"Ne dorim sa vedem investitii romanesti in Kuwait, cu beneficii reciproce, si ne dorim sa vedem si kuwaitieni care investesc in Romania. Mai ales ca, stiti, taxele sunt de doar 5%", spune ambasadorul Kuwaitului la Bucuresti, intr-un interviu acordat realizatorului "Pasaportului diplomatic", Balazs Barabas. Sambata, incepand cu ora 18:30, emisiunea "Pasaportul diplomatic" deschide o noua poarta, aceea a culturii si civilizatiei kuwaitiene, informeaza Digi 24.

Ambasadorul Kuwaitului la Bucuresti, Excelenta Sa Fahad H. Sh. ALMETAIRI, vorbeste in interviul acordat realizatorului Balazs Barabas despre relatiile bune pe care le aveau cele doua tari inainte de 1989 dar si despre schimbarile din ultimii ani, explicand totodata si motivele situatiei actuale:

"Avem o relatie foarte buna, am inceput aceasta relatie acum 50 de ani, adica in 1963. La acea vreme obisnuiam sa avem foarte multi turisti din Kuwait care veneau in Romania. Kuwait Air avea zboruri spre Romania de patru ori pe saptamana. Aveam de asemenea foarte multi studenti care invatau in Romania. Din pacate, dupa 1990 nu mai avem deloc studenti, nu mai sunt aproape deloc turisti, ii putem numara pe degete. Eu as vrea sa vad kuwaitieni aici ca turisti, ca studenti la universitatile de aici, as vrea de asemenea sa vad comerciantii si investitorii sa vina sa investeasca in Romania. Si, de asemenea, am vrea sa vedem romanii acolo. Avem cam 700 de romani care lucreaza in diverse domenii in Kuwait, in companiile de petrol, in Ministerul Sanatatii si in anumite companii private."

Intrebat ce ar trebui sa faca Romania pentru ca lucrurile sa se schimbe in bine, Excelenta sa a opinat ca aici este mult de lucru cu birocratia iar principala preocupare ar trebui sa fie incurajarea investitorilor straini:

"Daca vorbim despre investitii sunt reguli foarte dificile aici in Romania, pentru atragerea kuwaitienilor sau a celor din tarile GCC sa vina aici sa investeasca. Si chiar si pentru cei din alte parti ale lumii. Sunt reguli care sunt mandatate, nu incurajeaza oamenii sa vina sa investeasca. Daca vin aici si vor sa se stabileasca, sa faca o companie noua, un hotel, un aeroport sau sa faca orice fel de afacere aici, au nevoie de timp sa isi termine de facut hartiile. De asemenea, trebuie sa cheltuie bani pana isi obtin licentele de functionare. Si de asemenea, nu au parte de niciun fel de cooperare. Problema este ca in tara noastra, in regiunea noastra, daca vrei sa investesti si vrei sa iti termini de facut documentele, poti merge intr-o singura zi, la un singur birou si iti faci toate hartiile si pleci de acolo cu licentele si tot ce ai nevoie. Si poti incepe sa lucrezi. Aici, in Romania ai nevoie de sase luni - un an sa termini toate aceste lucruri. In plus, o sa iesi in pierdere pentru ca ai de cheltuit in toate partile si nu te alegi cu nimic. Asta ar fi despre investitii. Pentru studenti, de asemenea, nu exista niciun fel de interes. Mai ales in ceea ce priveste vizele. Daca orice student vrea sa vina sa invete aici, are nevoie de foarte multe documente si viza ii va fi acordata dupa foarte mult timp. Sunt studenti, sau turisti? In cazul turistilor este nevoie de mai mult de o saptamana, sau doua si de asemenea au nevoie de invitatie sa poata veni. Nu ni se permite sa vizitam Romania fara invitatie. ... Un al treilea lucru ar fi schimburile comerciale. Comertul este foarte scazut, intre Romania si Kuwait valoreaza aproximativ 20 de milioane. Si aceasta suma este una foarte scazuta. Trebuie sa ajungem la sume mai mari, de 100 -120 de milioane. Este nevoie de munca serioasa din partea guvernului Romaniei sa faca ceva in legatura cu toate acestea, nu doar in cazul Kuwaitului, dar si in cazul altor tari."

In afara acestor neajunsuri, ambasadorului Kuwaitului la Bucuresti spune ca ii place absolut totul la Romania, motiv pentru care si-a adus si familia aici:

"Sincer, imi place totul aici in Romania. Am fost in multe tari si am lucrat singur, nu mi-am luat familia. Ne place tara, ne plac oamenii. Sunt foarte prietenosi, iar familia mea este chiar foarte fericita aici. Chiar si acum, cand le spun ca vom pleca in alta tara, ei spun nu, ne place aici, este chiar foarte placut. Am fost peste tot in Romania cu familia mea. Nu poti gasi ceva care sa nu-ti placa aici. Gasesti tot ce ai nevoie. Si dupa cum v-am spus este simplu sa te intelegi cu oamenii de aici. Dar, din perspectiva misiunii mele, privesc lucrurile intr-o singura directie, pentru ca as vrea sa vad o crestere a Romaniei. Pentru ca ar fi beneficii pentru ambele parti, si pentru Kuwait si pentru Romania. Ar fi bine sa fie investitii in Romania, sa vezi spitale, facute cu bani kuwaitieni, spitale in care ar putea sa lucreze romani. Nu vom lua spitalul in spate sa plecam cu el, dupa o vreme. Spitalul ar ramane aici, oamenii care ar lucra aici ar fi romani, la fel s-ar intampla si daca am face un aeroport, sau hoteluri, sau cu orice alta investitie. Pe partea cealalta ar avea beneficii si kuwaitienii care ar investi aici. Pentru ca ar face profit bun. Cred ca ar fi incurajator pentru ambele parti."

O noua editie cu personalitati ale lumii diplomatice, ce imbina politica, istoria, traditiile si cultura popoarelor din diferite colturi ale lumii, sambata, ora 18:30, la Digi24.