Europarlamentarul liberal Cristian Busoi, pe care premierul Victor Ponta a anuntat joi seara ca il va propune la conducerea CNAS, considera ca are astfel o sansa de a pune in aplicare proiectele sale pentru imbunatatirea sistemului de sanatate si sustine ca va avea o buna colaborare cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, transmite Agerpres.

"Cred ca e o sansa si daca voi avea sustinere din partea primului ministru pentru proiectele mele sper sa fac ceva bun pentru sistemul de sanatate si de asigurari", a declarat Cristian Busoi la Realitatea TV joi seara.

El a precizat ca doreste sa aiba o colaborare buna cu ministrul Sanatatii, in replica la afirmatiile jurnalistilor de la Realitatea potrivit carora s-a vehiculat informatia ca Nicolaescu urma sa fie remaniat si ca Busoi ar fi fost favorit pentru functie.

"Am convingerea ca voi colabora foarte bine cu dl. ministru Nicolaescu, nu este nicio raceala intre noi si cu siguranta voi sustine proiectele domniei sale, ne vom consulta, evident informandu-l pe prim-ministrul Ponta", a spus Cristian Busoi.

Totodata, acesta a respins ideea ca ar fi facut lobby pentru marii producatori internationali din industria farmaceutica si a precizat ca a avut contact cu acest mediu din calitatea sa de europarlamentar in momentul in care a lucrat la diferite directive europene in domeniu.

"Am lucrat si am fost raportor pe cateva directive importante, am adresat cateva intrebari Comisiei Europene si vreau sa va asigur nu poate fi in discutie de a favoriza pe unii contra altora", a spus el referitor la faptul ca producatorii internationali de medicamente ar fi cumva favorizati in detrimentul celor autohtoni.

Busoi a precizat ca in acest moment se face o evaluare foarte clara a produselor si serviciilor care se vor face sub licitatie centralizata. "Sunt multe zone unde licitatia centralizata isi are o argumentatie, in principiu sunt un adept, dar trebuie vazut foarte bine pentru a nu se crea anumite probleme in care spitale mai indepartate sa se confrunte cu probleme de aprovizionare", a spus el.

De asemenea, Cristian Busoi a precizat ca il va sprijini cu toata forta pe ministrul Nicolaescu sa rezolve problema oncologiei. Pe tema medicamentelor generice, acesta a apreciat ca trebuie facuta o evaluare, deoarece si medicamentele originale isi au rostul lor. "Am colaborat foarte bine cu Asociatia europeana a genericelor, in acelasi timp trebuie sa avem un echilibru", a afirmat Busoi care a amintit ca ministerul pregateste actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite unde ar putea fi inlocuite unele medicamente cu generice.

In ceea ce priveste taxa clawback, europarlamentarul a opinat ca aceasta este ca principiu buna si se gaseste in multe tari europene, dar ea nu trebuie sa restrictioneze accesul pacientilor la medicamente. Si referitor la cardul de sanatate acesta a apreciat ca este o masura utila si importanta, dar trebuie mai multa transparenta pe acest subiect, mai ales ca la acest card a lucrat fosta conducere a Casei din vremea lui Lucian Duta.

"Am marea sansa de a nu colabora cu dl. Duta in consiliul CNAS, informatia mea este ca nu va fi in Consiliul de Administratie. (...) Aceasta nominalizare a fost una neinspirata", a mai spus Cristian Busoi.

Premierul Victor Ponta a anuntat joi seara ca il va propune vineri in functia de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pe europarlamentarul Cristian Busoi, dupa ce Doru Badescu si-a prezentat demisia din acest post.