederi nu mai sint valabile: "Nu vedeti? Ce am stabilit legat de MCV si de Schengen nu a respectat. Ce am stabilit sa obtinem la Bruxelles n-am obtinut. Era inevitabil sa ajungem la aceasta opinie divergenta".

Victor Ponta la RTVFoto: Captura RTV.net

Principalele declaratii ale premierului

  • Despre summitul de la Bruxelles: Toate deciziile luate la Bruxelles reprezinta pentru toate tarile, cu exceptia Marii Britanii, un esec. Romania trebuie sa urmeze modelul Poloniei.
  • Traian Basescu nu a obtinut nimic in plus de la UE. Nu pot sa spun ca daca eram eu acolo faceam mai multe, dar cu siguranta nu aveam cum sa obtin mai putin de zero. A obtinut cu 9 miliarde de euro mai putin.
  • Traian Basescu este un leu la Otopeni, iar la Bruxelles este un pisic. Eu i-am platit biletul de la Bruxelles, adica Guvernul i-a platit biletul. Ne costa cam mult la ce rezultate are
  • Acum in loc sa ajungem la acelasi nivel cu UE in patru ani, vom ajunge in sase ani, conform politicii de coeziune.
  • Dupa POS DRU, deblocat in februarie, speram ca Programul Operational Regional sa fie deblocat in martie.
  • Raportul MCV a fost caracterizat de UE ca un raport foarte bun, dar Basescu nu e de aceeasi parere. Barroso imi spune ca Romania este pregatita sa intre in Schengen, dar Basescu spune ca nu e asa.
  • Traian Basescu trebuia la intoarcere sa spuna adevarul, nu sa declare o mare victorie.
  • Pana in 2011 a fost un Guvern corupt si incompetent.
  • Daca Traian Basescu leaga raportul MCV de Schengen, inseamna ca lupta impotriva interesului national. Traian Basescu crede ca Romania nu va intra in Schengen si atunci va da vina pe Guvern.
  • Eu am propus o scrisoare. Presedintele nu vrea sa o semneze si vine cu scrisoarea lui. Eu semnez orice vrea presedintele, cu o singura conditie: sa nu leg MCV de Schengen. Asta cred ca este impotriva intereselor Romaniei
  • Pe cei care s-au facut cu procedura transparenta i-a respins. O sa-i propuna altii doamna Pivniceru. Probabil o sa-i respinga si pe aceia si uite asa nu-l intereseaza cine, dar nu poate fi nimeni altul decat domnul Morar. Din discutiile cu doamna Pivniceru, inteleg ca Traian Basescu l-a propus pe domnul Morar. A spus ca e cel mai bun sa fie procuror general. Au avut mai multe discutii (Pivniceru si Basescu - n.red.). Eu am rugat-o pe doamna Pivniceru sa discute cu presedintele, ca pana la urma este acest circuit legal. Dupa care s-a spus ca se renunte la acest circuit legal. Nu e foarte multa consecventa, ca si la chestia cu Schengen si MCV: ce era valabil ieri nu mai e valabil azi si foarte probabil nu mai e valabil maine
  • Despre scandalul legat de arborarea steagului secuiesc: Este o tactica de politica interna a partidului domnului Orban. Maghiarii din Romania nu au nimic de castigat si sunt folositi pentru politica interna a unui partid. Trebuie sa fim fermi in aceasta chestiune, dar sa nu ne lasam provocati.
  • Despre acordul de coabitare cu Traian Basescu. Intrebat daca acordul de coabitare intre presedinte si premier mai este valabil, Ponta a raspuns ca "Pactul cu Traian Basescu este foarte bun si functional", dar unele prevederi nu mai sint valabile: "Nu vedeti? Ce am stabilit legat de MCV si de Schengen nu a respectat. Ce am stabilit sa obtinem la Bruxelles n-am obtinut. Era inevitabil sa ajungem la aceasta opinie divergenta"..
  • "Cred ca presedintele nu are nici legitimitatea, nici interesul sa se mai bata pentru Romania. S-ar bucura sa nu intram in Schengen. E un om aflat la sfarsit de mandat care are mici rautati. Presedintele de luni pana sambata se odihneste, iar duminica iese. Sa iasa in fiecare duminica. O sa vedeti ce se va intampla daca tot el baga strambe cand tot el e vinovat", a adaugat Ponta, precizand insa ca "nu e vorba de o noua suspendare".