"Exista investitii irlandeze in Romania, valoarea lor nu este ridicata dar este o baza pe care putem cladi", spune ambasadorul Irlandei, Oliver Grogan; iar ministrul turismului din Macedonia de Est si Tracia, Theodoros Karaoglou, venit pentru prima oara in Romania, spune ca multi romani si-ar putea gasi de lucru in Grecia; doua tari importante pentru diplomatia romaneasca, sambata, ora 18.30, la "Pasaport diplomatic", pe Digi24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Editia din aceasta saptamana a emisiunii "Pasaport diplomatic" aduce in prim plan doua tari prietene ale Romaniei: Irlanda si Grecia.

Irlanda, tara care in lumina evenimentelor din ultimele zile arata ca e din ce in ce mai apropiata de noi, este reprezentata la "Pasaport diplomatic" de ambasadorul sau la Bucuresti, Excelenta sa Oliver Grogan. Inca din debutul interviului, invitatul lui Balazs Barabas a povestit ca s-a simtit absolut minunat sarbatorind Sfantul Patrick printre romani: "A fost absolut minunat, pentru noi de neuitat. A fost mai mult decat o prezentare a Irlandei Romaniei, Bucurestiului. A fost chiar o sarbatoare a Sfantului Patrick alaturi de romani si asta am facut. Am avut prima parada de ziua Sfantului Patrick in Bucuresti si din cate stiu, a fost cea mai mare petrecere de acest gen din Europa continentala. A fost un eveniment urias, bucurestenii au venit cu miile. Am umplut practic Calea Victoriei si a fost minunat. Dupa aceea am avut un concert de muzica romaneasca si irlandeza in Centrul Vechi si acesta a fost magnific".

Revenind la chestiunile legate de economie si, mai ales, la relatiile existente intre cele doua tari, ambasadorul Irlandei la Bucuresti spune ca posibilitatile ca tara sa sa investeasca in Romania sunt enorme: "Exista deja investitii irlandeze in Romania, valoarea lor nu este foarte ridicata, dar este o baza pe care putem cladi. Investitorii irlandezi si din alte tari stiu ca Romania se va apropia de media veniturilor europene, iar acest lucru in sine ofera posibilitati enorme pentru investitii de succes. Cum spuneam, investitorii irlandezi sunt activi, se orienteaza pe domenii de nisa ca telecomunicatiile, iar aici pot gasi personal inalt calificat. Discutiile pe care le avem cu investitorii arata ca sunt foarte multumiti. Vorbeati si de absorbtia de fonduri structurale. Da, avem experiente bune, am folosit cu succes aceste fonduri, am absorbit tot ce aveam disponibil. Avem disponibilitatea si posibilitatea sa oferim sugestii si asistenta Romaniei pe acest plan, iar Banca Mondiala este implicata in mod direct in acest proces. Deci suntem gata si pregatiti pentru ajutor".

Theodoros Karaoglou

Theodoros Karaoglou

Foto: Digi 24

La fel de multe proiecte legate de Romania are si Grecia. Ministrul turismului din regiunea Macedonia de Est si Tracia a venit recent la Bucuresti pentru a-si promova tara si a le arata romanilor posibilitati inca neexploatate de colaborare. Aflat pentru prima oara in Romania, domnia sa a acordat un interviu, in exclusivitate emisiunii de la Digi24, prilej cu care s-a referit la prioritatile ministerului pe care il conduce legate de relatiile cu Romania: "Romania este o tara prietena si aliata, cu care de-a lungul timpului am avut foarte multe legaturi. Avem un nivel de tranzactii comerciale foarte bun, schimbul cultural de asemenea este la un nivel foarte bun, si sa nu uitam foarte multi concetateni ai dumneavoastra care prefera sa isi petreaca vacanta de vara si foarte multi dintre acestia, poate ca cel mai mare procent prefera zona Macedoniei si Traciei. Bineinteles ca dorinta noastra este sa imbunatatim aceste relatii, dorim ca relatiile culturale si cele comerciale sa fie din ce in ce mai bune, si mai ales dorim sa vina cat mai multi romani in zona noastra ca sa isi petreaca vacanta".

Dar, dincolo de a-si petrece doar vacanta pe taramuri grecesti, romanii au si serioase oportunitati de munca, cel putin pe perioada verii, dupa cum spune chiar ministrul: "Consider ca foarte multi romani ar putea gasi de munca in Grecia in perioada verii. Si in turism, dar si in munci agricole. Cu romanii suntem foarte buni prieteni, nu avem probleme cu romanii si sper nici ei sa nu aiba cu noi, si am dovedit istoric ca cele doua popoare pot trai, pot convietui, pot munci impreuna. Si din acest motiv foarte multe societati turistice, dar si fermieri si intreprinderi agricole asteapta cu bucurie sa gazduiasca si sa ofere serviciu si munca romanilor care doresc acest lucru".

O interesanta discutie despre Irlanda si Grecia, in contextul relatiilor lor cu Romania, intr-o noua editie a emisiunii "Pasaport diplomatic", sambata, ora 18.30, pe Digi24.