Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, miercuri seara, la Digi 24, ca se vor anunta joi rezultatele selectiei pentru functia de judecator la CEDO in cadrul careia au fost audiati cinci candidati, iar oricare va fi ales de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Romania se va prezenta mai mult decat onorabil, transmite Agerpres.

El a amintit ca initial s-au inscris in cadrul procedurii sapte persoane, insa doua s-au retras.

"Au fost cinci audiati, maine vom anunta candidatii si public rezultatele selectiei. Este procedura legala care cere, in urma audierilor, trei nume pentru a fi prezentate Guvernului. (...) A fost extrem de interesanta profesional audierea de astazi. Spre satisfactia noastra toti s-au prezentat destul de bine. O baza de selectie cred serioasa. (...) Sigur, in final, unul singur va fi ales si nu de catre Romania, dar oricare va fi ales ne prezentam cu siguranta mai mult decat onorabil si poate sa faca fata fara niciun fel de emotie oricarui interviu in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei", a afirmat ministrul.

Robert Cazanciuc a explicat ca fiecare stat desemneaza un judecator la CEDO, insa ulterior numirii el nu va fi reprezentantul Romaniei in sensul ca promoveaza interesele statului roman, ci va deveni independent, parte a unui mecanism destul de bine pus la punct, cu un mandat de sase ani.

Referitor la faptul ca voci din sistem ar fi afirmat ca oameni cu potential s-ar fi retras dupa ce s-a vehiculat ca sigura castigarea acestei functii de catre Iulia Motoc, judecator CCR, ministrul Justitiei a subliniat ca e foarte greu sa se vorbeasca de "dat ca sigur" pentru ca acest lucru se poate spune doar dupa interviul in cadrul APCE.

"Noi nu facem altceva decat sa propunem o lista de trei nume. Fiecare dintre cei trei are propria sansa in functie de prestatia in fata Adunarii Parlamentare. Nu noi decidem cine va fi judecatorul Romaniei la CEDO. Nu Romania decide acest lucru. Romania propune trei candidati plus un nume de rezerva din care va fi selectat in final cel care va reprezenta Romania la CEDO", a explicat Cazanciuc.

Intrebat despre faptul ca in cazul in care va fi aleasa Iulia Motoc s-ar putea spune ca a fost un aranjament, ministrul a mentionat ca este aproape imposibil sa creada cineva in mod serios ca Romania poate determina ca Adunarea Parlamentara sa decida un anumit nume.

"Daca va fi Iulia Motoc inseamna ca este cea care s-a prezentat cel mai bine la audieri", a completat el.