Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca declaratiile presedintelui Traian Basescu, potrivit carora USL exercita o presiune formidabila pentru punerea sub control politic al institutiilor, sunt "absolut aberante" si ca "nu-l ia in serios", dar a mentionat totodata si ca nu are ce sa-i reproseze in ce priveste acordul de coabitare. Premierul a mai declarat ca este pregatit ca saptamana viitoare sa faca propuneri sefia Parchetului General si a DNA, dar ca se va consulta mai intai cu CSM si presedintele, pentru ca acestea sa nu mai fie respinse.

Declaratiile lui Victor Ponta:

- (Traian Basescu a spus ca USL exercita o presiune formidabila pe institutii) Eu as pune presiune pe presedintele Traian Basescu sa nu mai faca asemenea declaratii absolut aberante. Sigur, dansul e intr-un fel de campanie electorala pe care n-o prea intelege nimeni, insa totusi inca ocupa functia de presedinte al tarii si ar trebui sa fie un pic mai responsabil, arunca cu vorbele in dreapta si-n stanga.

- Eu daca l-as lua in serios, dar nu-l iau din fericire, sper sa-l nu ia nimeni, i-as intreba pe dl Daniel Morar, care este procuror general al Romaniei, pe dl Calin Nistor, care este seful DNA, pe dna Livia Stanciu, presedinta Curtii Supreme, pe dl George Maior, seful de la SRI sau pe dl Teodor Melescanu de la SIE daca intr-adevar punem presiune ei. Dar oamenii aceia ar fi extrem de jenati sa fie bagati intr-o chestie neserioasa. I-as pune pe acesti oameni intr-o situatie extrem de penibila, in care sa zica "domnule, lasati-ma in pace".

- (Dvs ati putea spune ca Traian Basescu pune presiune pe institutiile statului?) Eu, spre deosebiere de dl Basescu, inteleg sa-mi exercit functia importanta in stat pe care o ocup cu seriozitate si responsabilitate, motiv pentru care nu as putea sa fac o asemenea afirmatie fara sa indic in mod concret. Faptul ca dl Basescu este neserios nu ar fi o scuza si pentru mine sa ma comport la fel de neserios.

- (Cand vom avea procurori sefi?) Da, deocamdata nu exista nicio intelegere, insa eu ca ministru interimar al Justitiei voi cauta, discutand cu Sectia de procurori de la CSM si cu presedintele, sa avansez doua nume care sa nu mai fie respinse cum au fost respinse cele doua propuneri anterioare, altfel ne jucam de-a propunerile si de-a respingerile, si sa fie acceptate, asta e motivul pentru care trebuie sa ma consult, ca sa nu mai fac propuneri doar ca sa ma aflu in treaba, pe care oricum le respinge dl Basescu, chiar si daca i-as pune pe sfintii Petru si Pavel. Daca nu vor fi discutati inainte, dl Basescu le va gasi ceva in biografie sau in procedura si ii va respinge.

- Eu sunt gata saptamana viitoare sa fac propuneri, dar nu vreau sa fac propuneri care sa fie respinse. (...) Incerc sa-i feresc pe posibilii candidati de o posibila terfelire de catre presa pro-Basescu.

- Deci saptamana viitoare incercam sa gasim doi procurori asupra carora sa existe un acord al celor trei parti implicate institutional. Nu pot da un orizont de timp cand vom avea sefii de parchete, pentru ca nu depinde doar de mine. In ceea ce ma priveste, cu cat mai repede cu atat mai bine, pentru ca situatia de interimat nu poate decat sa dea instabilitate si nesiguranta.

- Situatia dlui Morar este o situatie neclara juridic, expira interimatul pe 3 aprilie daca nu ma insel. Sigur, s-a dat un fel de decizie a CSM, dar nu e prevazut in nicio lege ca asa ar fi si n-as vrea ca deciziile procurorului general sa poata fi atacate.

- (Basescu a spus ca mandatul Monei Pivniceru a fost o catastrofa) A fost un foarte bun ministru al Justitiei, iar aprecierile dlui Basescu stiti si dvs cat valoreaza, o data zice de bine, o data zice de rau de aceeasi persoana, dupa aia le reevalueaza. Luati in serios ce va spun eu: dna Pivniceru a fost ministru intr-o perioada extrem de dificila, intr-un context extrem de dificil si a facut fata cu brio din punctul meu de vedere acestor provocari.

- (De ce v-am crede pe dvs? - una zice presedintele, alta premierul) E adevarat, insa fara sa o luati ca pe un tip de siguranta excesiva, uitati-va cata incredere mai are poporul roman in presedinte si in ceea ce spun eu, si atunci va dati seama ca problema nu e la mine.

- (In aceste conditii, mai ramane valabil pactul de coabitate?) Eu am spus din decembrie incoace ca intre ceea ce spune si ceea ce face presedintele Basescu este o distanta de la cer la pamant. Deocamdata, in ceea ce a facut domnul Basescu de la semnarea acelui acord de colaborare institutionala nu am ce sa-i reprosez, adica nu a intervenit direct in activitatea Guvernului, nu a facut acte in locul Guvernului, nu mi-a impus lucruri cum impunea la Guvernul Boc sau Ungureanu.