Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca PNL nu si-a dorit niciodata un acord cu FMI, acesta fiind un "tratament extrem de dur", precizand insa ca ar putea avea loc o discutie cu reprezentantii FMI care sa lase mai multa libertate Guvernului, transmite Mediafax.

Antonescu a fost intrebat daca isi doreste un nou acord cu FMI.

"Eu nu mi-am dorit niciodata si PNL niciodata nu si-a dorit un acord cu FMI-ul, pentru ca un acord cu FMI-ul este in cel mai bun caz, sa luam varianta optimista, un tratament extrem de dur, ca un fel de regim - vorbim asa in termeni foarte populari - ca un fel de regim extrem de sever, care e necesar ca sa nu se agraveze starea de sanatate si Doamne fereste sa nu chiar aiba consecinte fatale, dar care nu e deloc placut. Eu nu cred, in orice caz PNL n-a facut-o, ca cineva trebuie sa-si doreasca, sa-si puna obiectiv sa ajunga sa aiba un acord cu FMI-ul", a raspuns liderul PNL.

"Dupa ce am dovedit si vom dovedi in continuare ca suntem una din tarile europene - nu sunt foarte multe, si nu sunt in orice caz cei mari care se ocupa cu supravegherea in aceasta privinta - suntem capabili sa ne incadram, sa ne ducem mai departe, sa supravietuim in conditii extrem de dure privitoare la deficitul bugetar, sa putem avea in ceea ce priveste FMI o alta baza de discutie, care sa lase mai multa libertate Guvernului Romaniei de a opta pentru un set sau altul de politici economice", a spus liberalul.

Liderul PNL a precizat ca principala problema pe care o are Romania este dezvoltarea, unde FMI "nu ne poate rezolva, nici nu-si propune, nici nu pretinde, nici nu e treaba lui". "E o problema fundamentala economica, sociala, politica pentru noi, pentru ca principalul angajament pe care noi l-am luat atunci cand am cerut voturile oamenilor a fost acela ca vom reporni motoarele economiei si in consecinta vom crea locuri de munca", a mai afirmat Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a fost intrebat daca totusi Guvernul isi doreste un nou acord cu FMI.

"Nu e vorba de dorinta... Guvernul este si el, nu sub comandamentul propriilor dorinte, ale premierului sau ale membrilor Guvernului, ci sub niste necesitati care exista in fata noastra", a replicat presedintele PNL.

  • Crin Antonescu: Da, este inca neclar ce vrea sa faca guvernarea USL. E foarte putin loc de imaginatie

Crin Antonescu a mai declarat la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV ca este de acord cu faptul ca "este inca neclar ce vrea sa faca guvernarea", dar Guvernul a avut putine sanse de a-si pune "amprenta" pe bugetul de stat, existand "foarte putin loc pentru imaginatie", transmite Mediafax.

Presedintelui PNL i-a fost prezentata declaratia directorului AXA, Violeta Ciurel, de la Ziarul Financiar Live: "Este neclar ce vrea sa faca guvernarea, deocamdata nu vad niciun impact pozitiv asupra economiei, nu vad nimic concret. Ma astept la un sistem fiscal mai simplu, care sa incurajeze dezvoltarea sistemului privat si reducerea somajului".

Antonescu a fost intrebat cum raspunde acestei pozitii a unui reprezentant al mediului de bussines.

"Exact asta este si perceptia mea, care nu sunt in business, sunt in politica si cuvant cu cuvant pot sa semnez oricand declaratia pe care dumneavoastra ati citit-o (...) Da, este inca neclar ce vrea sa faca guvernarea, dezideratele din aceasta declaratie exprimate de un om din mediul de business sunt evident si ale noastre, si sunt ale noastre nu doar ca partid politic, sau ca Uniune, pentru ca sa stiti, este dorinta si a celor din PSD. Dezvoltarea-i necesara pentru aceasta tara, indiferent ca suntem de dreapta, de stanga, liberali sau socialisti. Cred ca si cei din sistemul bugetar sunt interesati ca domeniul privat sa mearga bine, pentru ca in fond salarizarea lor, finantarea institutiilor publice, bugetare, la care lucreaza depinde de bugetul de stat alimentat pana la urma de acest sector", a explicat Antonescu.

El a mai precizat ca este vorba de o perioada in care Guvernul a trebuit sa "injghebe" un buget cu putine sanse de a avea "o perspectiva, o personalitate, o amprenta".

"A fost un buget din toata nevoia - cum se spune in popor - si sigur ca ramane ca in cursul lunilor urmatoare si perioadei urmatoare, trecand niste hopuri care au tinut si de vizitele cele mai recente ale FMI, unde au existat cateva miscari ca sa spun asa dictate, ca asta e situatia, sa inceapa Guvernul incet, incet, cat se poate de repede, cat e posibil, realist de repede sa creeze, sa mute pe aceasta tabla", a mai sustinut Antonescu.

Totodata, liderul PNL a fost intrebat care este "amprenta liberala" asupra guvernarii USL.

"Cred ca discutia despre masuri de dreapta, masuri de stanga, masuri liberale, masuri socialiste in plan economic in acest moment e mai putin potrivita decat alta data. Ne uitam la intreaga Europa si vedem ca in momentul in care stai sub constrangerea unui deficit fixat dinainte, in care mai stai - cum e cazul Romaniei si altor tari - si sub constrangerile din ce in ce mai multe si din ce in ce mai dure ale unor acorduri cu FMI, exista foarte putin loc pentru imaginatie, cretivitate politica si ideologica sau doctrina. Este pana la urma o lupta aproape disperata de a gestiona sau de a salva de scufundare sau de avarie o ambarcatiune pe care de fapt nici nu o pilotezi", a replicat Antonescu.

El a mentionar ca in mod sigur exista "optiuni majore", in sensul acesta fiind insistentele PNL pentru pastrarea cotei unice la 16% in negocierile cu PSD.