Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi seara, la Digi 24, ca va face tot ceea ce din punct de vedere tehnic este obligat de Constitutie si Regulament in ceea ce priveste scrisoarea presedintelui Traian Basescu si a precizat ca va cere Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa ceara un punct de vedere comisiei speciale pentru Constitutie, transmite Agerpres.

"In afara de iesirea politica a presedintelui cautand galceava, pe fond adresa pe care a trimis-o Camerei Deputatilor este una legala si constitutionala. Avem acest proiect de lege, stabilit in urma unui referendum din 2009. Proiectul apartinea unei majoritati ilegitime in acel moment. Presedintele Traian Basescu a constituit o majoritate ilegitima intre 2009, a castigat pe un suport electoral, din punctul meu de vedere manipuland opinia publica, sase luni mai tarziu tot acel val de simpatie s-a intors impotriva domniei sale si astazi valul acela de simpatie este negativ la adresa presedintelui Traian Basescu. Eu voi face tot ceea ce din punct de vedere tehnic sunt obligat de Constitutie si Regulament", a afirmat Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor a precizat ca va cere Biroului Permanent ca scrisoarea sefului statului sa fie trimisa la comisia special constituita pentru revizuirea Constitutiei pentru a-si exprima punctul de vedere.

"Voi prezenta Biroului Permanent si pentru ca acum avem o comisie speciala pentru Constitutie, legitim constituita si care se intruneste fata de cea din mandatul trecut, voi trimite spre un punct de vedere, voi cere Biroului Permanent sa o trimitem pentru a cere un punct de vedere comisiei speciale asa cum se face si s-a facut in ultimii 20 de ani. Ei au incercat in diferite etape prin diferite metode constitutionale sa promoveze acel proiect. Prima etapa a fost constituirea comisie speciale care nu s-a intalnit niciodata pentru ca membrii, majoritatea politica nu avea suportul ca sa promoveze acel proiect. Apoi s-a gasi al doilea tertip, s-a facut majoritatea parlamentara, a reusit sa treaca de Senat si s-a blocat la Camera Deputatilor pentru ca s-a pierdut majoritatea. Era viziunea unui singur actor politic, nu a clasei politice, fara o consultare intr-un forum constitutional, fara sa avem o opinie academica, fara sa avem opinia societatii. Presedintele Traian Basescu trebuia sa initieze o dezbatere larga care nu a existat", a afirmat Zgonea.

In opinia sa Constitutia trebuie modernizata in interesul cetatenilor si nu pentru partide. Referindu-se la tipul de Parlament, Valeriu Zgonea a spus ca opteaza pentru unul bicameral, intrucat societatea romaneasca a castigat mult 'cu acest bicameralism'.

"Avem un avantaj ca trece prin mai multe filtre. Este un model de succes pentru Romania si pentru statele care au peste 20 de milioane de locuitori. Pastrarea unui sistem bicameral ar fi in avantajul Romaniei si in intarirea capacitatii sale in Balcani, o Camera cu anumite atributii in special in zona administrativ-teritoriala. Este momentul sa mergem mai departe", a explicat Zgonea.

Traian Basescu i-a trimis, joi, o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, in care solicita introducerea pe ordinea de zi si reluarea dezbaterilor parlamentare asupra Proiectului de lege privind revizuirea Constitutiei transmis Parlamentului in anul 2011.

Traian Basescu arata, in scrisoarea trimisa, ca "Dezbaterea asupra unui proiect de lege este independenta de mandatul Parlamentului in care a fost depus", dar si ca "Este de datoria Parlamentului sa continue dezbaterile asupra Proiectului de lege privind revizuirea Constitutiei, avand in vedere ca acesta transpune vointa suverana a poporului roman, exprimata la referendumul organizat la data de 22 noiembrie 2009." Proiectul de revizuire a Constitutiei la care face referire seful statului prevede, printre altele, trecerea la Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, in conformitate cu rezultatele referendumului din 2009.