Presedintele Traian Basescu considera ca nu poate fi solutionata problema romilor daca nu se incepe cu trimiterea copiilor acestora la scoala, punctand, in context, ca problema romilor nu este una de Schengen.

'Nu o vad nici pe dna Merkel, nici pe premierul olandez, nici pe premierul finlandez, nu-i vad in stare, cunoscandu-i si de foarte multa vreme, ca noi avand un MCV curat ei sa spuna 'nu', pentru ca si ei, ca si noi, stim foarte bine ca problema romilor nu este o problema de Schengen. Ei (romii -n.r.) nu aterizeaza din tari arabe, nu vin din India, ci din spatiul european, iar acum ajungem din nou la ceea ce eu ceream in Consiliu in 2009 si 2010, o politica europeana pentru integrarea romilor, iar asta trebuie sa plece de la un zero absolut, care inseamna nicio primarie pe teritoriul UE nu-ti da niciun fel de ajutor daca nu iti trimiti copiii la scoala. O sa-mi spuneti, dar este germana! Gasim formule. Cum avem dascali romani in Spania, in Italia, putem trimite si la Dusseldorf. 'Cati stati fratilor aici? Sase luni. Toti puradeii la scoala'. Pentru ca nu vom rezolva problema romilor nici in generatiile urmatoare, daca nu incepem cu acest element de baza, copiii romi la scoala', a afirmat seful statului, marti seara, la Digi 24, citeaza Agerpres.

El a spus ca Italia deja a gasit 'antidotul', reusind sa creeze o atmosfera in care sa nu mai fie violente in ochii comunitatilor, cu privire la romi. Presedintele a subliniat ca Franta sau Germania trebuie sa abordeze politici in care sa ne implice, pentru ca Romania nu se derobeaza de responsabilitatea pe care o are pentru cetatenii sai.

'Daca cineva vrea sa sugereze ca Romania ar trebui sa interzica libera circulatie a unei categorii de cetateni ai ei trebuie sa uite aceasta abordare. (...) Noi am avut acest subiect in discutie cu Italia, cand era Maroni ministru si ridicase lucrurile la un nivel. Si raspunsul nostru a fost foarte simplu, da, introducem restrictii cu o singura conditie, probati-ne ca sunt infractori. Daca la voi nu pedepsiti cersetoria, vrei sa-l pedepsesc eu pentru cersetorie! Prindeti-l ca a furat, dati-ni-l, si-i dam interdictie de a parasi tara. Dar doar asa, pentru ca il urci in avion si spui du-te inapoi in Romania, nu se poate. Aici crearea unor precedente este extrem de periculoasa si de aceea Romania refuza categoric orice precedent de acest tip. Cu infractorii, da, suntem de acord, ni-i tinem acasa un timp, cat stabilim, dar nu cu cetateni romani de etnie roma sau care sunt romani pur si simplu', a conchis presedintele Basescu.