Basescu a spus, la Digi 24, ca se constata ca avem o crestere mult mai rapida a populatiei roma.

"Se schimba structura populatiei si viteza va fi tot mai mare. Ma ingrozeste, si de ce deschid acest subiect: se va mentine situatia si va trebui ca generatia care vine sa tina un numar mult mai mare de pensionari. Daca scade generatia tanara, cum sa tii un numar mult mai mare de pensionari?", a spus Basescu, citata de Mediafax.

El a spus ca trebuie luate masuri astfel incat copiii romi sa mearga la scoala.

"Un lucru este clar, daca nu se schimba tendinta, si nu pot fi optimist, trebuie sa facem sa mearga la scoala copiii romi si as merge pana la a sista alocatia pentru copii daca nu se duc la scoala. Daca se mentine tendinta, aceasta minoritate va deveni destul de consistenta si trebuie sa fie la fel de instruita ca si majoritarii. Trebuie facut ceva", a spus Basescu.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis pe 3 iulie, ca declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la natalitate("Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci - sase copii, iar romanca nu poate?") nu sunt discriminatorii si se incadreaza in limitele libertatii de exprimare. Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi, anunta CNCD printr-un comunicat remis HotNews.ro. Colegiul director avertizeaza, insa, ca "declaratia cuprinde stereotipuri negative fata de rolul femeii in societate si natalitate, respectiv evolutia natalitatii la romi si dezaproba continutul declaratiei supuse analizei.

Presedintele Basescu a facut o declaratie similarasi pe 13 martie considerand ca nu poate fi solutionata problema romilor daca nu se incepe cu trimiterea copiilor acestora la scoala, punctand, in context, ca problema romilor nu este una de Schengen.