Premierul Victor Ponta a declarat duminica seara, intr-o emisiune la Romania TV, ca afirmatiile critice la adresa Guvernului ale unor liberali precum Sorin Rosca Stanescu, Ludovic Orban sau Sorin Frunzaverde "trag in jos" PNL, iar aceasta lipsa de solidaritate din partid il afecteaza chiar pe Crin Antonescu sau pe liberali, aratand ca, in acest moment, raportul electoral este de 2 la 1 intre PSD si PNL. El a mai spus ca decizia ca PSD si PNL sa aiba candidati proprii la alegerile europarlamentare din 2014 a fost luata si pentru ca scorul USL ar fi fost in mod sigur mai mic decat cel al partidelor separat.

Ponta la Romania TVFoto: Captura RTV.net

Declaratii Victor Ponta:

Despre candidaturi separate la alegerile europarlamentare:

  • E o chestiune pe care am discutat-o in USL si cu liderii nostri de grup din Parlamentul European, pentru ca e foarte clar ca nu existe o uniune cum e USL in PE.
  • (Nu va zdruncina guvernarea?) Nu, pentru ca totusi europarlamentarele nu reprezinta o infruntare directa, cum se intampla pe colegii. E o lista nationala, in care sunt un numar de oameni, majoritatea deja europarlamentari.
  • Va fi o chestiune de mobilizare, pentru ca la europarlamentare - mai ales daca nu avem pezidentiale in acelasi timp - in mod sigur prezenta va fi scazuta. Uitati-va in Croatia, au fost alegeri acum o saptamana si au fost 20%; si e prima data cand voteaza europarlamentari. In general prezenta la europarlamentare e scazuta.
  • Si va mai spun un lucru, pe care l-am  discutat cu Crin Antonescu. Noi ca USL, la europarlamentare, in mod sigur am lua mai putin decat PSD separat si PNL separat.
  • Eu anticipez, vazand pozitiile publice ale unora dintre colegii liberali - mi se pare, dna Nicolai in mod special, dar si dl Antonescu - noi suntem mai pro-europeni, PSD-ul si social-democratii, ei sunt mai... cum sa spun, au o alta atitudine, mai razboinica, sunt mai vocali la adresa Comisiei Europene, Parlamentului European...
  • In plus, va fi in mod sigur, mare parte, un vot politic De aceea apar in toate sondajele si USL, dar si PSD fata de PNL-PC.
  • Indemnul meu de la Congres catre toti colegii mei, le-am spus "De luni suntem in campanie", se referea la faptul ca la europarlamentare conteaza foarte mult mobilizarea structurilor de partid. Eu nu vreau sa-i vad linistiti, fericiti, gata, suntem la guvernare, si sa ne trezim ca luam la europarlamentare un scord prost. Eu la anul, in mai, o sa am forta fiecarei organizatii in parte, pentru ca pana acum au fost sub umbrela USL. 
  • Si din acest punct de vedere, vreau sa va anunt un lucru: cei care n-au fost alesi vicepresedinti, sunt omeni foarte importanti pentru noi - eu vreau si saptamana viitoare o sa gasesc o solutie prin care sa-i cooptez in conducere, pentru ca oamenii astia au o uriasa legitimitate locala.
  • Le dau functii, ca au pierdut in partid, dar au castigat afara. Uitati-va la conducerea PDL-ista, numai loseri de profesie. Pai eu ii am pe castigatorii de alegeri, sa nu-i aduc in conducerea partidului.  
  • Campanie electorala pentru europarlamentare am avut si in mai 2009, cand eram la guvernare PDL-PSD si nu s-a rupt niciun guvern. Guvernul s-a rupt in toamna, pentru alegerile prezidentiale. 
  • (Si nu se poate intampla si acum la fel?) Nu, pentru ca nu sunt doi candidati. Atunci erau Traian Basescu de la PDL si Mircea Geoana de la PSD, acum n-avem decat un singur candidat - Crin Antonescu.
  • Eu sunt mai rabdator cu Traian Basescu (fata de Antonescu, n.r.), inteleg ca la anul va pleca, fiindca i se termina mandatul. Eu la acest Congres am vorbit despre ce-o sa facem in urmatorii ani, cand nu va mai fi Basescu. In 2010 le-am spus colegilor ce-o sa facem sa ajungem la putere, in 2013 le-am spus ce sa facem cu puterea pe care o avem. 
  • (Dar credeti ca cei din partid vor fi multumiti ca PSD sa nu aiba un candidat la prezidentiale?) Aici sunt doua explicatii. In primul rand, eu i-am intrebat pe colegii mei inainte sa facem USL: vreti sa fim in continuare cel mai mare partid din tara, dar din opozitie? sau vreti sa fim cel mai mare partid, dar dintr-o alianta care e la guvernare? Toata lumea mi-a raspuns: cel mai mare la guvernare. Doi, inainte sa semnez acordul cu PNL, spuneti voi ce functie vreti - ca intr-o alianta nu poti sa iei ambele functii, putem sa luam una dintre ele si, fiind partidul cel mai mare, noi alegem primii - ce credeti ca e mai important pentru PSD, prim-ministru sau presedinte? In unanimitate, toata lumea a zis prim-ministru. Asta e explicatia, daca spuneau presedinte, aveau liberalii prim-ministru. 

