Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, seful departamentului de analiza politica de la Palatul Cotroceni, a declarat la B1TV ca, dupa ce s-a intamplat asta-vara, proiectul euro-atlantic al Romaniei este in pericol si sustine ca exista anumite grupuri de interese care fac presiuni in acest sens. La randul sau, seful cancelariei prezidentiale Cristian Diaconescu a confirmat aceasta ipoteza declarand ca exista o analiza la nivel insitutional, punctand faptul ca Romania, pana in toamna, va deveni studiu de caz la nivelul UE, o declaratie fara precedent a celor doi consilieri prezidentiali dupa alegerile din decembrie 2012.

Principalele declaratii ale lui Sebastian Lazaroiu

  • Dupa evenimentele de asta vara din Romania, proiectul euro-atlantic al Romaniei este realmente in pericol. Am avut un raport atunci privind statul de drept, iar acum in iarna a fost un alt raport la fel de prost ca cel de atunci. De la Bucuresti reactia autoritatilor la nivel oficial, cu exceptia presedintelui, fata de tot ce vine de la Bruxelles, fie ca e negocierea bugetului, fie ca e raportul MCV, este una foarte tafnoase.
  • S-ar putea ca cei pe care ii vedem in fiecare zi sa fie niste marionete si ca in spatele lor sa fie niste grupuri care nu si-au dorit niciodata Romania in UE si in proiectul acesta vestic. Asta a fost si in 2007 cand erau unii care nu vroiau sa intram prea repede in UE.
  • Practic Romania risca suspendarea dreptului de vot in UE, suspendarea fondurilor.

Principalele declaratii ale lui Cristian Diaconescu

  • Consilierul prezidential Cristian Diaconescu a intervenit telefonic si a confirmat ipoteza lansata de Sebastian Lazaroiu: "Ar fi bine sa fie doar evaluarea unui analist, dar vreau sa va spun cu un grad ridicat de certitudine ca ceea ce a spus domnul Lazaroiu reprezinta o tema pe care noi o analizam si o evaluam cu cea mai mare atentie. Cineva ar putea spune ca eu deconspir o anumita analiza institutionala dar eu consider ca romanii trebuie sa fie informati in legatura cu ceea ce se pregateste".
  • Sunt doua directii, pe de o parte sunt interese din exterior de a plasa Romania intr-o zona de vulnerabilitate, mai ales din punct de vedere economic si in al doilea rand, treptat, pana la toamna, Romania va deveni un studiu de caz la nivelul UE.
  • In conditiile in care acum se actioneaza impotriva celor din exterior care vor sa modereze situatia Romaniei, se pune problema de fapt: Incotro se doreste a fi indreaptata aceasta tara?

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat la randul sau ca: "Daca presedintele impartaseste parerea consilierilor, este foarte grav. Daca, in schimb, e o parere personala pe care nu si-o impartaseste presedintele sa-si schimbe consilierii ca nu ii fac cinste".