Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la Antena 3, ca ideea sustinuta de presedintele Traian Basescu, potrivit careia cel putin sapte state s-ar fi opus in cazul unui vot pentru aderarea Romaniei la Schengen, reprezinta "o poveste" care nu exista si a aratat ca pozitia statelor UE nu poate fi discutata "dupa barfe".

"Nu exista asa ceva. Nu aveti cum sa stiti nici macar de doua. Cand vorbim de pozitia unor tari ale Uniunii Europene, nu putem sa vorbim asa, dupa barfe la coltul strazii. Eu stiam de o anumita retinere a Germaniei, dar nu am vorbit niciodata in public despre acest lucru pana cand ministrul de Interne german, pe care il apreciaza foarte tare domnul presedinte Basescu, nu si-a spus o pozitie oficiala. Povestea asta cu sapte state... va fi greu de dumirit la cine se refera presedintele si ma bucur ca nu le-a individualizat, ca eram intr-o situatie ridicola. Cand vorbim de lucruri importante pentru Romania, iar ajungem la barfe si la datul la gioale romanesc", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a tinut sa precizeze ca autoritatile romane nu au niciun fel de pozitie din partea niciunui alt stat membru care sa spuna ca ar utiliza dreptul de veto si ca Germania este singura care si-a exprimat aceasta intentie.

"Vreau sa precizez un lucru foarte clar: nu avem niciun fel de pozitie din partea niciunui alt stat membru care sa spuna ca ar utiliza dreptul de veto impotriva tarii noastre. Germania este singura care si-a exprimat aceasta intentie, iar Olanda a spus ca nu are inca o pozitie finalizata. Probabil, daca s-ar pune problema unui vot, probabil ca Germania nu ar ramane singura, probabil ca ar veni si Olanda, insa decizia privind intrarea in Schengen nu se ia prin majoritate, nici macar calificata. Un singur membru - Germania - poate sa blocheze, de aceea si ministrul german de Interne a spus veto. Nu spui veto cand ai o majoritate, ci spui veto cand esti singurul care te opui", a precizat premierul, potrivit Agerpres.

El a sustinut ca "oficiosul dlui presedinte Basescu si al Cotrocenilor" ar fi gasit cele sase state si "surpriza, surpriza sunt exact tarile care au guverne social-democrate sau socialiste".

"De exemplu, Danemarca e trecuta in ziarul Cotroceniului. Ori saptamana trecuta langa mine primul-ministru al Danemarcei a spus ca ne sustine la Schengen, Franta la fel, Belgia, Austria, am fost la Viena si acolo cancelarul, totdeauna a spus, de altfel Austria a avut totdeauna o pozitie constanta, deci vedeti cand vorbim de lucruri importante pentru Romania iar ajungem la barfe si la datul la gioale romanesc", a afirmat primul ministru.

Victor Ponta a aratat ca nimeni nu a hotarat legarea aderarii Romaniei la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare, inclusiv presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"De fiecare data, inclusiv presedintele Comisiei Europene, dl Barroso, alaturi de care am facut declaratii publice recent la Bruxelles, a spus foarte clar ca nu se leaga MCV-ul, care este facut de Comisia Europeana, de intrarea in Schengen, care este o decizie luata de ministrii de Interne din tarile membre. Pentru Romania intrarea in Schengen intotdeauna a trebuit si trebuie sa fie, ca pentru orice alta tara care a intrat in Schengen, un set de criterii tehnice pe care daca le indeplineste intra. In momentul in care Romania a tot fost amanata, in 2011 intai, in 2012, acum si in 2013 s-au gasit si alte motive pentru amanare, dar asta nu se incadreaza in ceea ce spune Tratatul Uniunii Europene si obligatiile noastre', a subliniat premierul.

Victor Ponta: Propun sa resetam total modul de a face politica in Europa din ultimii opt ani

Premierul Victor Ponta a mai sustinut luni seara, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca se impune o resetare a modului in care Romania a facut politica in Europa in ultimii ani si o concentrare pe probleme mai grave decat simpla amanare a intrarii in spatiul Schengen.

"Trebuie sa ne concentram in viitor la niste probleme chiar mai grave decat simpla amanare a intrarii in Schengen si eu sustin in continuare ca daca vrem sa tratam lucrurile serios - si eu propun sa resetam total modul de a face politica in Europa din ultimii opt ani, pentru ca deocamdata in ultimii opt ani, si nu a fost USL-ul la guvernare in ultimii opt ani, ci doar in ultimele opt luni - (...) trebuie sa gasim o strategie mai eficienta", a afirmat Ponta, potrivit Agerpres.

El a aratat ca ceea ce va afecta Romania pe termen mediu si lung este "spaima" ca muncitorii din tara noastra vor lua locul celor din statele Uniunii Europene si problema referitoare la integrarea minoritatii rome.

"Ceea ce ne va afecta pe noi pe termen mediu si lung, intr-un context al Europei aflata in criza, in care sunt foarte multe probleme pe plan national, este in primul rand aceasta spaima care se transmite ca o sa vina muncitorii romani in Marea Britanie, o sa vina in Germania, o sa vina si o sa ia locurile de munca acolo unde deja sunt probleme cu somajul si, in al doilea rand, o problema pe care, de asemenea, cred ca o cunoasteti foarte bine, cea referitoare la integrarea reprezentantilor minoritatii rome, o problema care e in atentia tuturor tarilor din Occident si care nu e usor de rezolvat", a aratat Victor Ponta.

Premierul a adaugat ca important este de vazut cine a construit imaginea Romaniei ca tara care nu merita sa fie primita nicaieri.

"Nu cred ca trebuie sa ne certam nici cu Germania, nici cu un alt stat membru al UE, trebuie sa vedem in primul rand cine ne-a construit aceasta imagine si la Berlin si la Bruxelles, ca suntem o tara care nu merita sa fie primita nicaieri decat daca e un Guvern al dlui presedinte Basescu, daca nu mai e Guvernul presedintelui Basescu trebuie sa fim scosi de peste tot", a spus Ponta.

***

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca Germania nu este singura tara care ar fi votat impotriva aderarii Romaniei la Schengen in Consiliul JAI, mentionand ca sunt cel putin sapte state care s-ar fi opus in cazul unui vot.

"As vrea sa mai clarific un lucru, ca om care stie mecanismele de functionare ale Uniunii Europene. Germania nu este singura care ar fi votat impotriva Romaniei, sunt cel putin sapte state care, daca s-ar fi ajuns la vot, ar fi votat impotriva urmare a raportului MCV. Sapte state pe care le stiu eu, dar este foarte posibil ca, in momentul in care ministrul german de Interne ridica mana, sa fie majoritate impotriva. Stiu foarte bine cum functioneaza consiliile interguvernamentale si interstatale in UE", a spus Basescu.

"Prudenta aratata astazi de primul ministru este de bun augur si sper sa se mentina in aceasta linie", a mai spus Basescu.

Presedintele a mai spus ca, de cand merge la Consiliul European, nu a vazut "nicio problema rezolvata tipand".

"Totul este subiect de negociere intre parteneri. Nimeni nu-si arunca buzduganul peste frontiere. Se mai intampla cu Londra, dar si ea pierde cate jumatate de buzdugan cand face asa ceva. (...) Nimeni nu rezolva nimic in acest mod, pentru ca nu acesta este spiritul Uniunii. Iar corect din partea noastra este sa ne uitam in ograda noastra, sa vedem de ce sunt suparati unii parteneri europeni"", a adaugat Basescu.