Presedintele Traian Basescu a declarat joi seara, la Digi24, ca s-ar putea ca, pana se sfarseste mandatul sau, sa mai fie organizate referendumuri odata cu alte scrutine electorale, spre exemplu "cu ocazia europarlamentarelor, pentru a lamuri ce nu respecta parlamentarii cu Constitutia".

Seful statului a sustinut ca dezbaterea privind modificarea Constitutiei este una inchisa, ceea ce va face ca oamenii sa nu vina la referendum pentru ca nu stiu ce vor vota. Pe de alta parte, el insusi ii va indemna pe romani sa nu se pronunte pe Constitutie daca revizuirea acesteia nu va respecta si rezultatul referendumului din 2009, care a fost valid si in care cetatenii s-au pronuntat pentru legislativ unicameral, cu mai putini parlamentari.

Amintindu-i-se de declaratiile politicienilor care au sustinut ca acel referendum a trecut pentru ca a fost stabilit sa aiba loc odata cu un scrutin prezidential, seful statului a arata ca nu exclude posibilitatea ca pana la sfarsitul mandatului sau sa mai propuna si alte referendumuri, spre exemplu cu ocazia europarlamentarelor.

Declaratiile lui Traian Basescu:

  • "Pe actuala Constitutie avem parlament unicameral, legile nu sunt de competenta ambelor camere, ca sa dam bani mai multi. 90% din legi trec tacit, fara dezbatere, fara nimic. Parlamentul oricum functioneaza ca unul unicameral. Eu propuneam doua citiri ale legii in plenul Parlamentului. Nu am mai vazut asa ceva de pe vremea guvernului Roman.
  • Dezbatere nu exista, din pacate, s-a facut o mare greseala cu izolarea dezbaterii politice in grupul condus de Crin Antonescu, pentru ca ermetizeaza dezbaterea de cei care ar urma sa vina la referendum.
  • Faptul ca dezbaterea e inchisa, ca nu are acces publicul la ea, va face ca oamenii sa nu vina la referendum pentru ca nu stiu ce vor vota. Va fi o competitie a partidelor care sa minta de ce sa se voteze sau nu Constitutia.
  • Eu voi avea un singur mesaj: daca nu se respecta referendumul din 2009, care a fost valid, romanii nu au de ce sa mearga la votul pentru Constitutie. Ii vom indemna. Ar fi inselati. Referendumul e obligatoriu, e un act de suveranitate.
  • Va asigur ca s-ar putea sa mai fie referendumuri pana imi termin mandatul. Spre exemplu, cu ocazia europarlamentarelor, pentru a lamuri eventual ceea ce nu respecta parlamentarii in revizuirea Constitutiei.
  • S-ar putea, pentru ca e dreptul meu. Nu exclud posibilitatea, sunt decis sa folosesc in favoarea romanilor toate instrumentele pe care Constitutia mi le pune la dispozitie. Nu mai am interese politice, sunt strict legate de interesul national".