Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ,ca prioritatea numarul unu este obtinerea unui bun raport MCV in decembrie, apreciind ca intrarea Romaniei in Schengen este o decizie politica, ce poate fi incurajata si de un raport pozitiv.

Robert Cazanciuc (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Ministrul Justitiei a precizat la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, citat de Mediafax, ca primele discutii cu Uniunea Europeana privind MCV vor avea loc la sfarsitul lunii mai la Bucuresti si pe 18 iunie la Bruxelles.

Intrebat daca are de gand sa ia o pozitie in fata Parlamentului pentru a le explica parlamentarilor solicitarile partenerilor europeni, in conditiile in care aceasta institutie nu a fost vazuta favorabil dat fiind si Statutul parlamentarilor, Cazanciuc a spus ca le va cere parlamentarilor "sa fie parte a unui efort comun pentru a obtine la sfarsitul anului un raport pozitiv".

"Vom indeplini angajamentele asumate, dar noi trebuie sa construim in acelasi timp un mecanism de incredere. (...) In acest mecanism de incredere ce trebuie construit cred ca voi avea dialoguri si cu parlamentarii. Le voi cere sa fie parte a unui efort comun pentru a obtine la sfarsitul anului un raport pozitiv", a declarat Robert Cazanciuc, precizand ca a inceput sa aiba discutii privind MCV cu toate institutiile in care se face referire in acest raport.

Intrebat despre sansele Romaniei de a intra in spatiul Schengen, din martie 2014, daca urmatorul raport MCV va fi pozitiv, Cazanciuc a raspuns ca "decizia de a intra in spatiul Schengen in momentul de fata este o decizie politica".

"Evident ca orice succes al Romaniei, si un raport bun la finalul anului, poate contribui la o decizie politica favorabila Romaniei", a mai spus Cazanciuc, evitand insa sa precizeze care ar fi cauzele refuzurilor de pana acum privind acceptarea in spatiul Schengen si daca o noua criza politica va diminua sansele Romaniei in aceasta privinta.