Presedintele Senatului Crin Antonescu a declarat sambata, la Realitatea TV, ca nu merge in Croatia sa il reprezinte pe Traian Basescu, ci Romania, iar gestul lui nu este "un semn de coabitare", relateaza Agerpres. Antonescu a mai declarat ca proiectul de revizuire a Constitutiei nu apartine unui grup, ci unei majoritati de peste doua treimi din Parlament si nu are rost ca presedintele Traian Basescu sa fie luat in serios cand face declaratii pe aceasta tema.

"Nu este niciun semn de coabitare. Eu nu merg in Croatia ca sa il reprezint pe Traian Basescu, ci ca sa reprezint Romania. Domnul Traian Basescu, care este, legal, formal, presedinte al Romaniei, sef al statului, de facto, daca nu de jure, si care ar fi trebuit sa reprezinte Romania la aceasta ceremonie de la Zagreb, care marcheaza alaturarea Croatiei la Uniunea Europeana", a declarat Antonescu.

El a adaugat ca nu stie pentru ce nu a putut sa mearga seful statului in Croatia, ca acesta i-a spus doar ca nu poate merge, iar in ordine normala, formala, ierarhica, fiind numarul doi in stat, l-a intrebat daca este de acord sa reprezinte Romania.

"Mi-a spus ca are o alta activitate si m-a intrebat daca, in calitate de presedinte al Senatului, sunt de acord sa reprezint Romania la aceasta ceremonie. I-am spus ca da si asta a fost tot. A fost o discutie telefonica si, repet, este o chestiune pur formala, pur protocolara. Nu-i vorba de nicio coabitare. De asemenea, nu are rost sa aducem in discutie vreo nunta (n.r.- nunta Robertei Anastase la care presa a informat ca va merge Basescu); n-am discutat chestiunea asta, nu ma intereseaza programul privat al presedintelui", a precizat presedintele Senatului.

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca l-a rugat pe Crin Antonescu sa mearga in locul sau la Zagreb nu pentru ca se duce la vreo nunta, ci pentru ca vrea sa pregateasca bine evenimentul de lansare a raportului privind Strategia pentru agricultura care are loc luni.

"L-am rugat sa ma inlocuiasca nu pentru ca ma duc la vreo nunta, dar pentru ca am treaba. Luni vom lansa raportul Comisiei prezidentiale cu Strategia pentru agricultura pana in anul 2030, vreau sa pregatesc bine acest eveniment", a spus Basescu.

Presedintele Senatului Crin Antonescu va reprezenta Romania la ceremonia organizata duminica seara, la Zagreb, cu prilejul aderarii Croatiei la Uniunea Europeana, incepand cu 1 iulie, la care sunt invitati sa participe sefi de stat si de guvern din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene si din Balcani.

"Nu este nimic nou. Acelasi limbaj necontrolat, acelasi limbaj iresponsabil, aceeasi atitudine intru totul incompatibila cu cea a unui presedinte. Eu cred ca la ce i s-a intamplat lui Adrian Nastase ar trebui, mai degraba, domnul Basescu sa se gandeasca", a mai spus Antonescu la Realitatea TV, intrebat cum comenteaza declaratia presedintelui potrivit careia proiectul de revizuire a Constitutiei este al unei gasti politice, iar Adrian Nastase si-a facut si el o Constitutie.

Presedintele Senatului a adaugat ca proiectul de revizuire a Constitutiei nu apartine unui grup, ci unei majoritati de peste doua treimi din Parlamentul Romaniei, oameni care sunt reprezentanti ai cetatenilor Romaniei "in modul cel mai democratic", iar Forumul constitutional a facut doua luni dezbateri publice.

"Ce debiteaza domnul Basescu este propaganda cunoscuta si, cred, deja tocita de ani de zile. Nu are rost sa-l mai luam in serios. (...) Eu nu m-am simtit nici vizat, nici amenintat in niciun fel (n.r.- de afirmatiile lui Basescu) pentru ca in tot acest proces de revizuire a Constitutiei sigur m-am implicat, sigur mi-am asumat presedintia comisiei, dar nu ar putea nimeni sa spuna ca am urmarit vreun scop personal. Asa cum, de altfel, tot domnul Basescu acuza cu zece guri atributiile presedintelui, functie la care este probabil ca voi candida, sunt daca nu restranse, macar clarificate, in sensul limitarii lor, si nu se poate vorbi nicidecum de intentia mea de a face o Constitutie care sa imi convina mai mult ca eventual presedinte", a mai spus Antonescu.

In legatura cu limitarea numarului de parlamentari, Antonescu a mentionat ca a fost introdusa, in mod neobisnuit pentru o Constitutie dar tocmai pentru ca aceasta a fost vointa cetatenilor, limitarea la maximum 300 a numarului de membri ai Camerei Deputatilor.

"Faptul ca astazi avem un Parlament supraponderal nu ne este imputabil nicicum noua. Va reamintesc ca, impreuna cu Victor Ponta, am initiat o lege care a fost respinsa la Curtea Constitutionala, o lege care ar fi avut ca efect un numar mult mai restrans de parlamentari. Ea a fost respinsa. Am ramas pe actualele legi si acestea au fost efectele ei. Nu este vina USL-ului", a incheiat Antonescu.