Presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, Dan Voiculescu a declarat marti seara, in emisiunea "Prim Plan" difuzata de TVR 1, ca nu exclude o noua suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. "Mi-e greu sa spun. Eu imi doresc acum pentru Romania, calm, un calm real, nu fatarnic, un calm care sa duca la constructie. Daca Traian Basescu ne va lasa sa construim, probabil ca o sa il lasam sa termine mandatul. Daca nu ne va lasa si daca, asa cum am inteles, dupa sarbatorile de Paste, va incepe sa circule prin Romania cu Miscarea Populara, [...] probabil ca vom demonstra ca e o actiune politica", a declarat Voiculescu.

Dan Voiculescu la "Prim Plan"Foto: Captura TVR1

Declaratii Dan Voiculescu:

Despre formarea USL

  • Formarea USL a fost o gandire. Lucrurile s-au desfasurat la sediul PNL, sediul PC, dupa care in Parlament, dupa care la sediul PSD.
  • Lucrurile stau in felul urmator, cele 2 partide mari - PSD si PNL - aveau o dificultate in a colabora, din motive diverse, obiective, subiective, nu stiu daca din cauza liderilor dar doctrina liberala cu cea social-demcrata au avut de-a lungul timpului dificultatea de a colabora.
  • Am sesizat acest lucru si am gandit cu ar fi trebuit procedat si mi-am dat seama ca orgoliile si problemele dintre cele doua partide nu pot si rezolvate la masa negocierilor.
  • Am aplicat o metoda care se numeste "negocieri-punctul de rupere", am facut o alianta cu PNL, ceea ce a condus la alaturarea PSD.
  • (despre tensiunile din USL) Eu cred ca la ora actuala este o tensiune foarte mare in actuala opozitie. Dl. Traian Basescu si ce a mai ramas din PDL, plus noii sateliti ai PDL, vor cu orice pret sa rupa USL, pentru ca isi dau seama ca atat timp cat USL este unit, ei nu au nicio sansa, de aceea folosesc toate mijloacele pentru a crea tensiuni  intre Crin Antonescu si Victor Ponta, intre Dan Voiculescu, Crin Antonescu si Victor Ponta. Creeaza tensiuni...
  • Atat timp cat avem o alianta intre partide de stanga, de dreapta, de centru dreapta, vor exista intotdeauna tensiuni pentru ca fiecare vine cu alegatorii sai.
  • USL a reusit 70% adunand electorat PSD, PNL si PC. Sigur, conservatorii au venit cu principiile lor fundamentale.
  • PSD a venit cu problemele lui legate de aspectele sociale si din cauza asta a reusit sa aduca voturile celor care practic cred in PSD, iar PNL-ul a reusit sa aduca electoratul care crede in principiile liberale - o suma de principii care s-au adunat in USL.
  • USL va rezista in ciuda tuturor presiunilor de a fi spart pentru ca s-a constituit ca alianta politica cu cateva etape, parlament majoritar si exista, urmeaaza alegerile europarlamentare si alegerile prezidentiala. USL va fi unit pe aceste 3 dimensiuni.
  • Voi incerca intotdeaun sa explic liderilor PSD si PNL ca Romania are un drum pe care trebuie sa il parcurga, ca avem lucruri mai importante de rezolvat decat sa ii dam dreptate lui Traian Basescu.

Despre incercarile de suspendare a presedintelui Traian Basescu:

