Guvernul va inchiria sau va cumpara un avion care sa fie folosit ca aeronava oficiala a presedintelui sau a prim-ministrului, dar in momentul in care va avea posibilitatea financiara, a declarat premierul Victor Ponta, miercuri seara, la Romania TV.

El a aratat ca este normal ca un sef de stat sau de guvern sa dispuna de un avion cu echipament special de comunicatii, dar a precizat ca actuala aeronava utilizata de Presedintie costa foarte mult.

"Avionul acela costa enorm de mult si nu are nevoie nici domnul presedinte Basescu... Eu nu am zburat niciodata cu el, dar, dincolo de asta, faptul ca presedintele tarii - facem abstractie ca il cheama Traian Basescu - faptul ca premierul - facem abstractie ca il cheama Victor Ponta - e normal sa aiba la dispozitie un avion. Nu unul cu o suta de locuri, cu nu stiu ce lux, ci unul asa cum au toti prim-ministrii din zona (...) de 10-12 persoane", a explicat Ponta la RTV, potrivit Agerpres.

La remarca moderatorului ca ar pleda pentru o aeronava prezidentiala mai mare decat cea propusa de premier, cu macar 20 de locuri, Victor Ponta a replicat: "E mare, mai taiati!".

"In momentul in care vom avea posibilitatea financiara, vom inchiria sau vom cumpara un acest tip de avion, care sa fie avionul oficial al presedintelui, al primului-ministru, dar povestea ca tii un avion mare de la Tarom, cu niste costuri uriase, care, daca nu ma insel, in septembrie iese din normele tehnice. Cred ca un presedinte de tara europeana are la dispozitie un avion", a explicat Ponta.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, declara recent ca TAROM ar trebui sa renunte la aeronava prezidentiala Airbus A 310, deoarece produce companiei pierderi anuale de 7 milioane de euro, aminteste Mediafax.

Premierul a anuntat la randul sau ca Guvernul nu-i va retrage presedintelui Traian Basescu avionul cu care se deplaseaza la intalniri oficiale, ci cauta o solutie pentru ca actualele costuri ridicate generate de utilizarea acestui avion vechi sa fie reduse, iar gradul de siguranta sa creasca.

Administratia Prezidentiala a solicitat in 2010 Tarom sa efectueze cursele speciale pentru deplasarile si vizitele externe ale sefului statului, compania de stat punand la dispozitie pentru acestea unul dintre cele doua avioane Airbus A 310, achizitionate la inceputul anilor '90.

Compania Romavia care opera vechea aeronava prezidentiala, un Boeing 707 vechi de 39 de ani care nu mai indeplinea nici standardele de zgomot la nivel european, a anuntat in 2010 ca nu mai poate efectua deplasarile presedintelui ca urmare a situatiei financiare dificile a regiei.