"Important e sa existe bani pentru ceea de oamenii au nevoie si din pacate aici nu sunt suficienti. Stim foarte bine, de exemplu, de 2-3 zile sunt comentarii multe pe faptul ca o parte din serviciile stomatologice care ar fi fost gratuite nu se mai dau. Sigur ca nu se mai dau. Avem 4 lei, din 4 lei trebuie sa dau 1 leu la stomatologie si 3 la cancer, dar la cancer am nevoie de 5. Intre a lasa un om sa moara ca nu ii dau medicamentul de cancer si a-i repara cuiva o carie, am optat, decizie politica, sa ii dau celui care are nevoie sa nu moara. Cel putin in acest moment", a declarat Nicolaescu.
Potrivit ministrului, "la rectificarea bugetara vom avea in vedere, daca se va intampla sa fie o rectificare pozitiva (...) atunci vom relua si acest program. Daca ai 3 lei, acei 3 lei trebuie sa ii imparti dupa ce e mai important. Nu suntem noi dumnezeu, ca sa vorbesc foarte clar, si nu ne pretindem, dar uneori trebuie sa iei si decizii care te pun intr-o lumina nefavorabila. Trebuie sa ne-o asumam".
Ca urmare a unei decizii a Ministerului Sanatatii (MS), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a sistat in aprilie alocarea fondurilor pentru asistenta medicala stomatologica, astfel ca medicii dentisti nu vor mai putea acorda consultatii gratuite categoriilor defavorizate si copiilor, toate serviciile urmand sa fie platite.
CNAS a explicat ca Ministerul Sanatatii, institutia care face politica sanitara in Romania, a stabilit reducerea fondurilor pentru asistenta medicala stomatologica in 2013, fiind vorba despre o decizie politica, pe care ministrul Sanatatii si-o asuma, potrivit Mediafax.
"Ministerul Sanatatii este cel care face politica sanitara in Romania, iar in acest sens a stabilit reducerea fondurilor la asistenta medicala stomatologica, cu precizarea ca, in 2013, intentioneaza sa infiinteze un program de preventie in stomatologie. Decizia de reducere a fondurilor la asistenta medicala stomatologica in 2013 a fost, asadar, o decizie politica, pe care ministrul Sanatatii si-o asuma", se arata intr-o informare redactata de CNAS.
In 2013, conform Legii bugetului de stat, pentru asistenta medicala stomatologica au fost alocate 13 milioane de lei, fata de 57,8 milioane lei in anul precedent, a mai precizat sursa citata.
Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat joi, intr-un comunicat dat presei, ca va incerca, la rectificarea bugetara, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, insa, daca nu vor fi gasiti banii necesari, demersul va fi amanat pentru 2014. Potrivit MS, masura blocarii alocatiei bugetare pentru stomatologie a fost luata din cauza subfinantarii din 2013 si a obligativitatii platii arieratelor.
- Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 prevede ca asistenta dentara decontata total de CNAS pentru minori si beneficiarii legilor speciale
Normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 prevad ca pachetul de servicii medicale de baza de medicina dentara preventive si tratamentele de medicina dentara vor fi acordate cu decontarea totala de catre CNAS pentru copii cu varste pana in 18 ani si pentru beneficiarii legilor speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultatiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afectiunilor pulpare la dinti, extractiile, montarea protezelor acrilice si revizia acestora.
In luna martie bugetul alocat a scazut la 30 la suta, pentru ca in aprilie sa devina zero. In unele judete, plafonul alocat stomatologilor este de 1.000 sau 1.200 de lei, in timp ce alte judete primesc 200 de lei.
Pentru copii, varstnici sau persoane cuprinse in legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau in proportie de 40 - 60%. De la 1 aprilie, toata lumea va plati atunci cand merge la stomatolog, au mai aratat medicii dentisti.
