Desi, in mod obisnuit, misiunea ambasadorilor in tarile de resedinta dureaza 4 ani, Eldar Hasanov a petrecut 12 in Romania ca ambasador al Republicii Azerbaijan. La incheierea misiunii sale in tara noastra, Excelenta sa a acordat ultimul interviu in callitate de ambasador al statului sau in Romania, realizatorului Digi24, Balazs Barabas, prilej cu care a trecut in revista toate proiectele importante derulate intre cele doua state, in toata aceasta perioada.

HotNews.roFoto: Hotnews

Si cum eficienta relatiilor dintre doua state este masurata mai ales in planul schimburilor economice si politice, aici contributia ambasadorului a fost una remarcabila. Iar dovada stau cifrele, proiectele concrete pe care Excelenta sa le aminteste in acest interviu: "Parasesc Romania stiind ca am de ce sa fiu mandru, ca ramane ceva in urma exercitarii functiei mele. ... In perioada mandatului meu, schimbul comercial intre Romania si Azerbaijan a crescut de 300 de ori.

Investitiile azerbaidjene in Romania, doar in ultimii trei ani de criza, depasesc 270 de milioane de euro. Doar in ultimii 3 ani. Am reusit acest lucru chiar daca a existat o anumita birocratie si unele piedici nefondate. E nevoie sa fie create conditii pentru investitori." Dupa cei 12 ani petrecuti in Romania, ambasadorul spune ca iubeste spiritul romanesc, caldura, ospitalitatea si umanitatea romanilor iar, daca ar avea ceva de reprosat, asta s-ar indrepta catre guvern, caci principala problema a noastra ramane birocratia:

"Apreciez istoria, cultura, traditiile si obiceiurile Romaniei si respectarea acestora de catre poporul roman.Sunt foarte multe lucruri care imi plac in Romania. In ceea ce priveste lucruri care nu imi plac in Romania, in primul rand as dori sa urez guvernului Romaniei sa se lupte cu birocratia. In al doilea rand, ca un om care iubeste aceasta tara, vreau ca Guvernul sa aprecieze si sa sprijine investitorii care vin in Romania. Aceasta este cheia pentru dezvoltarea tarii. Avem exemple pozitive pentru Romania in tari precum Turcia, Polonia, Ungaria sau Azerbaidjan, unde investitorii sunt foarte apreciati si sunt create conditii pentru atragerea lor, nu sunt impiedicati sau blocati de catre procesul birocratic. Acesta este sfatul meu fratesc pentru Guvernul Romaniei si pentru oficialii romani. Fiecare roman merita sa traiasca cea mai buna si demna viata. Merita acest lucru."

Si chiar daca aceste impedimente inca mai exista, Excelenta sa spune ca pentru viitorul relatiilor economice dintre tarile noastre se anunta numai lucruri bune: "Investitiile azerbaidjene cresc intr-un ritm fulminant. As dori mai multa deschidere. Azerbaijanul este gata sa vina cu investitii, pentru ca suntem parteneri strategici, Azerbaijan este pregatit pentru Romania, inclusiv pentru proiectele energetice din Romania. Asta doresc sa le transmit demnitarilor romani, fratilor mei, prietenilor, multi dintre ei imi sunt si prieteni. Doresc sa le urez crearea acestui climat investitional. ... In momentul de fata s-a deschis o pagina noua cu oportunitati de colaborare in domeniul economic si energetic. Ca ambasador ma incanta decizia statului azerbaidjan de a investi. Si in urmatoarea perioada vor avea loc investitii masive in Romania. Aceste investitii cuprind diferite domenii, inclusiv domeniul infrastructurii, energiei si privatizarilor."

Dar, pe langa contributia sa la proiectele internationale, Eldar Hasanov a considerat important sa fie si ambasadorul culturii romanesti in strainatate. Excelenta sa a scris si o carte despre tara noastra, pe care fostul presedintele al Romaniei, Emil Constantinescu a descris-o ca fiind una dintre cele mai frumoase carti care s-au scris vreodata despre Romania.

Iar acum, lucreaza la a doua sa carte, tot despre Romania. Intreg interviul cu Excelenta sa Eldar Hasanov, un ambasador indragostit de Romania, sambata, de la ora 18.30, la "Pasaport diplomatic", pe Digi24.