Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca in ceea ce priveste coplata, ca si alte masuri promovate de ministrul Eugen Nicolaescu, discutia este "deocamdata deschisa" si ramane de vazut daca Guvernul isi va asuma sau nu masurile din sanatate, transmite Mediafax.

Liderul PNL a fost intrebat cum vede masura initiata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, privind introducerea coplatii, masura contestata de liberali in momentul in care se aflau in opozitie.

"In masuri care tin de reforma sanatatii, sau de campul acesta de administrare a sistemului public de sanatate, sunt masuri importante care sunt initiate de catre ministrul Eugen Nicolaescu si care sunt asumate, sau nu, vom vedea, de catre intregul Guvern. Asta este o discutie care deocamdata e deschisa (...) am discutat cu domnia sa (Eugen Nicolaescu,n.r.), l-am rugat sa aiba si mai multa comunicare pentru toate masurile pe care le doreste, am avut o discutie si cu premierul si cu ministrul Sanatatii despre ceea ce urmeaza si lucrurile sunt inca in stadiul de ipoteza, de proiect", a sustinut presedintele PNL.

Intrebat daca personal este de acord cu masura introducerii unui sistem de coplata in spitale, Antonescu a mentionat ca asteapta inca "toate argumentele dintr-o parte si din alta".

"Avem aceasta reforma a sanatatii cu mize foarte mari si cu riscuri foarte mari pe care o cantarim, incercam sa o cantarim cat mai in detaliu", a mai sustinut liderul PNL.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat joi ca Executivul a aprobat, prin Hotarare de Guvern, introducerea coplatii, incepand cu luna aprilie a acestui an. El a explicat ca pacientii vor plati intre 5 si 10 lei o singura data la externare, indiferent de perioada spitalizarii, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacientii inscrisi pe liste si 50% pentru servicii.