Premierul Victor Ponta a declarat in cadrul unei editii speciale de pe TVR1 ca Romania poate fi un partener economic important pentru China, iar vizita din Beijing reprezinta un pas important in aceasta directie. "Romania poate sa ramana cel mai bun prieten al Chinei in UE", a adaugat premierul.

Victor PontaFoto: Captura TVR1

"Ne vedem chiar maine cu doi dintre gigantii mondiali ai telecomunicatiilor care vor sa dezvolte investitii in romania, si o companie de energie nucleara. Ministrul Nita a fost deja aici dar acum ca prim ministru dau mai multa forta acestui proiect. Sunt alte proiecte de infrastructura care privesc autostrazi, canalul Siret Baragan, portul Constanta, investitii in telecomunicatii si energie. Companiile chineze au fost deja informate si acum la nivel de prim ministru dau impulsul politic", a declarat seful guvernului.

Despre acordul cu FMI. Victor Ponta sustine ca acordul cu FMI este un succes si, desi l-am incheiat, Romania nu a luat bani.

  • Romania poate si ar fi bine sa aiba in continuare un acord preventiv, deci sa nu luam bani de la FMI. Sa avem un acord preventiv, tocmai pentru ca atunci cand apare un studiu din asta, eu sa spun: 'Stati putin, am un certificat de sanatate fiscala si bugetara, de reforme structurale de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Si va asigur, in fata acestor certificate, studiile sunt mai putin importante''

Despre Constitutiei:

  • Decizia nu o voi lua eu singur ci voi discuta cu paretenerii de alianta si cu toti actorii politici.
  • 30% e un cvorum normal. Cand vin 7 milioane de romani si voteaza la un referendum e foarte bine. Un an de zile, pana vom putea organiza referendumul, va trece usor.
  • Mi se pare rational ca acel referendum sa se suprapuna cu alegerile.

Ponta a ajuns duminica in China, unde efectueaza o vizita oficiala la invitatia omologului sau Li Keqiang. Vizita in China face parte din turneul asiatic inceput pe 26 iunie, care a mai inclus Azerbaidjan, Kazahstan si Uzbekistan.