Postul BBC a facut o gafa rusionoasa in timpul emisiunii "Daily Politics" de pe 24 aprilie, incurcand intre ele steagurile Romaniei si Bulgariei, semnaleaza site-ul Novinite. Eroarea a fost facuta in timpul unei dezbateri despre problema migratiei din cele doua tari, mult-discutata in Regatul Unit in contextul ridicarii restrictiilor pe piata muncii incepand cu 2014.

BBC incurca steagurile Bulgariei si RomanieiFoto: Captura video

In timpul dezbaterii la care participau politicienii Nigel Farage - UKIP, Mark Harper - conservatori si Owen Smith - laburisti a fost proiectata si o harta ilustrativa, pe care erau evidentiate cele doua state. Romania insa avea steagul Bulgariei, iar Bulgaria, tricolorul romanesc.

Vezi mai jos dezbaterea:

Un sondaj recent citat de Daily Telegraph arata ca circa 350.000 de romani si bulgari si-ar putea cauta de lucru in Marea Britanie.

Practic, potrivit sondajului, doar 1% dintre romani si 4,2% dintre bulgari isi cauta de lucru in Marea Britanie in perioada 2013-2014. Restrictiile pe piata muncii din Marea Britanie vor fi ridicate la sfarsitul acestui an, lucru de a dat nastere unui val de temeri ca britanicii se vor confrunta cu un flux major de imigranti din Romania si Bulgaria.

Sondajul realizat de BBC a fost realizat pe un esantion de 1.000 de persoane din cele doua tari. In Romania sunt in jur de 15,3 milioane de oameni care reprezinta forta de munca activa, dintre care doar 1% si-ar dori sa lucreze in Marea Britanie - adica 153.000 de persoane.

In Bulgaria, forta de munca activa numara in jur de 4,67 de milioane de persoane, dintre care 4,2% - adica putin peste 196.000 - si-ar dori un job in Marea Britanie.

Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, si omologul sau bulgar au dat asigurari marti, in Parlamentul britanic, ca estimarile vehiculate de presa britanica privind numarul romanilor si bulgarilor care ar urma sa vina in Marea Britanie incepand din 2014 sunt exagerate, potrivit Mediafax.

Ambasadorul roman, Ion Jinga, a declarat, in fata membrilor Comisiei pentru Afaceri interne a Camerei Comunelor, ca intre 15.000 si 25.000 de romani ar urma sa mearga in Marea Britanie dupa eliminarea restrictiilor de pe piata muncii, pe 1 ianuarie 2014.

Jinga a explicat ca nu are "o bila de cristal" dar crede ca imbunatatirea starii economiei Romaniei, scaderea ratei somajului si a posibilitatii gasirii unor spatii locative convenabile vor fi factori care vor limita numarul romanilor care vor veni in Marea Britanie. "In acest moment, destinatia preferata a romanilor este Romania", a spus Jinga, conform ziarului The Guardian.

"Majoritatea celor 80.000 - 100.000 de romani care lucreaza deja in Marea Britanie au venit aici pentru acoperirea unor lipsuri de locuri de munca in sectoare precum constructiile", a apreciat ambasadorul roman.

La randul sau, ambasadorul Bulgariei, Konstantin Dimitrov, le-a spus deputatilor britanici ca predictiile privind venirea a 350.000 de imigranti bulgari si romani in Marea Britanie sunt "exagerari". Dimitrov se asteapta ca aproximativ 8.000 - 10.000 de bulgari sa emigreze in Marea Britanie dupa eliminarea restrictiilor.