  • (Intrebat daca se simte infrant se simte dupa 2 incercari de suspendare esuate) Infrant, e greu de spus, eu voi fi foarte greu infrant, probabil ca numai Dumnezeu va reusit sa ma infranga atunci cand ma va lua la el. Ma simt dezamagit pentru ca prima suspendare, pentru ca amandoua au fost realizate in Parlament, demiterea nu a fost realizata. Pentru prima suspendare, lucrurile au evaluat nepregatit, Traian Basescu era pregatit pentru lupta  si a castigat lupta. Dar era doar o batalie, nu era razboiul. A doua oara, lucrurile s-au complicat pentru ca Basescu a fost infrant. Basescu a reusit sa isi atraga o presiune nejustificata, daca vreti, din partea poporului roman pentru ca el intotdeauna a zis ca e omul poporului, ca e un patriot. Din faptele sale nu rezulta ca e un patriot. Si Europa, prin vectorii Merkel si asa mai departe, au reusit prin formule, parerea mea incorecte, sa il pastreze la Cotroceni. Aici avem o problema de curaj, lipsa de curaj.
  • Traian Basescu i-a folosit pe cetatenii romani pe post de cobai, a vrut sa arate Occidentului ca se poate, ca se poate taierea salariilor, ca se poate taierea pensiilor, ca se poate austeritate.
  • (Se are in vedere o noua suspendare a presedintelui, facilitata de noul cvorum?) Suspendarea presedintelui in Parlament este legata de incalcarea Constitutiei, asa spune la lege. Daca presedintele va incalca Constitutia, asa cume  formulat acolo, probabil ca da.
  • (Intrebat daca ar dori sau exista motive sa initieze o a treia suspendare) Mi-e greu sa spun. Eu imi doresc acum pentru Romania, calm, un calm real, nu fatarnic, care sa duca la constructie.
  • Daca Traian Basescu ne va lasa sa construim, probabil ca o sa il lasam sa termine mandatul. Daca nu ne va lasa si daca, asa cum am inteles, dupa sarbatorile de Paste, va incepe sa circule prin Romania cu Miscarea Populara, sa spuna cat de buna e, sa creasca un partid politic de fapt sub numele unei aliante civice, probabil ca vom demonstra ca e o actiune politica si presedintele nu are voie sa se implice in actiuni politice.
  • In 2004 cand presedintele a castigat alegerile mi-a dat un telefon. Mi-a spus ca la Ateneu are loc un concert si m-a invitat sa vin. I-am spus ca vin cu placere dar l-am intrebat daca vine si Nastase. M-a intrebat de ce si i-am spus ca e momentul concilierii, sa tragem cu totii intr-o directie. Mi-a raspuns: "Te-am sunat sa te invit, nu sa imi dai sfaturi". In clipa aia mi-am dat seama ca vom avea un presedinte care spune "nu" dialogului, un presedinte cu ambitii personale care nu va face bine romanilor. Din 2004 am incercat sa le spun acest lucru romanilor si m-am ales cu o imagine negativa.
  • Omeneste vorbind, T. Basescu a facut prima magarie, dupa ce m-a convins discutand despre UE, la nici 7 zile de la acord a aparut in Adevarul o declaratie: "PUR e solutia imorala". [...] E ca o zgarietura mica care nu ma deranjeaza. Nu ma deranjeaza nimic. Eu am vrut ca Romania sa intre in UE. Ulterior am vazut , din fericire, din pacate, inaintea multor politicieni ca acest om este un pericol pentru tara asta, si am inceput lupta cu el si o continui pana la final.
  • (Unde e finalul razboiului cu Traian Basescu?) Pana il demitem, adica il suspendam si poporul il demite, sau pana i se termina mandatul. Oricum peste un an i se termina mandatul. Daca ne lasa sa lucram, daca il lasa pe premier sa isi faca misiunea pe care o are, sa stea acolo, sa ne lase.
  • (Intrebat daca ar putea sa intre in conflict si cu Crin Antonescu , in cazul in care va castiga presedintia) Depinde numai de el ca presedinte si ce face cu Romania. Daca va face lucruri bune, vom fi prieteni, daca nu, vom intra in conflict, cu oricine. Probabil ca asta este menirea mea, sa fiu mereu in conflict cu cei care nu inteleg ca omul politic e pus acolo pentru poporul roman, nu pentru el si gasca lui.
  • (Am cules si eu reactii, stiu ca sunteti un spirit luptator si sportiv) Si curajos.

Despre apelativele Varanul si Felix:

  • (Unii va spun Domn profesor, apropiatii, adversarii va spun Felix sau Varanul. Care din cele doua epitete va dispace cel mai mult) Va explic de unde vine fiecare. Domn profesor vine de la faptul ca sunt profesor universitar, doctor in economie, nu e Domn profesor asa, "Don Corleone" - Domn profesor, cu diploma. Varanul vine de la Cristian Tudor Popescu, cred, si varanul, din cate stiu eu, este un animal foarte puternic, care are doi ficati si care, indiferent cum il arunci, cum il pui el cade bine, se aseaza pe burta. Foarte puternic, un crocodil mare.
  • Felix vine de la o razbunare a lui Traian Basescu. T. Basescu a vrut neaparat si a reusit sa ma creioneze ca un colaborator al securitatii, si dupa procese indelungate, tot justitia a horarat ca Voiculescu a facut o nota catre directorul Intreprinderii de Comert Exterior unde lucra caruia i-a zis ca un cetatean austriac trage de el sa fuga in Austria.
  • Unul, daca eu nu spuneam ca asta trage de mine si se afla, ajungeam in puscarie.
  • Doi, faptul ca scrii o nota directorului, nu are de a face cu politia politica.
  • E o razbunare a lui Basescu care i-a reusit.

Despre dosarul I.C.A.:

  • Dosarul I.C.A. este un dosar in care nu exista niciun fel de proba, nici directa, nici indirecta, nici comentarii, nici nimic la adresa mea. Este un dosar care va dovedi, si sper cat mai repede, ca nu am niciun amestec.
  • (intrebat de ce nu a ramas in Parlament pentru ca procesul sa fie judecat, mai repede, la ICCJ): Va spun de ce nu am ramas, pentru ca am vazut cazul Adrian Nastase in care am citit un lucru fulminant. Incepea motivarea in felul urmator: in cazul lui Adrian Nastase nu exista probe ca ar fi vinovat. In cazul meu nu exista probe ca as fi vinovat.
  • Pai daca ICCJ isi permite sa scrie ca nu sunt probe si sa ii dea 2 ani de inchisoare lui Adrian Nastase, de ce nu mi-ar fi dat si mie? Mai ales ca eu, apropo de Basescu, sunt la fel de prieten cu el cat era Adrian Nastase.
  • (La observatia ca e prima oara cand recunoaste ca a demisionat ca nu avea incredere in decizia ICCJ) Am demisonat din Senat de 2 ori, cand un proiect nu a fost inteles de colegii mei. A doua a fost legata de faptul ca am propus proiect de lege ca pentru evaziune fiscala sa se dubleze pedepsele astfel incat sa fie presiune pe evazionisti.