Liderul liberal Crin Antonescu nu a exclus ipoteza renuntarii la portofoliul Justitiei, daca premierul Victor Ponta o va nominaliza pe Laura Codruta Kovesi la sefia DNA. Antonescu a declarat luni seara, la Antena 3, ca "trebuie cantarit. in aceste conditii, in ce masura PNL mai doreste sau mai poate sa-si asume raspunderea pentru ce inseamna gestiunea politica si administrativa - nu interferenta in Justitie - in acest domeniu".

Crin Antonescu a fost intrebat daca, in cazul in care premierul Victor Ponta o va numi la sefia DNA pe Laura Codruta Kovesi, PNL se gandeste sa renunte la postul de ministru al Justitiei si sa-l dea PSD.

"Este si aceasta o ipoteza, dar asupra unei asemenea decizii - daca se va intampla - nu ma pot pronunta doar eu. Trebuie cantarit in ce masura, in aceste conditii, partidul mai doreste sau mai poate sa-si asume raspunderea pentru ce inseamna gestiunea politica si administrativa - nu interferenta in Justitie - in acest domeniu", a raspuns Antonescu.

UPDATE: Ulterior, intr-o interventie telefonica la Romania TV, premierul Victor Ponta a declarat la randul sau ca "nu e deloc exclus" un schimb de portofolii.

"Nu am discutat, dar nici nu e deloc exclus. Intre guvernul de anul trecut si cel dupa 9 decembrie au fost portofolii care erau la PSD si au trecut la PNL. Este o problema de decizie a mea ca premier si a dlui Antonescu, co-presedinte al USL. Intotdeauna este posibil, va confirm la nivel teoretic, dar la nivel practic nu am discutat asa ceva", a afirmat Ponta.

Dupa interventia premierului, senatorul USL Victor Ciorbea, aflat in studioul RTV, a exclamat: "Nu-l mai vrem (Ministerul Justitiei, n.r.), ce sa faci acolo, sa fii maimutoi?".

*

Alte declaratii ale lui Crin Antonescu la Antena 3:

  • Eu aseara nu am vorbit despre dorinta sau despre amenintarea de a rupe USL. Am spus mai mult "ce putem face intr-o asemenea ipoteza, sa rupem USL? E si asta o ipoteza". Dar am adaugat ca eu nu cred in ea si am spus si de ce. Am spus foarte clar ca PNL - atat eu, cat si ceilalti colegi - categoric nu suntem de acord cu o desemnare, cu o propunere a dnei Kovesi si acest lucru l-am repetat si azi. Azi n-am mai reluat cu dl Ponta discutia pe acest subiect, ci am discutat doar despre Constitutie si calendarul revizuirii, si nu stiu in ce masura dl Ponta va folosi aceasta noapte sau alte nopti ca sa astepte sfestnici.
  • (Dana Grecu: Dar a fost o noapte pe care ati petrecut-o cu Victor Ponta la Cotroceni... - la semnarea pactului de coabitare, n.r.) Oricat de mult ar trai un om, noptile sunt putine si nu se face sa le cheltuiesti pe asa ceva. (Daca zic o seara, e ok?) Hai sa zicem asa. (...) In legatura cu Cotroceniul, am mai spus-o de atatea ori, da, am fost acolo pentru o discutie politica legata de recunoasterea rezultatului alegerilor, m-am pronunat categoric inainte, in timpul si dupa acea intalnire in legatura cu semnarea unui pact.
  • Despre propunerile de procurori am discutat cu dl Ponta - nu pentru a-i face sugestii, nu pentru a-i propune oameni, in numele meu sau al partidului sau al altcuiva - ci din momentul in care s-a vehiculat ipoteza Kovesi. Si i-am adus la cunostinta premierului, ceea ce a admis si domnia sa, ca nu e un lucru deloc bun, din niciun punct de vedere, si ca noi liberalii nu avem cum sa nu ne despartim fundamental pe aceasta chestiune de optiunea domniei sale. Mai departe, decizia, constitutional si legal, ii apartine. Nu e o decizie care se ia prin vot la USL sau la PNL.
  • (Veti incerca in aceasta noapte sa vorbiti din nou cu premierul despre aceasta numire controversata a Codrutei Kovesi?) Doamna, oricat as insista pe sansa pe care mi-ar oferi-o aceasta noapte, va spun clar: si dl Ponta pricepe repede, nici eu nu sunt un pisalog. Ce am avut sa-i spun dlui Ponta i-am spus, dl Ponta stie.
  • Cum veti reactiona maine cand veti fi aflat ca Ponta a mers maine la CSM si la Cotroceni cu propunerea Laura Codruta Kovesi? Politic vorbind) 1. Nu are rost sa discutam acum ce se va intampla daca. Daca se va intampla, o sa vedeti ce o sa facem. 2. Nu pot raspunde singur la intrebarea. Vom avea o pozitie pe care partidul o va adopta.
  • (Din punct de vedere politic, dvs ar trebui sa aveti o ingrijorare mai mare si o actiune mai decisiva in a-l convinge pe Victor Ponta de ce va doriti) Sunt ingrijorat si cred ca am exprimat acest lucru cat se poate de clar. I l-am exprimat si dlui Ponta si public, dar nu inseamna ca nu sunt ingrijorat. Dar, dincolo de asta, exista niste limite. Pana la urma este o decizie pe care, in calitatea sa actuala de ministru interimar al Justitiei, dl Ponta si numai dl Ponta are a o lua. Eu am facut tot ceea ce se poate face din aceasta situatie in care ne aflam si in care ma aflu, cred ca tot.