In cadrul emisiunii, premierul s-a referit si la cazul Garzii Financiare, trimisa de ANAF la DNA in cazul presupusului santaj de la Antena 3. Ponta s-a declarat este convins ca, daca DNA va constata ca un angajat al Garzii Financiare a transmis unei persoane private, "dupa orele de program", contractul incheiat intre RCS&RDS si firma lui Dumitru Dragomir, Bodu SRL, acea persoana va raspunde penal.
Principalele declaratii ale premierului Victor Ponta
Nu cred ca exista in Europa, cel putin in acest moment, un fotoliu de prim-ministru confortabil, nici macar cel al dnei Merkel, iar acest lucru se datoreaza crizei financiare, apoi cele economice si acum celei sociale.
(despre coabitarea cu presedintele Basescu) Coabitarea romanesca e si subiect european. Cand ma vad cu premierii europeni prima intrebare e "e liniste in Romania, cum merge coabitarea?". Cred ca am reusit sa gasim un modus vivendi, in care fara sa ne iubim foarte tare sau sa aratam cine stie ce prietenie, presedintele isi face partea lui de job, eu pe a mea.
Nu ma deranjeaza declaratiile dl Basescu, ma deranjau actiunile dumnealui prin care intervenea in activitatea Guvernului.
(intrebat care este ultima actiune a presedintelui care l-a deranjat) Dupa 9 decembrie, nu au existat niciun fel de actiune prin care presedintele a blocat ceva Guvernului sau Guvernul presedintelui, ca au mai fost declaratii, ca o sa mai fie, ca o sa ne mai intepam pe ici pe colo, dar vorbind de actiuni, nu au fost asa ceva.
(Intrebat de ce e nevoie sa se semneze un protocol de sustinere a lui Crin Antonescu la Presedintie. E nevoie de acest acord?) Cred ca da.
Intre mine si domnul Antonescu la nivel personal n-a existat neincredere, sau daca am fost am rezolvat. Auzim in jurul nostru ca PSD nu il mai sustine pe Antonescu, ca PNL nu il mai sustine pe Ponta si atunci orice moment in care ne reconfirmam angajamentul este important.
Noi, PSD, nu am vrut cota unica, dar PNL a spus ca e important pentru ei. La fel va face si Crin si in programul lui de presedinte va pune si ce vrea PSD, si ce vrea PC. Presedintele va trebui sa reprezinte pe toata lumea. El va trebui sa aiba in program si ce face pentru minoritati, care e pozitia presedintelui pe politica externa. Din acea comisie va face parte cine vrea Crin. El va spune as vrea sa-mi dati la partea de scriere a programului unul, doi, trei, cinci parlamentari. Pe oricine va considera Crin ca va vrea in echipa, in afara de mine, care am sarcina de zi cu zi a guvernarii. Pentru ca sa fim corecti, sansele lui de succes depind de succesul guvernarii.
(despre introducerea stemei pe steag) Nu sunt impotriva ideii. Cred ca in Forumul Constitutional a aparut ideea. Nu ma desolidarizez de votul in comisie. Cred ca un anumit tip de spirit de a reveni la niste simboluri valori... Sigur, acum nu vom trai cu torii mai bine ca vom avea stema. nu se schimba nici in mai rau.(despre modificarea articolului din Constitutie privind definitia familiei) Aici m-am opus. Nu sunt de acord sa impunem tot felul de restrictii. In momentul in care pui o restrictie esti clar impotriva.
Am o mare problema de perceptie si pentru mine e important sa fim perceputi cu aceasta modificare de Constitutie ca mergand inainte, fiind europeni.
Daca textul actual e bun, de ce sa schimbi ceva ce e bun?
(despre schimbarea sintagmei de stat national) Acel articol 1 care nu e supus revizuirii are un caracter simbolic. Nu cred ca daca se modifica articolul fugeau maghiarii cu doua judete si le duceau in Ungaria, dar nici nu cred ca societatea noastra e dispusa sa renunte la o exprimare simbolica.