Despre criticile la adresa Guvernului ale unor liberali

  • (Ati atentionat trei liberali sa se potoleasca cu declaratiile, pare ca exista o nemultumire) Nu i-am atentionat pe cei trei, pentru ca sincer nu dau prea multi bani pe ce declara Rosca Stanescu si Orban. Da, si Frunzaverde. Apropo de asta, am un prieten care spune "cei mai buni comunisti au fost legionarii". Cei mai mari anti-basisti sunt fostii basisti. Ca eu nu mi-am baut cafelele si nici altceva cu dl Basescu.
  • Pe mine nu ma intereseaza cei trei, pe mine m-a interesat daca in conducerea PNL - dl Antonescu, vicepresdintii, ministrii - le dau ghes acestor... ca la tabla de sah, muta nebunii pe tabla sau sunt de capul lor? Eu acum m-am convins, dupa tot ceea ce a declarat si dl Antonescu, dupa ce am vorbit cu colegii mei, ca cei trei au si ei niste agende personale.
  • (Dl Antonescu a spus ca nu-i poate opri sa vorbeasca) Nu, dl Antonescu in primul rand a spus ca este solidar cu mine si ca nu-i de acord cu acele declaratii. 
  • Asta sa stiti ii costa pe cei de la PNL. Nu faptul ca sunt mai dezorganizati, ci faptul ca nu sunt solidari. Eu m-am uitat, oamenii spun "dom'le, daca sunteti impreuna la guvernare nu se poate ca niste penelisti sa critice guvernarea, plecati de la guvernare daca nu va place". Deci, genul asta de joc... eu cred, de exemplu, ca declaratiile dlui Frunzaverde, Rosca Stanescu trag in jos PNL.
  • Uitati-va ca in acest moment raportul intre PSD si PNL este de aproape doi la unu. Eu cred ca inclusiv pe dl Antonescu il pot afecta acesti oameni. 
  • De fapt, Ludovic Orban de fapt nu are nicio treaba cu USL si PSD, el de fapt vrea sa dea in Crin Antonescu. Rosca Stanescu vrea sa se bata cu SRI, dl Frunzaverde nu stiu ce treaba mai are si el pe acolo, ca nu e regiunea la Resita, ca o sa fie la Timisoara. De fapt, niciunul nu are nicio treaba cu USL. Insa repet, m-am uitat pe cifre. Acest gen de lipsa de solidaritate il afecteaza chiar pe Crin sau pe cei de la PNL, nu pe mine.
  • Atunci cand simt ca acesti trei indivizi sunt incurajati de altii din conducere atunci voi discuta in USL. Deocamdata sunt de capul lor. Nu sunt dispus sa guvernez in doi, dar de unul singur. 
  • (Aveti sentimentul ca liberalii isi face campanie electorala pe spinarea guvernarii?) Nu, n-am sentimentul si nu confund PNL cu trei vedete de televizor. Eu sunt absolut convins ca, daca ar face-o, ar pierde foarte mult electoral. Am trait momentul 2009, cand PSD era la guvernare, dar se facea ca face si opozitie prin Mircea Geoana. Nu ne-a folosit si nu i-a folosit nici lui Geoana si la un moment dat s-a si rupt chestia. Pentru ca oamenii spun "daca esti la guvernare, nu poti sa spui ca esti in opozitie". E o fractura logica ce nu tine decat la un tip de electorat, care oricum nu merge la PNL, merge la Traian Basescu sau...