Premierul Victor Ponta a vorbit luni seara, intr-o emisiune la Antena 3, despre vizita pe care o efectueaza in Spania, el explicand totodata ca prin aceste deplasari in strainatate vrea sa "rebranduiasca Romania in fata partenerilor europeni". De asemenea, premierul a povestit ca in cadrul intalnirii cu Regele Juan Carlos i-a spus acestuia, in gluma, ca si in Spania si in Romania social-democratii, socialistii prefera monarhia unui presedinte.

Victor Ponta la Antena 3Foto: Captura Antena 3

Premierul Victor Ponta, aflat intr-o vizita de lucru la Madrid, s-a intalnit luni cu omologul sau spaniol Mariano Rajoy, iar in cursul serii a fost primit de Regele Juan Carlos I al Spaniei la Palatul Zarzuela de langa Madrid.

Declaratiile lui Victor Ponta:

  • (Despre vizita in Spania) Cu toti cei cu care m-am intalnit astazi in calitate oficila - prim-ministrul Mariano Rajoy, presedintele regiunii Madrid si culminand cu regele Juan Carlos - am auzit enorm de multe vorbe frumoase despre romanii din Spania si nu mi s-au parut ca erau vorbe doar de politete. M-am intalnit si cu presa spaniola, realmente cred ca cei de aici ii privesc mai bine pe romani decat ne gandim noi de acasa. Cea mai mare comunitate din Spania, comunitatea romaneasca, este integrata, este respectata, este apreciata. M-am simtit foarte mandru astazi in toate aceste ocazii si vreau sa le multumesc romanilor care in Spania, iata, fac o imagine mai buna Romaniei decat facem noi romanii din Romania.
  • (Despre discutiile cu premierul Rahoy si parteneriatul strategic cu Spania) Am discutat elemente politice, economice, dar am spus ca nu se poate ca Spania, tara in care, nu doar ca ne leaga atatea lucruri de cultura, de istorie, ci in care un milion de romani isi traiesc viata, sa fie o tara ca toate celelalte. Ultima vizita a unui premier spaniol la Bucuresti a fost in 2001, iar ultima vizita a unui premier roman la Madrid a fost in 2006, premierul Tariceanu. Ca si cand ar fi o tara cu care ne intalnim din cand in cand la 10 ani. Or, am stabilit stabilit astazi cu dl Rahoy sa avem intalniri la nivel de prim-ministri o data pe an.
  • Eu cred ca Spania, Franta, Italia, tarile de care ne leaga cultura, traditia si comunitati romanesti importante, trebuie sa aiba o atentie speciala pentru Romania. Si am cam uitat de Spania in ultimul timp si as vrea sa cred ca e un nou inceput in relatia noastra.
  • (Exista elemente concrete ale acestui parteneriat strategic in relatiile economice?) Avem in Romania in acest moment cateva dintre marile companii spaniole care au nevoie, in aceasta perioada de probleme economice pentru Spania, sa gaseasca noi piete, sa lucreze in Romania, si au participat, au castigat, sunt contractori importanti in special pe lucrarile de infrastructura din fonduri europene. Le-am dat vestea buna ca am reusit sa deblocam programul european de Transporturi si sa primim banii. Pana la sfarsitul anului avem proiecte de peste 1 mld. euro pe Transporturi.
  • Am mai discutat un alt lucru important, si anume ca o banca mare spaniola sa-si dezvolte afacerile in Romania. Nu pot spune numele, trebuie luata decizia si aprobata in board (...) E un lucru care tine de dezvoltarea relatiilor economice, dar si de facilitarea relatiilor intre comunitatea romaneasca si tara.
  • (Ce ati discutat cu Regele Juan Carlos?) La toti oficialii spanioli mesajul a fost aproape identic: noi ne bucuram de prezenta romanilor, este cea mai bine integrata comunitate. Pentru prima data n-am vorbit de problemele romanilor, sunt obisnuit in alte tari cand merg sa discutam despre ce probleme au romanii, aici dimpotriva, toata lumea mi-a spus ca romanii muncesc cinstit, ca platesc taxe... Am fost foarte uimit sa aud numai lucruri de bine.
  • Am avut ocazia sa-i povestesc Majestatii Sale despre un moment de istorie, realmente de istorie, cel in care Regele Mihai, la implinirea varstei de 90 de ani, dupa 65 de ani, a vorbit din nou in fata Parlamentului Romaniei. Eu am fost emotionat de acel moment si, va dati seama, a apreciat cum istoria, uneori face si dreptate. Sigur, si istoria monarhiei spaniole este destul de zbuciumata, dar in mod sigur cea a familiei regale romanesti e chiar mai speciala.
  • Am povestit acel moment in care a vorbit in fata Parlamentului Romaniei si am facut o mica gluma: am spus ca, si in Spania si in Romania, cel putin social-democratii, socialistii prefera monarhia decat un presedinte. Probabil, dupa ce am mai vazut cum e cu presedintii, ne dam seama ce bine e sa ai un rege.
  • Prim-ministrul Rahoy a mai iesit la intalnire cu presa cred ca in urma cu o saptamana, cand l-a avut ca oaspete pe premierul polonez Donald Tusk, iar faptul ca la un interval scurt de timp a avut la Madrid intalnire cu prim-ministrul Poloniei si cu prim-ministrul Romaniei a aratat o anumita strategie a Spaniei de a se baza in estul Europei pe Polonia si pe Romania. Si cred ca asta e un lucru bun pentru tara noastra.
  • Si un parteneriat cu China este un lucru extrem de important... cu riscul ca-l suparam pe cineva acasa.
  • (Aceste vizite sunt intr-un plan al dvs?) A existat o intentie evidenta a Guvernului, dar si un foarte mare interes. Asa, cereri de vizite sunt foarte multe, si la Paris, si la Berlin si la Beijing. Romania a disparut de pe harta diplomatica si a relatiilor europene in ultimii 5-6-7 ani. Nu cred ca cineva a stiut, de la dl Tariceanu sau de la dl Nastase incoace, daca Romania mai are vreun prim-ministru. Intr-adevar acest tur de forta... eu vreau sa rebranduiesc Romania in fata partenerilor nostri europeni. Dupa aceea ne suparam degeaba ca nimeni nu stie nimic despre Romania sau ca apare intr-un ziar din Franta, Spania cine stie ce informatie ciudata despre tara noastra.