Am militat ca in acel preambul al Constitutiei, in care o sa vorbim despre rolul cultelor, despre rolul casei regale, tot acolo vreau sa vorbim si despre rolul minoritatilor nationale in constituirea statului modern roman. Poate ca acest lucru va fi acceptabil suficient.
(despre suspiciunile ca cineva de la Garda Financiara ar fi dat detalii confidentiale dintr-o ancheta catre Sorin Alexandrescu) Am cerut si conducerea ANAF a facut o ancheta, a pus la dispozitia DNA toate datele. Avand toate datele, daca se constata ca cineva din Garda Financiara lucra si dupa orele de program, adica mai dadea contracte pe la privati, in mod sigur va raspunde penal, persoana care a facut-o. Eu doar am cerut sefului ANAF, cred ca astazi a finalizat ancheta interna, a trimis catre DNA rezultatele si DNA acum o sa-i ia la intrebari pe cei care au avut acces la acele documente, ca sa vada cine l-a dat zonei private.
Doar cu acordul procurorilor se pot face interceptari 48 de ore. I-am convins pe toti ca maxim 48 de ore cu acordul procurorului, care dupa aceea merge la judecator pentru prelungire sau nu e suficient. Asa exista toate garantiile ca nu vor mai fi abuzuri. Eu am considerat, nu doar ca fost procuror, ca procurorii trebuie sa ramana magistrati. Nu sunt egalii judecatorilor, dar au o pozitie speciala constitutionala si asta le asigura independenta
(intrebat daca pensiile si salariile tin pasii cu cresterile de costurii) Uneori da, alteori nu. Daca vorbim de reintregirea salariilor la bugetari de anul trecut, a fost chiar putin mai mult. decat rata inflatiei. In 2013, nu avem prevazute cresteri din nou, ca nu prea avem de unde. Ceea ce inseamna ca o sa piarda, cat va fi rata inflatiei, doar la pensionari o sa se indexeze cu rata inflatiei.
Nu cred ca cineva poate sa spuna la modul serios ca in urmatorii cinci ani capacitatea Romaniei de a plati doar pensii - eu ma gandesc si ma doare sufletul in cati ani vom putea plati un medic asa cum e platit in Franta, pentru ca medicul pleaca.
Ceea ce putem si facem, si facem cu eforturi, este sa indexam pensiile cu rata inflatiei, sa mai dam inapoi ce s-a luat excesiv. Sa aplicam acea lege apropo de consumatorul vulnerabil.
Cand o sa reusim sa avem cu un angajat mai mult decat pensionari, acum avem 5 mil de angajati - 5,1 mil. trebuie sa mai avem inca un milion si ceva, cand o sa reusim sa avem mai putina munca la negru, exista multa munca la negru cdin cauza CAS-ului mare si a controalelor proaste, atunci cand o sa avem mai multe contributii, atunci nivelul pensiilor va asigura un nivel de trai decent.
90% din activitatea mea, inclusiv cea externa, este concentrata pe ce schimbam la legislatie, cum aducem investitori, cum dam drumul la lucrarile de constructie. M-am transformat intr-un manager.
Nu vreau sa scap mingea ridicata de dl Nitu, nu doar ca avem 3 mil si ceva in privat, aproape 4 si vrem sa traim ca in Germania, noi platim 16%, germanii platesc 45%, cum sa avem strazi, scoli si spitale ca in Germania. Asta e paradoxul gandirii noastre, vrem sa platim cele mai mici taxe si sa avem cele mai mari beneficii de la stat.
Eu sper ca in acesti 4 ani, ca mai mult e greu de crezut ca voi ramane prim-ministru, luam niste decizii care vor rupe un pic lantul acesta de ipocrizie. Sigur ca industria, si in special, daca vorbim de Magurele, industria care depinde de pretul gazului, depinde si are nevoie de gaze mai ieftine. Dar tot la televiziune unde se plange patronul, dl Nicolae ca sunt preturile mari, tot acolo e cea mai mare campanie impotriva gazelor. Nu putem si sa nu avem gaze, ca avem gaze din offshore si gaze de sist si sa avem si preturi mici. Trebuia sa ne hotaram, vrem gaze cu preturi mai mici, trebuie sa ne hotaram sa exploram si sa exploatam gazele.
