Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, le-a adresat un apel liderilor politici de la Chisinau, care au facut parte din Alianta pentru Integrare Europeana, sa manifeste "intelegere" si a atras atentia ca nu isi joaca interesele sau destinele personale, ci "pot juca destinul Republicii Moldova", informeaza Agerpres. Premierul moldovean Vlad Filat a anuntat saptamana aceasta ruperea aliantei de guvernare. Ulterior, seful diplomatiei de la Chisinau a informat ca autoritatile nu mai sunt sigure ca vor semna Acordul de asociere cu UE in acest an.

Titus Corlatean a precizat, vineri seara la B1 TV, ca i-a trimis recent omologului sau francez un proiect de scrisoare prin care ii invita pe toti sefii diplomatiilor din statele Uniunii Europene la o reuniune a Grupului de prieteni ai Republicii Moldova, care ar urma sa aiba loc in martie.

"Romania si Franta au initiat acum un numar de ani asa-numitul Grup de prieteni europeni ai Republicii Moldova. Am transmis ministrului de externe francez Laurent Fabius in urma cu cateva zile - o saptamana, un proiect de scrisoare de invitare a tuturor ministrilor de Externe din statele UE, undeva in martie, pentru reuniunea Grupului de prieteni ai Republicii Moldova, sa discutam si sa-l invitam pe ministrul moldovean de externe, in ideea de a pune presiune politica pe anumiti colegi mai reticenti fata de tema Republica Moldova si UE", a afirmat Titus Corlatean.

Seful diplomatiei franceze a cosemnat aceasta scrisoare, a relatat Corlatean, precizand ca, la randul sau, a transmis-o celorlati demnitari.

"N-am retras aceasta scrisoare, am lasat sa ajunga la destinatie, chiar daca situatia e complicata acum la Chisinau, pentru ca ar fi bine sa incercam sa avem aceasta intalnire si sa facem o evaluare. As vrea sa lasam deschise aceste posibilitati pentru Republica Moldova anul acesta si in anii care vor urma. Este apelul meu pe care il fac si acum la dumneavoastra si va fi preluat de catre liderii politici ai fostei Aliante pentru Integrare Europeana. Este un apel foarte serios si este un apel in numele Guvernului Romaniei la foarte multa intelegere a situatiei si la faptul ca nu isi joaca interesele personale, nu isi joaca destinul politic personal sau de afaceri sau de institutii in Republica Moldova. Pot juca destinul Republicii Moldova si acesta este un lucru mai important decat piedestalul unuia sau altuia dintre lideri", a concluzionat Titus Corlatean.

Ministrul Corlatean e mai facut referire la o reuniune a ministrilor afacerilor europene si de externe, care a precedat recentul Consiliu European de la Bruxelles aratand ca "Republica Moldova nu prea figura in peisajul respectiv in concluziile Consiliului European [...] si urmare a interventiei pe care am avut-o in reuniune, a fost introdus un paragraf specific, foarte clar, privind incheierea acordului de asociere [...] pana la summit-ul de la Vilnius (din noiembrie - n.red). Acest proiect a fost batut in cuie, confirmat in Consiliul European unde au participat presedintii, primii ministrii din statele UE".

Seful diplomatiei de la Chisinau, Iurie Leanca, a afirmat ca autoritatile din Republica Moldova nu mai sunt sigure ca vor semna Acordul de asociere cu UE in acest an, in cadrul summitului Parteneriatului Estic din noiembrie. Leanca, a lasat joi sa se inteleaga ca, cel mai probabil, in perioada respectiva, va avea loc doar parafarea documentului.

Scena politica de la Chisinau este marcata de o noua criza, dupa ce premierul Vlad Filat a declarat miercuri ca formatiunea sa - Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) - renunta la Acordul de constituire a Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), din care mai faceau parte Partidul Liberal si Partidul Democrat.