Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, declara ca nu are nimic impotriva ca o parte a atributiilor sale sa treaca la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), precizand ca nu exista inca un proiect de act normativ in acest sens, relateaza Agerpres.

Robert CazanciucFoto: Agerpres

"Este o discutie pe care am avut-o deja cu colegii mei din CSM, daca aceasta procedura este cea mai adecvata cu legea, ce inseamna garantii de independenta pentru procurori. Este o procedura stabilita la nivelul anului 2005, cu toate ca in 2004 a agreata cu CE o alta procedura. Este o discutie in care cred ca ministrul Justitiei poate sa aiba un rol mai mic", a afirmat Robert Cazanciuc, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de Pro Tv, intrebat daca vrea sa schimbe procedura de numire a procurorilor.

Ministrul Justitiei a accentuat ca nu are nimic impotriva ca o parte a atributiilor sale sa treaca la CSM.

"Nu avem inca in momentul de fata un proiect de act normativ pentru a fi supus unei dezbateri, dar in discutiile preliminare avute cu colegii mei din CSM s-a pus aceasta problema ca o parte din atributiile ministrului sa treaca la CSM si nu am nimic impotriva", a spus Cazanciuc.

El a spus ca in perioada urmatoare va avea discutii cu noii sefi ai Parchetelor pentru a propune ocuparea si celorlalte functii de conducere de la nivelul Ministerului Public, precizand ca va discuta pe aceasta tema si cu presedintele Traian Basescu.

"Urmeaza in perioada urmatoare sa am discutii cu noii sefi ai Parchetelor si sa propun ocuparea si celorlalte functii de conducere de la nivelul Ministerului Public. Ma voi consulta cu fiecare sef de Parchet in parte, pentru a propune ulterior persoane CSM-ului si mai departe presedintelui'", a declarat ministrul.

Intrebat daca actuala echipa de la Ministerul Public are sanse sa ramana, ministrul Justitiei a subliniat ca majoritatea posturilor sunt libere si ca doreste sa 'acopere' prin numire definitiva toate posturile ocupate in prezent prin delegare.

"Vreau sa acoperim prin propuneri de numire definitiva toata functiile ocupate in prezent prin delegare. Stabilitatea este o conditie pentru succes si cu siguranta fara un mandat de cel putin trei ani este foarte greu sa faci performanta", a explicat Cazanciuc.

Cat priveste algoritmul urmatoarelor numiri, Robert Cazanciuc a precizat ca este vorba despre o procedura simpla, potrivit careia ministrul Justitiei propune ocuparea respectivelor functii. "In afara de discutii cu procurorii sefi deja instalati ieri, cu CSM-ul si cu presedintele, nu voi avea discutii cu altcineva", a punctat ministrul Justitiei.

El a explicat ca va discuta cu presedintele Traian Basescu pe tema urmatoarelor numiri de la Ministerul Public pentru ca acesta este 'decidentul final'.

"Voi discuta cu presedintele propunerile de numire, pentru a ma asigura ca procedura poate fi finalizata cu succes. Nici vorba de algoritm politic, propunerile vor veni in urma discutiilor de saptamana viitoare, in mare parte, cu noii conducatori ai parchetelor", a dat asigurari ministrul Justitiei.

Intrebat cat de bine cunoaste "tagma procurorilor", Robert Cazanciuc a declarat ca 'suficient de bine' pentru a putea face propuneri "de oameni onesti, rezonabili, cu o cariera profesionala solida si care pot sa faca performanta in functiile propuse".