Ministrul Nicolaescu vrea ca medicii sa nu mai aiba statut de bugetari si anunta 3 posibilitati de exercitare a meseriei
"Vrem sa schimbam modalitatea de functionare a spitalelor, astfel incat personalul medical sa nu mai aiba statut bugetar, sa asezam locul medicului acolo unde trebuie. Sa stabilim pentru un medic 3 posibilitati de exercitare a profesiei: fie sa fie angajatul exclusiv al spitalului, dar pentru asta trebuie sa-si negocieze un anumit salariu, in afara grilei bugetare, un nivel de salariu care sa-l motiveze. O alta posibilitate: eventual sa cream sectii sau cabinete private in acel spital unde medicul poate da o consultatie contra cost, o parte din bani urmand sa revina medicului, alta spitalului. A treia posibilitate: sa lucreze part time la un spital, pentru restul se poate duce unde vrea. Facem un sistem informatic pentru a nu plimba pacientii", a explicat ministrul Sanatatii.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat sambata ca ministerul pe care il conduce va incepe procesul de reorganizarea a directiilor de sanatate publica in vederea realizarii unei reforme in sanatate. Directiile vor fi reorganizate in 8 autoritati regionale, cu sediile in "localitatile in care avem universitati de medicina traditionale, cu alte cuvinte acolo unde avem expertiza, competenta, profesionisti". Potrivit ministrului Nicolaescu, in urma reorganizarii o parte din personalul actualelor directii de sanatate publica va trece cu atributii si cu fondul de salarii aferent la consiliul judetean sau la cel municipal, o alta parte se va duce la autoritatea regionala, o parte din persoanlul medical calificat (medici si asistenti medicali) va fi absorbit de institutiile de pe plan local iar "o cota parte mai mica si un persoanal probabil un personal mai putin calificat, va putea fi disponibilizat".
Potrivit Agerpres, Nicolaescu a estimat ca prin reorganizarile de la nivelul ministerului, al DSP-urilor si al caselor judetene de sanatate, se vor reduce aproximativ 3.000 - 4000 de posturi. Ministrul Sanatatii a spus ca tot in urma reorganizarii se va face o economie anuala de 50 milioane de euro, bani care vor putea fi redirectionati pentru imbunatatirea unor programe nationale precum cel pentru oncologie.
Spre deosebire de predecesorii sai, strategia ministrului Eugen Nicolaescu nu este aceea de a elabora o noua lege a Sanatatii, pe care eventual sa o supuna dezbaterii publice timp de cateva luni.
Dar daca punem cap la cap mai multe informatii din surse oficiale, initiative legislative si declaratii publice, putem intelege limpede care este planul dupa care se croieste viitorul sanatatii noastre.
vezi aici ce masuri pregateste ministrul Nicolaescu

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
dupa tov. contabil, doctorul angajat doar al spitalului, nu-i bugetar.
tot dupa el ar trebui create sectii private. cine o sa fie investitorul particular, adica patronul?
si azi, se practica a treia varianta. spital de stat (bugetar)/privat.
"frumoasa" clica de idioti a strans idiotul sef, zis si prim ministru.
Romania in 1990 avea 5.5 medici la 1000 de locuitori, acum mai are ....1,8 .Pe langa faptul ca timp de aproape 20 de ani la medicina a fost concurenta aproape 0 si numarul de locuri s-a redus din lipsa de candidati, peste 10.000 de oameni au plecat si alte zeci de mii intentioneaza. Nu se pleaca in ritmul dorit, tocmai pentru ca ministerul blocheaza plecarile prin eliberarea cu taraita a certificatelor necesare.
Asa cum e conceput sistemul actual, pacientul platitor de taxe e complet dezavantajat. Eu, ca medic, nu puteam intr-o garda sa acord mai multa atentie, sau sa il consult cu prioritate pe platitorul de taxe! (atentie, nu vorbim de urgente) ,pur si simplu si corporatistul care a virat 1000 de lei luna respectiva sistemului si tiganul care nu a platit vreo taxa in viata lui, sunt consultati pe principiul : primul venit, primul servit.
Eu ca medic am jurat sa ii tratez pe amandoi, dar cred ca suntem toti de acord ca tiganul trebuie sa astepte!
In spitalele noastre se lucreaza prost. Medicii colaboreaza mai toti cu o clinica privata si nu mai pot fi gasiti dupa ora 12-13 daca nu sunt de garda, se spitalizeaza prea mult, se aglomereaza prea mult anumite spitale in timp ce altele sunt goale.
Rezidentii sunt mai toti inscrisi la cursuri de limbi straine, si din fosta mea serie de facultate suntem 5 care vrem sa ramanem, si doar unul (nu eu) vrea sa lucreze in sistemul public.
In principiu, daca Nicolaescu reuseste sa acorde asistenta medicala pensionarilor si copiilor, dar ii va pune la plata cat de cat pe tigani si pe cei care lucreaza la negru, eu voi fi de acord cu aceste masuri. Iar daca va reusi sa puna cumva omul care plateste constant sume considerabile la acest sistem, in fata, chiar le voi aplauda!...
Mentionez ca NU ma uit la A3, NU am votat USL si NU sustin orbeste pe cineva, dar Nicolaescu are ceva dreptate in ideile lui. ceva, ceva.
Nici prin gand nu ar trebui sa va treaca sa conditionati actul medical in functie de cine este pacientul.Pe dvs. NU VA INTERESEAZA cine cat a platit sau ce origini are.
Tot ce poate sa va intereseze este sa aveti conditii optime de a va desfasura activitatea si remuneratia.
