Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, la Digi24, ca sistemul de inregistrare a datelor la cumpararea unei cartele pre-platite exista in 17 state europene, dar in Romania exista inca probleme de aplicare. El a apreciat ca reactiile negative care au aparut in Romania referitoare la aceasta propunere sunt o "furtuna intr-un pahar cu apa", adaugand ca dorinta deputatului Sebastian Ghita de a fi mai interesant tine de farmecul politicii romanesti.

"E o furtuna in paharul cu apa. (...) Oamenii cu mintea la ei stiu ca de interceptat, cu mandat de la judecator, se intercepteaza si astazi. Daca judecatorul da voie, se intercepteaza si o cartela pre-platita. Ceea ce s-a discutat inca de anul trecut si s-a si decis in CSAT - problema e aplicarea, pentru ca nu e asa simpla - este un sistem care in acest moment exista in 17 tari europene deja - stiti foarte bine, daca te duci in Franta, in Germania, in Italia, in Spania, in Bulgaria, Ungaria si vrei sa-ti cumperi o cartela pre-pay trebuie sa arati un document si sa ti se inregistreze numele. Deci sistemul exista", a declarat premierul, potrivit Agerpres.

El a mai precizat ca ideea este una mai veche, dar ca exista o serie de probleme in ce priveste aplicarea ei.

"Ceea ce insa s-a decis in CSAT-ul de anul trecut si tot cautam o solutie de punere in aplicare este cum sa facem practic. Acum avem deja, daca nu ma insel, 12 milioane de cartele si e imposibil sa spui: toti care aveti cartele pre-platite veniti acum sa va inregistrez. In al doilea rand, problema este sistemul de desfacere. Acum cartelele se vand in toate chioscurile. Practic trebuie sa ii spui fiecarui vanzator de la chiosc sa aiba un sistem prin care sa inregistreze", a adaugat el.

Premierul a mai spus ca acest tip de cartele sunt utilizate in general de tineri sau de cei cu venituri reduse, dar sunt folosite uneori si in scopuri infractionale.

"Cartelele pre-pay sunt in general ale tinerilor, ale celor cu venituri mai reduse. Fiul meu are 11 ani, are o cartela pre-pay, ca sa nu vorbeasca toata ziua la telefon. Dar, de asemenea, cartelele pre-pay sunt folosite in scopuri infractionale. Or, nu e nimic rau daca fiul meu la 11 ani vrea o cartela pre-pay, sa mearga cu mine sau cu mama lui sa se noteze a cui e cartela. Daca face o gluma proasta si suna la 112, e bine sa stim cine a facut gluma. De aceea zic ca a fost o furtuna intr-un pahar cu apa, se linisteste repede", a declarat el, potrivit Mediafax.

Deputatul PSD Sebastian Ghita a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca vrea sa depuna o initiativa legislativa care sa permita posibilitatea interceptarii cartelelor telefonice pre-platite de catre serviciile secrete.

Proiectul prevede ca, atunci cand o persoana va cumpara o cartela pre-platita, va trebui sa prezinte codul numeric personal si, daca ulterior un judecator va decide interceptarea numarului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica detinatorul acestei cartele.

Joi dimineata, premierul Ponta a declarat ca inregistrarea cartelelor pre-platite a fost decisa de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in luna august a anului trecut, in mandatul de presedinte interimar al lui Crin Antonescu, dupa atentatul terorist din Bulgaria unde atacatorii au folosit astfel de cartele.

El a precizat ca nu este vorba de o operatiune de interceptare, ci de inregistrare.