Trebuie sa inchidem robinetele pe unde pierdem bani.
(la observatia ca se inchid unele robinete dar e posibil sa se deschida altele) Bag mana in foc ca inchid orice robinet de care aflu de la presa sau de la serviciile specializate.
E ridicol sa inauguram autostrazi pe bucati. Pentru tronsonul Arad - Sibiu a durat noua luni sa spuna cine a castigat licitatia.
(despre situatia echipei Steaua) Sper ca nu ajunga nicio valiza pe masa UEFA. Imi doresc, ca stelist, dar si ca roman, ca Steaua sa ramana in divizia A. Steaua e un fenomen social. La cate cazuri avem acum, daca se ia si aceasta placere ar fi foarte rau.
Sincer o merita, deoarece singura sa procupare este o campanie electorala continua la televizor si prin ziare. A intrat deja in cursa pentru prezidentialele din 2014.
Vorbeste nemaipomenit de mult dar nu realizeaza nimic. Fara sa-si dea seama a devenit agasant cu aceasta sporovaiala fara noima pentru ca nu face altceva decit sa repete continuu aceleasi idei. S-a ajuns la saturatie.
Noua Constitutie, proiectata de USL, are in minte strict situatia politica actuala propunind, de fapt, alegerea in 2014 a unui presedinte fara nici o putere reala ce va fi simplu spectator la deciziile parlamentarilor USL, deja votati pe 4 ani, 2012 – 2016.
Automat, indiferent cine va ajunge seful statului in 2014, PSD-ul este cel care propune premierul iar presedintele este obligat sa-l accepte. Totusi, PNL-ul in coalitie cu alte partide poate respinge primul ministru PSD si guvernul sau, situatie in care chiar PNL-ul stabileste noul premier. Inca o respingere, venita acum din partea PSD in alianta cu alte formatiuni politice, devine periculoasa deoarece se poate depasi pragul celor 30 zile ceea ce implica automat dizolvarea parlamentului.
Unele scenarii pentru 2014 pe care noua Constitutie a fost proiectata sa le deserveasca:
1) Victor Ponta iese presedinte.
Daca acesta numeste prim ministru pe cineva din PSD atunci PNL-ul, cel mai probabil, reuseste sa se coalizeze cu alte partide si respinge premierul lui Ponta caz in care primul ministru este desemnat automat de PNL si validat la parlament.
2) Crin Antonescu ajunge sef al statului.
Personajul in cauza si-a vazut visul cu ochii. Se poate duce linistit la culcare. Primul ministru va fi cineva de la PSD (Victor Ponta cel mai probabil).
3) Altcineva devine presedinte.
Cistigatorul va fi marginalizat, noua Constitutia neoferindu-i nici o forta atita vreme cit nu e liderul PSD sau PNL.
Concluzie:
Pe linga faptul ca transforma Romania intr-o republica parlamentara, o tara unde adevaratul lider, primul-ministru, este ales prin jocuri de culise si aservit puternic parlamentului care oricind il poate inlatura, noua Constitutie da putere mare partidului clasat pe locul doi sa santajeze, cu respingerea premierului, formatiunea politica aflata in frunte. Nu voi vota asemenea lege.
Bai, nu sprijinind importurile si investitiile ridicati tara ! Voi credeti ca Germania e plina de investitori ? Sunt printre ultimii la investitii straine.
O tara puternica e cea care exporta, cea care investeste in alte tari !!
Daca vreti o economie puternica, sprijiniti companiile locale si derulati programe de cofinantare pentru IMM-uri ? Dezvoltati-va pe voi, nu vindeti totul altora, ca nu primiti nimic in schimb !