Despre criticile presedintelui la adresa Guvernului:

  • Pentru dl Basescu pot simti repulsie, dispret, lehamite. De ce? Pentru ca in acest moment Romania are niste lucruri importante de facut. Am deblocat fondurile europene, trebuie sa le cheltuim; avem niste investitii importante, trebuie sa le finalizam; trebuie sa facem o reforma importanta in administratie, trebuie sa o si punem in practica, am reusit, am rezolvat, cel putin legislativ problema cu restituirile; i-am gonit pe hotomanii aia ai lui Videanu de la Hidroelectrica, am oprit hotiile de la ANAF, dar trebuie sa facem o administratie fiscala care sa combata evaziunea fiscala si sa ajute firmele corecte. Deci avem lucruri grele, importante.
  • Ca ai tot timpul un personaj politic cum e dl Basescu care face ce a facut totdeauna, scandal, cearta, miniciuni... doar pentru ca - ce are, are o lansare de partid maine sau ce are dansul? E ca un om in campanie, asa spunea si anul trecut in septembrie, ne facea in toate felurile, raspunsul oamenilor a fost ca au venit la vot in decembrie si ne-au votat mai mult decat ne votasera in iunie. Fiecare face ce poate, eu nu-l bag in seama si astept ca toti romanii, ca pe o usurare pentru tara, sa-si termine odata mandatul.
  • Dl Basescu, din pacate pentru el, nu se poate obisnui cu gandul ca nu mai are un guvern de slugi, cum a avut cu Boc si cu Ungureanu, erau slugile lui, carora le dadea ordine la televizor. Pe mine nu ma intereseaza parerea dlui Basescu, nici despre ce se intampla cu fondurile europene, am vazut ce s-a intamplat in epoca in care se ocupa el de fonduri, le-a blocat pe toate. Nu ma intereseaza parerea sa nici despre cum e la CFR Marfa, pentru ca in 2008 CFR Marfa era pe profit, din 2009 a trecut pe pierdere, tot cu dl Basescu si ai lui. Realmente, e ultimul om care ne poate da sfaturi, pentru ca in situatia rea in care am ajuns in 2011-2012 am ajuns sub conducerea sa.
  • Nu cred ca romanii asteapta de la mine sa consum foarte multa energie certandu-ma cu dl Basescu, cred ca asteapta sa vada ce reusim sa facem pe zona economica, apropo de pensii... eu sunt foarte mandru ca pana la urma ne-am tinut de cuvant fata de acea categorie a pensionarilor militari. Vreau sa reusesc saptamana viitoare sa gasesc resursele financiare, sa-i conving si pe cei de la FMI, sa reducem TVA-ul la paine. Am vorbit cu premierul Rahoy cum este cu TVA-ul la paine in Spania, evident ca este diferentiat. TVA-ul la paine este 10%, in timp ce TVA-ul general e 21%. Eu cred ca presedintele Basescu baga bete-n roate, nu cred ca trebuie sa-l bagam in seama prea mult.