"Trebuie sa existe conditii favorabile in Romania pentru a atrage investitii straine" - spune ambasadorul Australiei pentru Romania si Ungaria, Excelenta Sa John Jerome Griffin, recunoscand ca relatiile dintre cele doua state sunt destul de modeste. Interviul cu ambasadorul dar si declaratii ale unor australieni stabiliti in Romania, la "Pasaport diplomatic", sambata, ora 18.30, la Digi24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Editia din aceasta saptamana a emisiunii "Pasaport diplomatic" deschide o lume fascinanta pentru foarte multi dintre romani, chiar daca una foarte indepartata: Australia. Tara cu o suprafata de 34 de ori mai mare decat a Romaniei, dar cu o populatie apropiata de a noastra ni se dezvaluie prin imagini si materiale despre istoria dar si prezentul ei, cu specificul si cu frumusetile locului. Caci atunci cand spui Australia, spui "tara cu de toate". Imaginea completa a acestui stat este realizata prin interviul pe care Excelenta sa John Griffin, ambasador pentru Romania si Ungaria l-a acordat realizatorului Digi24, Balazs Barabas.

Prima remarca a fost aceea ca, dupa 1989, multi romani au ales sa se stabileasca in Australia. Despre cum s-au adaptat ei la modul de viata de acolo, ambasadorul spune: "Foarte bine. Politica de integrare austrialiana este foarte reusita. In 1945 eram o comunitate anglo-celtica foarte omogena, la sfarsitul celui de-al 2-lea razboi mondial. Am incurajat imigratia la inceput din Europa, inclusiv Romania, apoi din Asia, si a avut loc o uriasa transformare sociala practic in decurs de o generatie. Mama mea, care din fericire inca traieste, era copil in al doilea razboi mondial si isi aminteste de Australia de atunci, era mult mai omogena si mai limitata in varietate, si a vazut transformarea tarii intr-o societate multiculturala de succes, fara tensiuni sau conflicte sociale. Deci este o poveste de succes si romanii au fost parte a acestui succes."

Chiar daca numarul romanilor care traiesc in Australia este destul de mare si exista si cazuri, e adevarat nu la fel de numeroase, de cetateni australieni stabiliti in Romania, Excelenta sa, domnul John Griffin spune ca la capitolul relatiilor romano-australiene nu stam tocmai bine. Si asta pentru ca Romania mai are de lucru in ceea ce priveste facilitatile acordate investitorilor straini: "Destul de modeste. Exista potential pentru dezvoltarea lor, pentru ca Australia este o tara bogata in capital, si avem expertiza in tehnologia de minerit, care este un domeniu de interes pentru Romania, dar acestea sunt drumuri cu doua sensuri. Trebuie sa existe conditii favorabile in Romania pentru a atrage investitii straine."

"Pasaportul diplomatic" din aceasta sambata va mai spune si povestea unor australieni stabiliti de ani buni in Romania. Cum vad ei tara noastra, de ce au ales-o, cum s-au adaptat aici, cu ce se ocupa si, mai ales, cum vad schimbarile prin care a trecut tara in ultimii ani, schimbari pe care le-au trait si ei alaturi de romani, totul despre universul Australiei si oamenii ei, sambata de la ora 18.30, la Digi24.