Liderul liberal Crin Antonescu a declarat miercuri seara, la Realitatea TV, ca premierul Victor Ponta, vrand sa faca o demonstratie de forta cu propunerile avansate pentru sefia DNA si a Parchetului General, trecand peste aliati si peste electorat, a ajuns in acest moment "la mana lui Traian Basescu". "Ce e mai grav e ca dl Ponta nu castiga nimic, chiar in termenii acestia de forta, decat daca vrea Traian Basescu. Imaginati-va ca daca Traian Basescu nu da curs acelor propuneri, Victor Ponta este intr-o situatie delicata rau", a declarat Antonescu.

Antonescu la Realitatea TVFoto: Captura Realitatea TV

Copresedintele USL a reiterat faptul ca daca premierul se razgandeste, PNL este gata sa preia Ministerul Justitiei si sa reia procedurile privind propunerile de procurori sefi, iar propunerile lui Victor Ponta vor fi "retrase imediat". "Noi nu am acceptat sa mai cautionam Ministerul Justitiei pe propuneri deja facute. Noi luam Ministerul Justitiei, dar atunci propunerile cu doamna Kovesi si suita sunt retrase imediat (...) Este ca si cum programul nostru de guvernare politic, angajamentele noastre fata de cetateni, sunt ca o carte cu multe pagini. Pagina aia cu Justitia am rupt-o de acolo. Mai este ceva de inteles fara pagina aia? Sa speram ca da. E o pagina pe care o pot rescrie Victor Ponta, Traian Basescu si altii", a spus Antonescu.

Declaratiile lui Crin Antonescu:

  • Stiti care e situatia din punctul meu de vedere pentru Victor Ponta si in care s-a asezat si sincer imi pare rau? Dupa ce la un moment dat a pus intre paranteze si chiar s-a si cumva martirizat pe chestia asta "da, voi fi blamat acum de o parte de electorat; da, vor fi oameni care se supara pe mine, mi-o asum, lasa ca pierd eu, dar fac treaba buna pentru Romania, compromisuri pentru Romania".
  • A mers mai departe si a intrat cumva intr-o demostratie de forta: "De fapt vreau sa demonstrez ca eu, nu mai conteaza nici aliatii, nu mai conteaza nici alegatorii, eu rezolv problema asta". Si in sensul acesta dl Ponta a insistat foarte mult, s-a cramponat de propriile numiri, implicit de acest minister, vrand sa faca o demonstratie de forta.
  • Ce e mai grav e urmatorul lucru: ca dl Ponta nu castiga nimic, chiar in termenii acestia de forta, decat daca vrea Traian Basescu. Victor Ponta este in acest moment la mana lui Traian Basescu. Imaginati-va ca daca Traian Basescu nu da curs acelor propuneri, Victor Ponta este intr-o situatie delicata rau, chiar si in logica asta a fortei. Imaginati-va ca daca totusi castiga o partida pe care o joaca singur, o castiga numai si numai sub pulpana si cu autoritatea lui Traian Basescu.
  • Cum se intampla asta? Cum un om cu 70% in Parlament si cu 60% din sufragiul popular ajunge in aceasta situatie, la mana unui om care e respins pana si de propriul partid? Cum se explica aceasta situatie dramatica? Nu stiu, dar o deplang.
  • (Propunerile pentru Parchete) Nu e gestul USL-ului, este gestul lui Victor Ponta. Cred ca oamenii vad aceste lucruri cum le vad si eu. Victor Ponta a folosit niste cuvinte mari: compromis pentru Romania. A spus ca face acest compromis, ca propune un tandem de conducatori ai parchetelor cu dna Kovesi pentru ca asta cere Europa. Dar Europa, dupa ce cuplul Ponta-Basescu se asaza chiar intr-un conflict cu CSM, cu cuplul Macovei-Morar, vine Comisia Europeana si ne spune clar ca nu e bine.
  • Ce cred ca se va intampla in urmatoarea perioada, in urmatoarele ore, zile, cred ca dl Basescu va faca un apel la dl Barroso spre a indulci, estompa, pune in paranteze pozitia Comisiei.

Crin Antonescu: Daca succesul candidaturii mele la prezidentiale depinde de a umbla sau nu de mana cu Ponta, nu mai candidez

  • E o legenda urbana, care are temeiul ei in logica: Antonescu nu isi permite sa se certe cu PSD sau cu Victor Ponta, nu isi permite sa rupa USL-ul pentru ca sansele de a ajunge la presedintie s-ar diminua simtitor. Da, e foarte adevarat, s-ar diminua simtitor.
  • Pretuiesc si respect sprijinul, daca va fi dat, al celor din PSD, al lui Victor Ponta, pentru ca asta inseamna USL. Dar cine crede ca scopul ultim si precumpanitor al lui Crin Antonescu sau al PNL este sa devin eu presedintele tarii cum-necum, cu orice pret, cat o costa, la anul, se inseala amarnic si plateste pe loc. Am nevoie de acest sprijin, dar daca cineva crede ca deciziile mele politice sunt influentate de asta, se insala.
  • Daca nu am pus problema ruperii USL-ului acum, nu m-am gandit nicio secunda - cine vrea crede, cine nu, nu - la Presedintia de peste un an si jumatate pentru ca e o era intreaga pana atunci. Vedeti ce dinamica au zilele, m-am gandit la asteptarea acestor oameni.
  • Victor Ponta a ajuns prim ministru si de mana cu mine, ca eram nedespartiti, si pe la meciuri am mers impreuna. Eu daca vreo secunda o sa ajung la concluzia ca succesul eventualei mele candidaturi depinde de aceea ca umblu sau nu de mana cu domnul Ponta, nu mai candidez. Chiar daca, sigur, imi face placere sa fiu impreuna cu dl Ponta.