Ce nu e într-adevăr bine e faptul că importăm mai mult decât exportăm.
Ba au bai Ponta ca au mai fugit odata cu ele la inceputul celui de al doilea razboi mondial. Faci declaratii iresponsabile doar sa te iei bine cu UDMR-ul cu care speri sa faci o alianta si sa dai un sut in fund PNL-ului. Romanii iti vor da un sut in fund tie, tradatorule.
Citat:
"(despre schimbarea sintagmei de stat national) Acel articol 1 care nu e supus revizuirii are un caracter simbolic. Nu cred ca daca se modifica articolul fugeau maghiarii cu doua judete si le duceau in Ungaria, dar nici nu cred ca societatea noastra e dispusa sa renunte la o exprimare simbolica."
la fel de inteligent (not) ... aceleasi debitari
Am observat că dacă te uiți la comentariile de pe hotnews, zici că vine sfârșitul lumii, așa de dramatice sunt.
Te face să te întrebi oare cine e postac...
N-am putea fiecare să încercăm să îmbunătățim ceea ce este. Cum spunea deunăzi și Tony Balir, ne cam lipsește încrederea...
Nu crezi ca ne-am saturat de Prostia voastra cu Pericolul Maghiar ?
Nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie neplacuta daca, de la bun inceput, cei ca Voicu sau Remes ar fi inteles faptul ca dorintele, aspiratiile lor politice, sunt si ale celor ca Boldea sau Pasat.
Dar cei care isi ascund salariile de merit si cele de excelenta in urma legii "unice" de salarizare in sectorul public, data de Boc, de 3 ani de zile, cu ei ce aveti de gand?
Aiti importat aceiasi armata de functionari din guvernarea portocalie. Ei cu banii, noi cu promisiunile.
Vai de mama ei de strategie si coabitare! Ne vedem la vot.
Siguranta si incredere!
ce sa inteleg? Ca daca a dat contractul in timpul programului este ok?:-)
In rest, campanie eterne. Pensionarii la putere!!!!!
Cea mai tare este cea cu robinetele...un mincinos ordinar.
Ce parere are de robinetul nevestei lui Dragnea?
Ce parere are de robinetul etern al UDMR-ului? (luam bani de la stat ca sa denifram statul, taiem paduri in dusmanie etc).
Ce parere are de robinetul de la Oltchim?
Ce parere are de robinetul numit "regionalizare"?
Ce parere are de robinetul numit BOR?
Ca sa nu mai vorbesc de cele mai mari 2 robinete: NEPOTISM si INCOMPETENTA.
E o regula a vietii, nu o dorinta a mea de rau...te pui in evidenta si ai sa ti-o iei...eu sunt printre primii sa obsev, dar cand masele se vor supara, se vor sparge in capul tau ;) God help you on that!
Comparati cat reprezinta raportul dintre salariul net al omului si cat trebuie sa scoata firma pentru a da acel salariu, si apoi poate spuneti adevarul... mai lasati mingiile la fileu pe care vi le ridicati singuri.
Si ar mai fi ceva ..."nu prea avem de unde" zicea si Basescu si l-ati acuzat ca a furat banii. Acum se vede treaba ca coabitarea v-a dezvoltat simtul realitatii; felicitari!
Cine e tembelul aici?!
De ce poporul asta nu se mai trezeste odata, ci doarme pe muzica cantata lui in struna de politicieni?
Cu noi nu tine nimeni! nici un govern nu se gandeste la popor.
De aceea trebuie cand vedem ca procedeaza la fel ca ceilalti sa iesim in strada si sa-i condamnam la moarte ca pe Ceausescu.
Suntem lasi si ne meritam soarta.Vrem ca altii sa lupte pentru noi. Nu invatam din greselile noastre.
Suntem muti dar suntem...Si ei vad asta!
in viata reala, sa vezi ce de 'sa traiti'-uri auzi.
servilism.