Premierul Victor Ponta a declarat duminica seara, la Romania TV, ca ministrul Relu Fenechiu, cercetat penal, va pleca din Guvern doar daca va fi condamnat de instanta. Premierul a admis ca a avut retineri in a-l coopta in Guvern in decembrie, dar a evidentiat in schimb ca acesta "merita felicitat" acum, pentru ca a deblocat fondurile europene pe Transporturi. Despre laudele sefului statului la adresa sa, Ponta a raspuns, zambind: "Cred ca in sfarsit dl Basescu vede ce inseamna sa ai un prim-ministru eficient si bun. Cred ca s-a chinuit cu dl Boc, ca orice ii spunea nu era in stare sa faca". In legatura cu ordonanta privind impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii, ce a fost publicata intr-o forma modificata, premierul a explicat ca in Monitorul Oficial a ajuns textul initial, asa cum fusese propus de Ministerul de Finante, si nu forma adoptata in sedinta Executivului, apreciind ca de vina pentru acest incident a fost "proasta organizare a Guvernului".

Victor Ponta la RTVFoto: Captura RTV.net

Declaratii Victor Ponta:

  • Am discutat de mai multe ori, si cu dl Basescu, si cu dl Antonescu si cu Relu Fenechiu. In momentul in care Curtea Suprema se va pronunta in cazul dlui Fenechiu sunt doua variante: daca il condamna in prima instanta, ceea ce sigur nu-mi doresc, in acea zi dl Fenechiu va demisiona; daca il achita, m-as bucura si cred ca foarte multi dintre cei care l-au criticat in aceasta perioada isi vor da seama ca au gresit.
  • Apoi, apropo de ce spunea dl presedinte si de PNL... aici lucrurile stau in felul urmator: la inceputul formarii Guvernului sa zicem ca am avut niste retineri referitoare la numirea dlui Fenechiu, tocmai din cauza faptului ca stiam ca era trimis in judecata, dar colegii liberali au spus "Dom'le, vrem sa fie in Guvern, si daca Doamne-fereste e condamnat, va pleca, daca e achitat insa..."
  • Intre timp, insa - si stiu ca dl Fenechiu nu e cel mai popular ministru, dar eu imi fac datoria sa v-o spun - a deblocat Programul Operational Sectorial Transporturi, 4,5 mld de euro. Eu va spun ca pentru aceste 4,5 mld euro dl Fenechiu merita felicitat.
  • Doi- mai are pana pe 20 iunie, sper sa reuseasca, sa duca la capat, o procedura extrem de grea referitoare la declararea unui castigator pentru CFR Marfa, o procedura de care depinde intrarea noastra in boardul FMI.
  • Deci dl Fenechiu, ca ministru, a avut din partea mea - desi, repet, am avut niste retineri in decembrie - doua obiective fundamentale, unul l-a atins, iar CFR Marfa de privatizat in cinci luni, desi acest lucru trebuia sa se faca intr-un an.
  • Am inteles ca pe 4 iulie s-ar putea sa fie o prima decizie in dosarul sau. Daca e condamnat, pleaca din Guvern, daca e achitat, evident ca ramane. Asta i-am spus presedintelui Basescu si o spun si public.
  • Evident ca atunci cand conduci un guvern de coalitie trebuie sa tii cont pe cat posibil si de sensibilitatile politice. De multe ori Crin spune "Dom'le, ai nemultumiri legate de ministrii liberali". Nu, am nemultumiri legate si de ministrii de la PSD, dar nu ti le spun, pentru ca pe alea le rezolv eu, ii chem eu si ii cert pe cei de la PSD. Pe liberali ii cert cand vreau ceva, dar sigur il informez si pe seful de partid.
  • Miercuri, in sedinta de guvern am facut un lucru pe care nu-l fac in public, i-am atras atentia unui ministru la care tin, dlui Daniel Barbu. I-am atras atentia in public pentru ca facuse niste declaratii publice si pentru ca am vrut sa dau un semnal pentru toti ceilalti. Titlul a fost "Ponta se ia de un ministru liberal". NU, am spus dlui Barbu un lucru valabil pentru toti ministrii, 'nu sunteti comentatori, nu aveti libertatea sa mergeti la televizor sa ziceti ce parere aveti de Merkel sau altii, sunteti ministri si orice declaratie faceti trebuie sa tinand cont de acest lucru'
  • (Basescu va lauda mult mai mult si mai des decat o fac partenerii de coalitie) Da, dar eu ma bazez pe partenerii mei de coalitie. Cred ca in sfarsit dl Basescu vede ce inseamna sa ai un prim-ministru eficient si bun. Cred ca s-a chinuit cu dl Boc, ca orice ii spunea nu era in stare sa faca. Si asta e o apreciere personala.

Despre ordonanta modificata privind impozitarea veniturilor compensatorii:

  • (Ati descoperit acel functionar care a facut modificarea la ordonanta?) Am descoperit, e ca intr-o "Scrisoare pierduta". Ministerul de Finante a venit cu o varianta in sedinta de guvern, varianta cu toti la un loc - si aici e opinia destul de conservatoare, ca sa zic asa, si a dlui Voinea, si a dlui Gherghina, cand se poate sa punem taxe punem cat mai multe - apoi in sedinta de guvern am modificat, eu am spus, am venit cu un alt text, dupa care, insa, a plecat textul initial. Deci am descoperit problema...
  • (cine e de vina ca a plecat textul initial?) Proasta organizare a Guvernului. Am grija sa nu se mai intample. N-o sa dau, public, pe nimeni afara. Am luat toate masurile ca aceste lucruri sa nu se mai poata intampla. (Deci n-o sa fie dat nimeni afara?) Ba,... voi lua toate masurile necesare.
  • Avem in continuare aparate administrative care lucreaza prost, care lucreaza greu si de care nu te poti atinge, pentru simplul motiv ca Legea functionarului pulbic din Romania creeaza practic o imunitate pentru orice functionar mai mare decat pentru judecatori. Nu va spun cati bani platesc in fiecare luna din cei pe care i-a dat afara dl Boc. Dl Boc pe cei mai multi i-a dat afara dupa criteriul politic, dar o fi dat afara si pe bune , c-o fi gasit functionari slabi. E, toti au castigat procesele si eu platesc acum oalele sparte de Boc. 
  • Este o lege care, pe de o parte - si e bun lucrul asta - asigura o stabilitate functionarului public, dar care asigura si o imunitate fata de greseli. Trebuie sa mergi cu comisii de disciplina, cu nu stiu cate proceduri, cu avertismente.