Presedintele Senatului, Crin Antonescu invitat la B1TV a discutat despre situatia politica si economica din Romania: "Nu cred ca ar trebui sa fie aplicata magistratilor, de exemplu, sau altor categorii care castiga mai mult. Daca vorbim de judecatori, magistrati sau a altor bugetari eu zic ca nu va fi bine. Se poate ajunge mai departe, sa taxam si pe cei care castiga peste 1.000 euro in mediul privat si sa fie si taxati pe ideea ca nu sunt bani suficienti la buget".

Crin AntonescuFoto: Hotnews

Principalele declaratii ale presedintelui Senatului

  • Despre taxarea suplimentara a bugetarilor care castiga peste 1.000 euro: Am convenit ca aceasta taxa nu va rezolva o problema stringenta bugetara si este o incalcare a unui principiu convenit, acela al cotei unice sau daca se vor introduce trepte regresive, 16% sa fie plafonul maxim. Noua ne e teama mai mult decat de aceasta taxa, care este discutabila, ca vor urma exceptiile.
  • Nu cred ca ar trebui sa fie aplicata magistratilor, de exemplu, sau altor categorii de salariati bugetari care castiga mai binisor. Daca vorbim de judecatori, magistrati, procurori sau alte categorii eu zic ca nu e bine sa le scazi salariile. E vorba de niste principii. Poate peste sase luni tot din niste nevoi bugetare, reale, sa mergem si la privatii care castiga peste 1.000 de euro, pe motiv ca nu sunt foarte multi.
  • O astfel de taxa ar fi neconstitutionala. Pe de alta parte si taierile de 25% din sectorul bugetar au fost neconstitutionale, insa Curtea Costitutionala a spus ca nu.
  • In cazul Oltchim prima responsabilitate, alaturi de premier, este a Ministrului Economiei. 
  • Despre primele luni de guvernare ale USL: Sunt multumit de primele luni de guvernare USL. Depinde la ce ne raportam. Promisiunile din campanie nu se pot evalua acum. Nu s-au rezolvat multe lucruri, insa sunt multumit de guvernare pentru ca stiu ca incepand cu primul-ministru si restul guvernantilor au in vedere rezolvarea problemelor.
  • Despre privatizarea CFR si ministrul Transporturilor: Faptul ca Relu Fenechiu s-a consultat cu mine asta nu inseamna ca eu iau decizii in locul lui sau a altor ministri PNL.
  • Mersul justitiei in raport cu domnul Fenechiu nu este impiedicat cu nimic de calitatea sa de ministru. Nu cred ca increderea publica intr-un ministru trimis in judecata este afectata. Mentin sprijinul politic fara niciun dubiu. Daca va fi gasit vinovat, atunci sigur, isi va inceta mandatu. lNu e cazul  momentan sa-i retragem sprijinul lui Fenechiu sau lui Nicolaescu.

  • Despre disensiunile dintre PNL si PNL privind DNA si Justitie: Amendez afirmatia profund mincinoasa, profund nedreapta a domnului Basescu de ieri si nu numai de ieri, dar ieri foarte explicit, cum ca Mona Pivniceru a fost apropiata sau sub influenta PNL sau a lui Dan Voiculescu. Este o mare minciuna. Din putinele lucruri pentru care pot garanta (...), inclusiv pentru dl. Vlasov, si pentru oricare membru din tara aceasta al PNL este ca nimeni nu a exercitat vreo influenta, nici nu a incercat sa faca asta pe langa Mona Pivniceru, ca ministru al Justitiei
  • Eu insumi i-am spus doamnei Mona Pivniceru, in momentul in care aceasta chestiune (a numirii procurorilor - n.red.) a fost discutata: 'Ce se intampla cu chestiunea asta? Pentru ca trebuie sa incercam sa o rezolvam, pentru ca primul la mutare esti tu, ca ministru al Justitiei. Facem procedurile. Totusi, daca aceste proceduri dureaza foarte mult, chiar nu-ti poti asuma ca ministru al Justitiei, ca magistrat care vii din lumea aceea, sa gasesti in tara asta doi procurori despre care sa nu poata sa spuna nimeni ca sunt ai lui Basescu, sau ai lui Ponta sau ai lui Antonescu sau ai lui Vlasov?' (...) Si doamna Pivniceru a spus foarte clar - nu, eu asa am convenit cu cei de la Comisie (Comisia Europeana - n.red.), asa fac.

  • Cum am fi aratat cu o tara in care presedintele si Guvernul nu se inteleg pe procurori? Am fi aratat groaznic. In al doilea rand, nu pot sa nu va spun ca n-as fi vrut ca un ministru al Justitiei aflat sub influenta unor grupuri - liberal si Voiculescu -, cum a fost dna Pivniceru. N-as fi vrut sa intru in acea lupta de uzura si am preferat ca deciziile sa le ia un prim-ministru care stie la fel de bine ca si mine in ce situatie suntem
  • Din momentul in care Victor Ponta a facut acele numiri inseamna ca si-a asumat responsabilitatea in aceasta chestiune. Din acel moment nu a mai fost problema mea.
  • Am aflat din presa celelalte nominalizari la Ministerul Public.
  • Nu am avut nicio discutie cu Victor Ponta in privinta numirii lui Horia Georgescu.
  • Resping radical formula propusa si nu este o chestiune care tine doar de persoana doamnei Kovesi, ci resping spiritul in care a fost ea facuta

  • Despre Sanatate: Este prematur sa spunem ce e bine si ce e rau la Ministerul sanatatii. In sanatate vor fi mereu scandaluri.
  • Despre pactul de coabitare: Nu am fost niciodata de acord cu acest pact de coabitare. M-am dus la Cotroceni pentru o discutie simpla, nu pentru pact. M-am dus la Cotroceni pentru o discute simpla, nu pentru un pact.
  • Despre relatia cu Dan Voiculescu: Nu imi este rusine ca sunt intr-o alianta politica cu Dan Voiculescu, nu am negat niciodata asta, dar nu sunt omul lui Dan Voiculescu. Sunt intr-un parteneriat politic condus de Voiculescu. 

  • Despre demisia lui Dan Voiculescu la o luna dupa numirea in functia de senator: Din punct de vedere politic nu este corect fata de electorat. Nu am spus nimic atunci pentru ca erau alte lucruri mai importante despre care trebuia sa vorbesc.
  • Comisia de revizuire a Constitutiei va incepe sa lucreze dupa 15 mai. Va garantez ca nu va fi nicio litera sau nicio vocala scoasa fara sa fie informata opinia publica.
  • Despre SUA: Simt departamentul de stat al SUA ca pe un protector mai ales acum cu amenintarile venite din partea Coreei de Nord. Candidatura la presedintia Romania nu este pentru a aplica pentru fonduri europene si nu inseamna sa primesti acceptul din partea nimanui.