Nu vreau sa jignesc, dar am plecat si din cauza unuia ca dvs. pe care vreo pila l-a pus intr-o pozitie calduta iar acum isi da cu parerea si iese la iveala calitatea umana pe care o aveti.
Cat despre Nicolaescu, intentia este buna, ramane de vazut daca o si poate implementa.
In sfarsit le mai da si de lucrat directorilor de spitale (care in afara de a numara spaga primita pentru un post de medic de la un doctor de proasta calitate, ca dr bear, nu prea fac altceva), adica sa se descurce si sa-si faca o echipa de calitate, cu medici valorosi si bine platiti.
Nu stiu cum e altundeva dar aici in Franta, medicul isi negociaza salariul si alte avantaje cu directiunea spitalului (bineinteles in limita salariala impusa de catre stat), la fel, daca nu este competent, spitalul il poate concedia foarte usor.
Problemele vor fi metehnele de comunisti si necivilizati a acelorasi directori de spitale care de acum taie si spanzura, pot angaja pile mult mai usor si pot sa faca asta in detrimentul pacientului, de exemplu dr. bear de mai sus.
Bineinteles ca frustrarea dvs. e normala, vine de la cineva care crede ca a fi in Franta e placut.
Va invit sa incercati sa spunem 1 an de trai aici, la 2500 km de casa, printre straini ... . E foarte frumos si chiar mi-am dorit toata viata sa fiu departe de cei dragi.
Repet, un medic nu conditioneaza actul medical, peste tot in lume exista oameni cu probleme, iar civilizatia nu inseamna ca il tratezi pe cel cu bani, iar pe cel fara il lasi fara.
Scuzati-ma, am impresia ca nici nu vorbesc cu medici, nu stiam ca primul lucru pe care-l faci in urgente este sa verifici daca asiguratul si-a platit sau nu taxele.
De aceea este Romania unde este...
In privinta traitultui in alta tara, eu zic sa nu dramatizati! Ati avut de ales, ca intr-o balanta, intre a sta alaturi "de cei dragi" sau "la 2500 km de casa, printre straini". Si balanta a inclinat pentru a doua varinta. Deci oricum e mai bine decat alaturi de "cei dragi".
Şi da, problemele neasiguraţilor ajung la urgenţe. Şi nu numai ele. Mai sunt şi medici care preferă sistemul de urgenţe pentru analize şi apoi să le interpreteze la cabinetul lor particular...
In primul rand nu lucrez in sistemul de stat, parca am precizat asta in postul meu initial. Am fost nevoit ca orice medic roman sa fac un rezidentiat si acolo am avut garzi. De-aici amintirile mele despre pacienti si interactiunea cu ei din sistem.
Am specificat deasemenea in paranteze, NU URGENTA. Daca veti ajunge, desi nu va doresc, la camera de garda a SCUB Floreasca, veti fi triat de un medic, si daca problema nu e urgenta majora veti fi indrumat catre urgente minore, la o coada cat Marele Zid Chinezesc.
Daca dvs. ati fi virat 1500 de lei in luna respectiva la bugetul asigurarilor medicale v-ati fi enervat fantastic ca in fata dvs e un individ cu odogon de aur la gat de la care medicii nici macar "atentii" nu primesc (ei ofera, medicii nu iau).
Prejudecatile regretabile care va guverneaza postarea ma fac sa cred ca experienta occidentului nu v-a priit.
"individ cu odogon de aur la gat" ma intreb de ce un individ cu aur la gat e inferior sau superior unuia care "livreaza" 1500 roni, imi pare rau asta se numeste discriminare.
si da un corporatist care livreaza 1500 roni trebuie sa stea la coada daca tiganul are o urgenta majora.
si tiganul trebuie sa stea la coada daca corporatistul care livreaza 1500 de roni are o urgenta majora.
cu ce gresesc? domnule, la triaj nu ii cautam de asigurari, ii cautam de boli, asta e menirea noastra.daca exista o problema, sa se descurce adminstrativul, nu e treaba mea sa o rezolv.
nu ma intereseaza unde lucrati, ideile dvs. sunt nocive si din pacate tot mai multi sunt de acord cu dvs.
Niciaieri in postarile mele nu veti vedea ceva de genul : si daca e pe moarte tiganu' lasa-l Domne' sa moara ca nu a platit taxe! .
Am specificat CLAR ca DUPA triaj, discriminarea pe baza de cine si-a platit taxele si cine nu ar trebui instalata.
Daca cineva a platit 1000 de lei pe luna ,intr-un an sunt aproximativ 2800 euro, repartizat pe 10 ani, sunt 28.000 euro. tiganul nimic, niciodata.
NU E CORECT. Nu sunt rasist, sunt realist. Tiganii sunt exemplul pentru ca ii stim. Sistemul ne cere sa le cerem, macar de forma, dovezi de asigurare. Nu au. In 3 ani de garzi prin 5 spitale NU AM VAZUT UN SINGUR TIGAN SA AIBA.
Si va rog, mai usurel cu stilul asta "politically corect" ,va exprimati pe un site romanesc. Suntem prea saraci sa halim de-astea.
Eu nu va cunosc dar parerea mea dupa cele citite aici este ca dvs. v-ati facut medic pentru corporatisti si platitori de taxe... eu nu.
Am plecat pt. ca nu am parinti bogati si nici nu am fost in stare sa dau sau sa iau mita si nici nu am pile.Eu sunt mai simplu de felul meu, vad doar alb si negru, nu m-am nascut "descurcaret".
N-avem nevoie de sanatate, avem nevoie de slujbe si parastase.