Invitat la emisiunea "Ultima ora" de la TVR 1, presedintele PNL Crin Antonescu a comentat ultimele declaratii ale lui Traian Basescu, care a retrimis Parlamentului legea care modifica statutul cadrelor militare. Premierul Victor Ponta a intervenit telefonic, anuntand ca presedintele Traian Basescu se opune schimbarilor din Romania.

Crin Antonescu la TVR 1Foto: Captura TVR1
  • Crin Antonescu despre sondajul INSCOP: Daca vedeti a cui e compania o sa intelegeti de ce a iesit asa sondajul. Eu ma tem mai mult ca ajung la Cotroceni decat ca nu ajung

"Domnul Basescu din pacate nu este responsabil de ceea ce spune. Ne-am obisnuit ca domnul Basescu din postura de presedinte sa vina cu acuzatii care mai de care mai spectaculoase. Sare in ochi iresponsabilitatea unor declaratii ce nu se pot auzi din doua in doua saptamani din gura unui sef de stat. Presedintele are prerogativa constitutionala de a nu promulga legea, ceea ce si face. Legea va reveni in Parlament si urmeaza sa fie rediscutata", a declarat Crin Antonescu.

"Am vazut astazi iesirea domnului presedinte Traian Basescu. Decizia finala apartine Parlamentului. Presedintele Traian Basescu se opune unei schimbari. Nu trebuie sa schimbam Constitutia, generalii, trebuie sa ramana cei de pe vremea lui Traian Basescu. Presedintele nu vrea sa schimbe nimic. Eu si Crin Antonescu am fost votati ca sa facem schimbari in Romania. Nu consider intemeiate acuzatiile, problema nu e ca nu avem destui generali, ci ca nu avem de foarte multi ani echipament, pregatire militara, ca pleaca 10 sau 15 generali atunci vin altii, nu este o problema. Reactia presedintelui Traian Basescu este una personala, pentru ca generalii sunt numiti de domnia sa si ar vrea sa ramana cat mai mult timp in aceste grade si functii. Parlamentul va decide fara sa tina cont de aceste reactii personale", a completat premierul Victor Ponta.

Despre postul de ministru al Justitie. Pozitie diferita fata de Ponta

Desi liderul liberal spune ca este de acord cu premierul Victor Ponta ca este nevoie de un ministru "cu un profil mai putin implicat politic", a declarat imediat ca nu ar ezita sa-i propuna pentru acest post pe liberalii Tudor Chiuariu sau Norica Nicolai.

Antonescu sustine insa ca niciunul dintre cei amintiti nu-si doreste postul de ministru al Justitiei.

"Nici Tudor Chiuariu si nici Norica Nicolai nu vor sa fie ministri ai Justitiei in Romania. Daca unul din ei ar dori i-as propune maine premierului, chiar daca au un profil politic mai pronuntat. Noi trebuie sa gasim un om suficient de calificats i puternic care sa mearga la Bruxelles si sa lamureasca problema MCV-ului", a declarat copresedintele USL.

Despre modificarea Constitutiei:

"Domnull Basescu s-a obisnuit ca vointa a milioane de oameni sa fie incalcata de Curtea Constitutionala. Noi vom traversa toate procedurile normale, am tinut cont si de limitele revizuirii, dar daca domnul Basescu intelege ca Parlamentul legitim trebuie sa intrebe Curtea Constitutionala despre modificari atunci se inseala. Parlamentul va da o formula de revizuire pe care o va trimite pentru avizare Curtii Constitutionale. Aceasta nu va avea decat sa verifice daca se incalca limitele revizuirii sau nu".

Despre reducerea numarului parlamentarilor:

"Oamenii au spus de fapt la referendum ca vor un Parlament ceva mai mic, mai putin costisitor si mai eficient. In orice caz acest Parlament va fi mult mai restrans, in jur de 300 parlamentari".

Despre reducerea mandatului de presedinte:

Daca alegerile prezidentiale vor fi in 2014, atunci putem sa reducem mandatul la patru ani. Alegerile prezidentiale nu trebuie sa se suprapuna cu cele parlamentare pentru ca le contamineaza.

Crin Antonescu despre sondajul INSCOP: Daca vedeti a cui e compania o sa intelegeti de ce a iesit asa sondajul.

Eu ma tem mai mult ca ajung la Cotroceni decat ca nu ajung. E un moment greu acums a ajungi la Cotroceni. E o tara legata de maini si de picioare de oamenii ei si nu de altii. Oamenii nu mai au incredere in nimeni