Apropo, lapticul din scoli a ramas taiat, cum dorea premierul? Ca fara calciu vai de dintisori...
radioterapia este la pamant.
in urma cu o luna, doar la elias, in sectorul de stat, era utilizabil un aparat de radioterapie, din doua.
la iob au unul nou, performant si nu stiu sa'l puna in functie si unul vechi out of order.
nici la militar nu lucreaza radioterapia.
la elias, acceleratorul e mort, iar celalt aparat, cobaltotronul, a fost in verificari, de'abia mai cascaie.
la particulari este peste 6000 de euro un tratament complet.
iar acest bufon, alaturi de fistichiu, chitzoi si varu jan,, fac face bascalie de populatia natanga cere i'a votat...
I love Romania !
vom avea un nou brand de tzara...
cel adevarat, cel cunoscut in west, e dat de copilotii, plagiator si repetent.
Mare-i imparatia Domnului.. Si cand ma gandesc ca printre cei ce sar gardul , este si acest ametit ajuns conjunctural ..ministru peste sanatatea noastra..
eu as fi cel mai multumit ca sa nu beneficiez niciodata de aceste servicii.
a propos. deciziile de acest fel se studiaza la cursurile basic de management. dar voi nu aveti nevoie de asa ceva ca sa fiti destepti...
stomatologilor.
Uite,vin si eu cu o idee:
Stomatologii sunt un fel de agenți anti-carie, nu?
Deci, locul lor de munca e la anticariat.
Ce zici, domnule Ministru? Merge de un OUG?
Nu am incredere in managementul facut de statul roman.
pe aceiasi logica , sa lasam gravidele sa nasca acasa, ca oricum nu avem destui bani sa salvam bolnavii de SIDA. Sa nu mai prindem hotii de buzunare ca nu avem bani sa prindem marii corupti, sa lasam de izbeliste copilul cel mic, pentru ca cel mare e bolnav...
tu esti doar prost. nu ca antonescu ar fi destept.
un singur lucru as vrea sa-ti fac...sa-ti transform definitiv numele in toate actele tale oficiale din nicolaescu in MENGELE.
Este evident ca le previne pe ambele, pentru ca taind finantarea previne si reparatia cariilor.
Spunea cineva mai sus foarte bine ca maine putem spune ca nu mai acordam asistenta mamelor pentru ca mor bolnavii de SIDA; poate ajungem poimane sa eliminam orice alte servicii medicale in favoarea bolnavilor de diabet...
Dar la PREVENTIE s-a gandit cineva?
Taiati 2 lei de peste tot si investiti in preventie:
- analize obligatorii anuale (sau macar o data la 2 ani); cine nu le face n-are decat sa plateasca un procent de 2-3 ori mai mare decat cel standard;
- contributii mai mari pentru fumatori (si eu am fumat mult timp deci nu am ceva impotriva acestei activitati).
- cel mai important: sa ii lasati pe cetateni sa isi aleaga casa de asigurari - fie ea privata sau de stat - si nivelul de acoperiri dorit?
V-ati gandit, dlor guvernanti, la niste lucruri atat de simple? Faceti-le (chiar daca ar insemna sa implementati parte a proiectului de lege despre care a vorbit Basescu anul trecut) si nu veti mai avea nicio problema cu sistemul medical.
Da' ce, iarăși dă toți banii la USL, la cancer?
Deciziile de genul asta (care se studiaza la management incultilor :P) nu au ce cauta in sanatate.
Nu poti lua de la unii sa dai la altii.
In primul rand, toti sunt platitori de taxe (chiar daca doar teoretic).
In al doilea rand, o carie netratata te poate omora mult mai usor decat alte rani pentru ca infectia este in zona capului, lucru pe care unii de aici nu il stiu.
In al treilea rand, orice problema netratata a aparatului dento-maxilar duce la aparitia a diferite forme de cancer ce pot afecta intreg aparatul digestiv.
Problemele de genul asta se rezolva doar prin strangerea de bani la buget, lucru imposibil in Romania cat timp codul muncii si codul penal permit munca la negru si evaziunea fiscala si cat timp legile existente nu se aplica.