Premierul Victor Ponta a declarat marti ca nu acorda "foarte multa atentie" cuvintelor presedintelui Traian Basescu, care a apreciat ca in Romania exista tendinta luarii unor decizii populiste ce ar putea afecta macrostabilitatea economica, dar ca, in schimb, i s-a parut "interesant si serios" ceea ce a spus directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.

"Sincer, nu stiu si nici nu dau foarte multa atentie (precizarilor presedintelui Traian Basescu - n.r.). Eu am fost la prezentarea pe care a tinut-o doamna Lagarde la Banca Nationala, in fata lumii financiare, diplomatice din Bucuresti si acolo s-au spus niste lucruri de catre doamna Lagarde, niste lucruri bune, pozitive despre Romania, in special despre perspectiva noastra in perioada urmatoare. Si a mai spus un lucru doamna Lagarde, care a sunat excelent in urechile mele. A spus ca Romania a facut macrostabilitate fiscala, dar nu a tinut cont de impartirea corecta a sarcinii acestei macrostabilitati si acestei ajustari si atata timp cat nu tii cont de faptul ca trebuie, practic, sa nu pui toata greutatea numai pe unii, pe aia mai saraci, ci o faci asa, cu toporul, costurile politice si sociale sunt foarte mari. Deci, ceea ce a spus doamna Lagarde mi s-a parut interesant si serios", a afirmat Ponta la Antena 3, potrivit Agerpres.

Premierul a mai precizat ca in urma discutiilor pe care le-a avut cu presedintele Traian Basescu a reiesit ca miercuri seara vor incepe, in mod oficial, discutiile cu Comisia Europeana si FMI pentru un nou acord.

"Desi Guvernul este, sigur, titularul negocierii, si presedintele tarii, si guvernatorul Bancii Nationale sunt implicati, conform legii", a mentionat primul-ministru.

El a precizat totodata ca orice decizie finala referitoare la acordul cu FMI va fi prezentata Parlamentului.

"Vreau sa va asigur si pe dvs., si e un mesaj pe care il transmit public, orice decizie finala referitoare la acordul cu FMI, eu, ca prim-ministru, am datoria - si cred ca e foarte bine - sa o prezint dupa aceea Parlamentului. In USL, in primul rand, pentru ca USL-ul e cel care gireaza Guvernul, mai departe, insa, Parlamentului. E vorba totusi de un angajament in urmatorii doi ani, pe care toate institutiile reprezentative ale statului trebuie sa-l cunoasca", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti dimineata, la inceputul intalnirii cu directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, ca Romania poate fi dezechilibrata foarte usor din punctul de vedere al stabilitatii macroeconomice doar prin cateva decizii populiste.

"Suntem pe drumul bun in ce priveste macrostabilitatea economica, dar acest proces nu s-a consolidat si trebuie sa lucram din greu pentru a mentine macrostabilitatea economica. Daca ne uitam la cifre, putem constata usor ca doar prin cateva decizii populiste putem dezechilibra foarte usor Romania. Iar aceasta tendinta exista in acest moment in Romania", a spus Traian Basescu.