Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara, la Romania TV, ca nu sunt preconizate cresteri de salarii si pensii in 2013 pentru ca "nu prea avem de unde", precizand ca salariatii o sa piarda, datorita inflatiei, pensiile vor fi indexate cu rata inflatiei.

Victor Ponta la RTVFoto: Romania TV

In cadrul emisiunii, premierul s-a referit si la cazul Garzii Financiare, trimisa de ANAF la DNA in cazul presupusului santaj de la Antena 3. Ponta s-a declarat este convins ca, daca DNA va constata ca un angajat al Garzii Financiare a transmis unei persoane private, "dupa orele de program", contractul incheiat intre RCS&RDS si firma lui Dumitru Dragomir, Bodu SRL, acea persoana va raspunde penal.

Principalele declaratii ale premierului Victor Ponta

Nu cred ca exista in Europa, cel putin in acest moment, un fotoliu de prim-ministru confortabil, nici macar cel al dnei Merkel, iar acest lucru se datoreaza crizei financiare, apoi cele economice si acum celei sociale.

(despre coabitarea cu presedintele Basescu) Coabitarea romanesca e si subiect european. Cand ma vad cu premierii europeni prima intrebare e "e liniste in Romania, cum merge coabitarea?". Cred ca am reusit sa gasim un modus vivendi, in care fara sa ne iubim foarte tare sau sa aratam cine stie ce prietenie, presedintele isi face partea lui de job, eu pe a mea.

Nu ma deranjeaza declaratiile dl Basescu, ma deranjau actiunile dumnealui prin care intervenea in activitatea Guvernului.

(intrebat care este ultima actiune a presedintelui care l-a deranjat) Dupa 9 decembrie, nu au existat niciun fel de actiune prin care presedintele a blocat ceva Guvernului sau Guvernul presedintelui, ca au mai fost declaratii, ca o sa mai fie, ca o sa ne mai intepam pe ici pe colo, dar vorbind de actiuni, nu au fost asa ceva.

(Intrebat de ce e nevoie sa se semneze un protocol de sustinere a lui Crin Antonescu la Presedintie. E nevoie de acest acord?) Cred ca da.

Intre mine si domnul Antonescu la nivel personal n-a existat neincredere, sau daca am fost am rezolvat. Auzim in jurul nostru ca PSD nu il mai sustine pe Antonescu, ca PNL nu il mai sustine pe Ponta si atunci orice moment in care ne reconfirmam angajamentul este important.

Noi, PSD, nu am vrut cota unica, dar PNL a spus ca e important pentru ei. La fel va face si Crin si in programul lui de presedinte va pune si ce vrea PSD, si ce vrea PC. Presedintele va trebui sa reprezinte pe toata lumea. El va trebui sa aiba in program si ce face pentru minoritati, care e pozitia presedintelui pe politica externa. Din acea comisie va face parte cine vrea Crin. El va spune as vrea sa-mi dati la partea de scriere a programului unul, doi, trei, cinci parlamentari. Pe oricine va considera Crin ca va vrea in echipa, in afara de mine, care am sarcina de zi cu zi a guvernarii. Pentru ca sa fim corecti, sansele lui de succes depind de succesul guvernarii.

(despre introducerea stemei pe steag) Nu sunt impotriva ideii. Cred ca in Forumul Constitutional a aparut ideea. Nu ma desolidarizez de votul in comisie. Cred ca un anumit tip de spirit de a reveni la niste simboluri valori... Sigur, acum nu vom trai cu torii mai bine ca vom avea stema. nu se schimba nici in mai rau.

(despre modificarea articolului din Constitutie privind definitia familiei) Aici m-am opus. Nu sunt de acord sa impunem tot felul de restrictii. In momentul in care pui o restrictie esti clar impotriva.

Am o mare problema de perceptie si pentru mine e important sa fim perceputi cu aceasta modificare de Constitutie ca mergand inainte, fiind europeni.

Daca textul actual e bun, de ce sa schimbi ceva ce e bun?

(despre schimbarea sintagmei de stat national) Acel articol 1 care nu e supus revizuirii are un caracter simbolic. Nu cred ca daca se modifica articolul fugeau maghiarii cu doua judete si le duceau in Ungaria, dar nici nu cred ca societatea noastra e dispusa sa renunte la o exprimare simbolica.

Am militat ca in acel preambul al Constitutiei, in care o sa vorbim despre rolul cultelor, despre rolul casei regale, tot acolo vreau sa vorbim si despre rolul minoritatilor nationale in constituirea statului modern roman. Poate ca acest lucru va fi acceptabil suficient.

