"Intre China si tara dumneavoastra exista relatii foarte bune nu doar la nivel cultural, dar si in economie si politica", spune excelenta sa Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei la Bucuresti, intr-un interviu in exclusivitate, la "Pasaport diplomatic", sambata, ora 18:30, la Digi24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Invitata lui Balazs Barabas la editia din aceasta saptamana a "Pasaportului diplomatic", editie dedicata Chinei, este doamna ambasador Huo Yuzhen.

Dincolo de frumusetea si fascinatia pe care o exercita de obicei aceasta tara, in special pentru noi europenii, in interviul acordat realizatorului Digi24, Excelenta sa a facut o adevarata pledoarie pentru importanta culturii in viata fiecarui popor. Iar raspunsurile diplomatului chinez pot fi vazute ca o lectie foarte importanta, din aceasta perspectiva, si pentru romani.

"Cultura chineza dateaza din timpuri stravechi. Conform istoricilor, cultura chinezilor, natiunea chineza are o istorie de trei sute de mii de ani. Daca ne uitam la civilizatia chineza, putem spune ca dateaza de peste zece mii de ani. Poporul chinez are o istorie de cinci mii de ani. Cum de istoria chinezilor a putut continua pana astazi? Cred ca cultura a jucat un rol important. Prin cultura, civilizatia chineza a putut supravietui pana acum. Noi, chinezii credem ca cultura poate ajuta poporul si lumea sa traiasca in armonie si respect reciproc. Acordam o atentie deosebita unor notiuni ca: onest, harnic, inovator, si ospitalitate. Acestea sunt specifice poporului chinez. Cred ca cultura chineza ajuta poporul nostru sa traiasca mai departe. Exista o singura cultura si civilizatie chineza. Noi nu ne-am oprit niciodata, ne dezvoltam in continuare. Poporul, economia, societatea noastra vor creste in continuare, iar cultura este foarte importanta. Vrem sa continuam, sa avem o cooperare buna cu alte tari. Cred ca prin cultura, popoarele se pot intelege mai bine, isi pot intari relatiile de prietenie", spune doamna ambasador.

ar la acest capitol, al relatiilor culturale, Romania si China stau foarte bine, mai ales in ultimii ani, dupa cum remarca Excelenta sa. "Intre China si tara Dvs exista relatii foarte bune nu doar la nivel cultural, dar si in economie, politica, educatie si alte domenii.De exemplu, in ultima vreme am organizat multe activitati, expozitii ca cea a umbrelelor, evantaielor, a obiectelor de artizanat. Au avut loc mai multe festivitati in localitati de provincie si cred ca am avut succes. La fel, anul trecut am organizat spectacole ca cel al papusilor si un concert de jazz. Acum 3 saptamani, am organizat impreuna cu Ministerul Culturii un spectacol la Ateneul Roman. Cred ca este primul spectacol pe care l-am organizat intr-un cadru atat de frumos."

Ce crede ambasadorul Chinei la Bucuresti despre Romania si romani? Ca avem multe trasaturi similare, ceea ce o face sa se simta foarte bine aici. "Ambele popoare au trasaturi similare, printre care prietenia si ospitalitatea. De aceea ma simt foarte onorata si bucuroasa sa lucrez aici si intotdeauna sunt sprijinita de oameni si de autoritati. Doresc sa fac tot posibilul sa promovez bunele relatii la un nivel si mai ridicat."

Restul interviului dar si multe alte materiale si imagini despre traditiile, cultura si frumusetile acestei tari, sambata, ora 18:30, la Pasaport diplomatic, pe Digi24.