Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat vineri seara, la Romania TV, ca situatia din coalitia de guvernare este "serioasa" si ca intalnirea avuta de liderii USL la Palatul Victoria a fost una utila, in urma careia liberalii ar fi trebuit sa inteleaga "supararea" PSD si anume lipsa de solidaritate. Astfel, Ponta a spus ca asteapta de la partenerul sau de coalitie, liderul liberal Crin Antonescu, "sa ia lucrurile mai in serios" si sa dea un semnal ca PNL este solidar cu PSD.

"Nu se intampla nimic in weekend, pentru ca vorbim totusi de niste lucruri serioase pe care le vom discuta si luni fiecare in partidul sau. Eu nu vorbesc in public decat foarte rar. (...) De data asta e o problema serioasa si intalnirea de astazi a fost foarte utila, macar pentru a-i face pe colegii liberali sa inteleaga care-i problema, ca nu eram sigur ca au inteles-o.

Problema nu este Rosca Stanescu, ca nu ma intereseaza Rosca Stanescu. Problema este daca in momentele dificile care urmeaza, PNL, in totalitatea sa, este solidar cu deciziile grele pe care trebuie sa le luam. Daca noi guvernam si cativa oameni se fac ca sunt in opozitie, e un gen de colaborare care aminteste de Conventia Democratica sau de Alianta DA si asa nu se poate", a spus Ponta, potrivit Agerpres.

Alte declaratii ale lui Victor Ponta:

  • Nu ma intereseaza care este situatia dlui Rosca Stanescu (in PNL, n.r.), de altfel nu stiu ce are in clin si in maneca cu PNL. El a fost cu toata lumea si probabil va fi cu toata lumea dupa. Aici e vorba de o campanie pe care el a dus-o la adresa PSD, din februarie chiar, si pe care PSD nu o poate tolera de la cineva care beneficiaza de statul la putere si se face ca e in opozitie.
  • Nu e nimic rau sa avem discutii in Parlament, interpelari, opinii separate. Dl Stanescu a iesit cel mai mult in fata ca avea interesele cele mai mari. Nu poti sa jignesti tot timpul PSD, sa te faci ca esti in opozitie si, in acelasi timp, sa beneficiezi de guvernare. Ori in caruta, ori in teleguta... e foarte simplu.
  • Eu astept de la Crin Antonescu, in primul rand, sa ia lucrurile mai in serios. Declaratiile publice au fost absolut in regula, am vazut insa, din pacate, ca in interiorul PNL nu erau la fel serioase lucrurile si vreau sa le inteleaga foarte serios si sa dea un semnal clar ca nu Rosca Stanescu, ci liberalii sunt solidari asa cum suntem noi, ca n-ati auzit vreun PSD-ist sa iasa sa-l atace nici pe Crin Antonescu, nici pe ceilalti liberali.
  • E o problema foarte serioasa, ca sa stim daca mergem mai departe impreuna. Daca nu se da un semnal, s-ar putea sa se mai trezeasca si alti liberali sa atace PSD si Guvernul.
  • Dupa discutia de azi macar a inteles toata lumea bine care-i de fapt problema si supararea PSD. Ca se faceau ca nu inteleg, ca nu stiu ce a zis Rosca Stanescu. Ce a zis Rosca Stanescu chiar nu conteaza. Conteaza atitudinea PNL de a fi solidar, asa cum suntem si noi, nu cer mai multa solidaritate, ci cer exact acelasi lucru pe care il face si PSD, pentru ca vor veni momente dificile. Guvernarea e mai grea decat opozitia si vreau sa stiu daca ne putem baza sau nu.
  • Am explicat astazi dupa-amiaza, ca nu mi-e era clar ca lui Crin Antonescu si celorlati din PNL le era clar care e problema. Daca ei au crezut ca a facut Rosca Stanescu vreun circ pe la Parlament... nu, nu merita sa ne deranjam pentru asta. Problema este daca suntem uniti la bine, la greu, in momente dificile sau daca incepe jocul din 2007 al PDL, cand se facea ca e la putere dar si in opozitie, lucruri pe care le mai facea si PSD in 2009. Ori suntem, ori nu suntem. Asa, un pic si la guvernare cu ministrii si in opozitie cu Rosca Stanescu nu se poate.
  • Cred c-a fost o mare greseala din partea USL sa accepte persoane asa cum a fost dl Rosca Stanescu, dar acum e tardiv.
  • Nu poti sa fii nici solidar, nici serios daca tolerezi un personaj ca Sorin Rosca Stanescu. Daca Sorin Rosca Stanescu va fi un erou la liberali, atunci vor aparea si alti doritori de glorie si ruptura va fi inevitabila.
  • Nu vreau sa fiu nepoliticos, dar nu il consider pe dl Rosca Stanescu vreun prieten de-al meu si, daca domnia sa se considera, e unilateral.
  • SRS are interese care nu au legatura cu PNL si cu USL, el are businessurile lui.
  • Nu ma intereseaza ce face PNL cu Sorin Rosca Stanescu. Eu nu sunt aliat cu Rosca Stanescu. Eu sunt aliat cu PNL, care pana acum, in toate situatiile, s-a dovedit solidar si corect cu noi si acum avem o situatie clara in care un membru al sau pune in pericol functionarea aliantei, iar eu sunt convins ca exista intentia si din partea PNL, asa cum exista si din partea noastra, de a clarifica lucrurile pentru viitor.
  • Pentru trecut nu am nevoie nici de scuzele lui Rosca Stanescu, de altfel nu cred in ele, si nu am nevoie de pedepsirea lui Rosca Stanescu, eu am nevoie sa stiu daca de luni, cand sunt momente dificile pentru Guvern, pentru USL, iar o sa iasa un liberal, poate nu Rosca, poate altcineva, care sa faca pe opozitia si daca in acel moment conducerea PNL va zice "Lasa, mai, a zis si el, ce-a facut?". Pentru ca in felul acesta noi nu vrem sa mergem mai departe.
  • Sa fim solidari cu guvernul pe care noi l-am sustinut, e guvernul USL, cu masuri pe care le-am luat in comun. Daca incepem sa ne jucam de-a opozitia, totul va fi un haos si de abia atunci ne-am batut joc de cei care ne-au votat.
  • (Mai sunt liberali pe care ii vizati ca au calcat linia in alianta?) Nu neaparat. Nu in baza unei strategii cum a avut dl Rosca Stanescu
  • (A intervenit Sorin Rosca Stanescu la dvs, v-a cerut favoruri pentru Dan Diaconescu?) Nu, eu nu am o relatie cu domnul Stanescu si nu imi poate cere nimic.
  • (Va considera prieten...) Asta nu cred ca e singura minciuna pe care a spus-o.
  • (Va ganditi sa candidati la Presedintie mai devreme de 2019?) Nu. Si daca se rupe USL-ul eu nu candidez la prezidentiale. Eu mi-am dat cuvantul lui Crin Antonescu.