PDL este de acord cu valorificarea resurselor naturale, dar fara sa fie afectat in vreun fel mediul inconjurator, a declarat joi seara, la Realitatea TV, presedintele democrat-liberalilor, Vasile Blaga, citat de Agerpres.

"Noi am spus inca de la inceput, cand s-a pus problema valorificarii resurselor noastre naturale ca suntem de acord, dar fara sa fie afectat in vreun fel mediul. Si legea, de fapt, prevede acest lucru. Din acest punct de vedere noi nu ne-am schimbat pozitia. Ponta si-a schimbat pozitia. Dar, in acelasi timp, nu pot sa nu remarc ca in alte zone, in conditii de mediu cel putin la fel de restrictive ca ale noastre, in Polonia de exemplu, sunt exploatari de gaze de sist. Deci, aici lucrurile trebuie analizate foarte bine de catre cei de la Ministerul Mediului, dar sa ne valorificam resursele naturale este un lucru care trebuie facut, daca tot vorbim de reindustrializare. (...) Daca aria respectiva cuprinde statiunea nu trebuie dat aviz. Eu nu cred insa ca doamna Rovana Plumb aproba exploatarea gazelor de sist in statiune. (...) Pozitia noastra oficiala este una clara. Suntem de acord cu tot ceea ce inseamna reindustrializarea Romaniei, independenta energetica a Romaniei, dar cu respectarea tuturor regulilor de mediu si a legislatiei in vigoare", a declarat presedintele PDL, intrebat despre avizele date de Ministerul Mediului pentru efectuarea unor lucrari de explorare in judetul Constanta in vederea exploatarii gazelor de sist.

El a adaugat ca, in cazul in care oamenii din zona sunt nemultumiti, exista varianta unui referendum local.

Grupul energetic american Chevron, care detine concesiuni pentru a efectua prospectiuni a gazelor de sist in Romania, a obtinut aprobarea pentru a efectua lucrari de explorare pe litoralul Marii Negre, au declarat miercuri pentru AFP surse din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

"Agentia pentru protectia mediului din judetul Constanta a emis autorizatii de studii seismice pentru blocurile Costinesti si Vama Veche" au declarat sursele citate de AFP. Potrivit surselor, aceste autorizatii permit efectuarea unor "explozii controlate" la o adancime de 10 pana la 15 metri.

Vasile Blaga: Nu sunt de acord cu confiscarea averii fara o sentinta judecatoreasca

Presedintele PDL a mai declarat ca democrat-liberalii nu sunt de acord cu confiscarea averilor ilicite in absenta unei hotarari judecatoresti, rugat sa comenteze propunerea facuta de Monica Macovei la Parlamentul European prin care aceasta propune ca bunurile presupuse ca ar fi fost obtinute din infractiuni sa fie confiscate fara o decizie de condamnare a celui vizat din partea instantei.

"Cu 99% din cele propuse de doamna Macovei acolo sunt de acord. Exista foarte multe state care nu au o legislatie care sa permita confiscarea extinsa in cazul unor infractiuni bine definite. Noi avem o astfel de lege. Nu sunt de acord cu confiscarea fara sentinta judecatoreasca. Acesta este punctul de vedere oficial al PDL", a declarat Vasile Blaga la Realitatea TV, potrivit Agerpres.

In context, liderul PDL a sustinut ca premierul Victor Ponta a lansat o "teza falsa" privind confiscarea averilor ilicite.

"Exista o lege a confiscarii extinse, nu e cazul sa o mai promoveze (n.r. premierul), nu trebuie modificata Constitutia, din acest punct de vedere, cum de altfel nu trebuie sa-si faca griji nici cu masinile confiscate de politisti pentru ca dupa sase luni de zile, sa-l intrebe pe cel pe care l-a pus la ANAF, le poate valorifica", a precizat presedintele PDL.

Pe de alta parte, ca raspuns la criticile europarlamentarului Cristian Preda, potrivit carora democrat-liberalii nu fac opozitie si conducerea PDL nu stapaneste plecarile din partid, Vasile Blaga a afirmat:"Cine spune ca PDL nu face opozitie este ipocrit".

"Numai cine da dovada de prea multa ipocrizie nu vede ce face PDL. Cine spune ca PDL nu face opozitie, este ipocrit. Nu mai departe de saptamana aceasta am avut a patra motiune simpla in Parlament, pe tema modului in care sunt numiti cei care gestioneaza companiile cu capital de stat, ieri am prezentat 'Cartea neagra a guvernarii USL', dar nu ne marginim doar la asta. Incepand de saptamana viitoare ne vom prezenta, la Calarasi, politicile publice pentru un domeniu extraordinar de important: agricultura. Si nu ne marginim doar la asta, la fel vom face cu toate domeniile importante ale economiei romanesti", a adaugat presedintele PDL.