(despre suspiciunile ca cineva de la Garda Financiara ar fi dat detalii confidentiale dintr-o ancheta catre Sorin Alexandrescu) Am cerut si conducerea ANAF a facut o ancheta, a pus la dispozitia DNA toate datele. Avand toate datele, daca se constata ca cineva din Garda Financiara lucra si dupa orele de program, adica mai dadea contracte pe la privati, in mod sigur va raspunde penal, persoana care a facut-o. Eu doar am cerut sefului ANAF, cred ca astazi a finalizat ancheta interna, a trimis catre DNA rezultatele si DNA acum o sa-i ia la intrebari pe cei care au avut acces la acele documente, ca sa vada cine l-a dat zonei private.

Doar cu acordul procurorilor se pot face interceptari 48 de ore. I-am convins pe toti ca maxim 48 de ore cu acordul procurorului, care dupa aceea merge la judecator pentru prelungire sau nu e suficient. Asa exista toate garantiile ca nu vor mai fi abuzuri. Eu am considerat, nu doar ca fost procuror, ca procurorii trebuie sa ramana magistrati. Nu sunt egalii judecatorilor, dar au o pozitie speciala constitutionala si asta le asigura independenta

(intrebat daca pensiile si salariile tin pasii cu cresterile de costurii) Uneori da, alteori nu. Daca vorbim de reintregirea salariilor la bugetari de anul trecut, a fost chiar putin mai mult. decat rata inflatiei. In 2013, nu avem prevazute cresteri din nou, ca nu prea avem de unde. Ceea ce inseamna ca o sa piarda, cat va fi rata inflatiei, doar la pensionari o sa se indexeze cu rata inflatiei.

Nu cred ca cineva poate sa spuna la modul serios ca in urmatorii cinci ani capacitatea Romaniei de a plati doar pensii - eu ma gandesc si ma doare sufletul in cati ani vom putea plati un medic asa cum e platit in Franta, pentru ca medicul pleaca.

Ceea ce putem si facem, si facem cu eforturi, este sa indexam pensiile cu rata inflatiei, sa mai dam inapoi ce s-a luat excesiv. Sa aplicam acea lege apropo de consumatorul vulnerabil.

Cand o sa reusim sa avem cu un angajat mai mult decat pensionari, acum avem 5 mil de angajati - 5,1 mil. trebuie sa mai avem inca un milion si ceva, cand o sa reusim sa avem mai putina munca la negru, exista multa munca la negru cdin cauza CAS-ului mare si a controalelor proaste, atunci cand o sa avem mai multe contributii, atunci nivelul pensiilor va asigura un nivel de trai decent.

90% din activitatea mea, inclusiv cea externa, este concentrata pe ce schimbam la legislatie, cum aducem investitori, cum dam drumul la lucrarile de constructie. M-am transformat intr-un manager.

Nu vreau sa scap mingea ridicata de dl Nitu, nu doar ca avem 3 mil si ceva in privat, aproape 4 si vrem sa traim ca in Germania, noi platim 16%, germanii platesc 45%, cum sa avem strazi, scoli si spitale ca in Germania. Asta e paradoxul gandirii noastre, vrem sa platim cele mai mici taxe si sa avem cele mai mari beneficii de la stat.

Eu sper ca in acesti 4 ani, ca mai mult e greu de crezut ca voi ramane prim-ministru, luam niste decizii care vor rupe un pic lantul acesta de ipocrizie. Sigur ca industria, si in special, daca vorbim de Magurele, industria care depinde de pretul gazului, depinde si are nevoie de gaze mai ieftine. Dar tot la televiziune unde se plange patronul, dl Nicolae ca sunt preturile mari, tot acolo e cea mai mare campanie impotriva gazelor. Nu putem si sa nu avem gaze, ca avem gaze din offshore si gaze de sist si sa avem si preturi mici. Trebuia sa ne hotaram, vrem gaze cu preturi mai mici, trebuie sa ne hotaram sa exploram si sa exploatam gazele.

Trebuie sa inchidem robinetele pe unde pierdem bani.

(la observatia ca se inchid unele robinete dar e posibil sa se deschida altele) Bag mana in foc ca inchid orice robinet de care aflu de la presa sau de la serviciile specializate.

E ridicol sa inauguram autostrazi pe bucati. Pentru tronsonul Arad - Sibiu a durat noua luni sa spuna cine a castigat licitatia.

(despre situatia echipei Steaua) Sper ca nu ajunga nicio valiza pe masa UEFA. Imi doresc, ca stelist, dar si ca roman, ca Steaua sa ramana in divizia A. Steaua e un fenomen social. La cate cazuri avem acum, daca se ia si aceasta placere ar fi foarte rau.