Consilieru prezidential Cristian Diaconescu a declarat la Digi24 ca, in opinia sa, o intalnire intre seful statului roman si omologul sau rus va fi posibila cat mai curand daca va exista un interes al Ministerului de Externe in acest sens. Seful Cancelariei prezidentiale a precizat ca nu poate inainta un termen pentru aceasta intalnire.

"E in interesul Romaniei sa desfasoare o relatie multifunctionala cu Federatia Rusa. Nu este normal sa avem un deficit de comunicare, cred ca si Rusia e interesata sa aiba un alt gen de relatie cu Romania. Ce a facut Titus Corlatean este foarte corect. Din vizita lui Nikolai Patrusev la Bucuresti am inteles un anumit nivel de disponibilitate, suntem interesati ca acesta sa fie largit si aprofundat", a declarat Cristian Diaconescu.

Acordul de coabitare va rezista si in continuare, ca garantie a stabilitatii statului

In ciuda declaratiilor acide purtate intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria in ultimele zile si saptamani cu privire la privatizarea CFR Marfa, la vizita premierului in China si la alte subiecte sensibile, seful cancelariei prezidentiale Cristian Diaconescu crede ca acordul de coabitare va rezista si in continuare, ca garantie a stabilitatii statului.

"Nu cred ca se apropie de sfarsit coabitarea, atata vreme cat se intelege foarte clar ca acest acord de coabitare este un element esential pentru stabilitatea Romaniei", a spus consilierul prezidential la Digi24, in emisiunea "Impartial".

"Nu mi-as dori sa vedem consecintele unei ruperi; consecintele ar fi aproape devastatoare la nivelul societatii", a adaugat Diaconescu, subliniind ca "prin acest acord de coabitare nu trebuie sa intelegem faptul ca lasitatea si iresponsabilitatea unor vectori guvernamentali vor fi acoperite. Nu trebuie sa intelegem ca presedintele nu isi va mai exercita atributiile constitutionale in ce priveste atentia la buna functionare a institutiilor."

Seful Cancelariei Prezidentiale a criticat atacul lansat de la Madrid de premierul Victor Ponta impotriva presedintelui Traian Basescu. Aflat in vizita de lucru in Spania, premierul a afirmat ca ii sunt indiferente opiniile sefului statului, adaugand : "Sa fie sanatos presedintele!"

Cristian Diaconescu a comentat acid declaratia de indiferenta a premierului Victor Ponta, facuta luni in Spania. "Politica romaneasca presupune atitudini mai emotionale... Sa il insulti pe seful statului dintr-un studio de televiziune aflat in alt stat e o atitudine... Va imaginati cum s-au simtit spaniolii din partea delegatiei care se ocupa de recredibilizarea Romaniei. Cum au privit spaniolii faptul ca dintr-un studio de televiziune s-au transmis asemenea cuvinte?", a spus

consilierul prezidential.

Reprezentarea Romaniei in Asia fara mandatul presedintiei

"Sunt o serie de elemente pe care, daca premierul Ponta le-ar fi verificat cu presedintele Basescu la plecare, poate ca altfel stateau lucrurile", a comentat Cristian Diaconescu rezultatele turneului in Asia de acum cateva saptamani realizat de primul ministru. La revenirea acestuia in tara, Traian Basescu l-a criticat din nou, acuzandu-l ca a plecat "fara mandat". "Anuntarea unui parteneriat strategic cu China are o rezonanta, e un gest de politica externa ce depaseste granitele Romaniei. E o problema privita cu atentie de partenerii europeni", a explicat Cristian Diaconescu.

"Au aparut intrebari in legatura cu baza, argumentele, temeiurile in ce priveste ideea parteneriatului strategic cu China, din partea altor parteneri strategici ai Romaniei. Este foarte bine, cand pleci pe un exercitiu atat de sensibil, sa ai consultarile necesare, mandatul necesar. Discutam despre o relatie aprofundata pe toate planurile, nu doar economic, cu o tara importanta", a adaugat consilierul prezidential, subliniind ca "legea prevede niste parametri in legatura cu mandatul, e clar ca din acest punct de vedere interpretari personale pot fi facute si pot miza pe necunoasterea publica. Dar vorbim de oameni politici de stat care au responsabilitati enorme cand e vorba de interesele nationale ale Romaniei", a declarat Diaconescu.

"Europa a lucrat opt ani pentru pregatirea acestui parteneriat strategic cu China. O astfel de chestiune este extrem de serioasa. E un semnal spre responsabilitate. Niciodata Victor Ponta nu a gasit usa inchisa la Cotroceni cand a simtit nevoia sa aiba o discutie cu presedintele Basescu in legatura cu o seama de chestiuni extrem de importante. Era foarte necesar, pe fundalul acestui proiect, ca o armonizare a punctelor de vedere sa se realizeze intre cei doi. E un semnal de eleganta, cel putin", a conchis consilierul prezidential.

In urma cu trei saptamani, presedintele afirma ca premierul a plecat fara mandat si ca nu si-a pregatit turneul in Asia, pe care l-a calificat drept "catastrofal". "Turneul catastrofal din punct de vedere al imaginii si al eficientei din Asia ar trebui sa ma supere. Te-ai dus in Azerbaidjan, am in traista un combinat, vrei sa-l cumperi. Te-ai dus in Kazahstan, am rezolvat problema cu Rompetrol. Te duci in China, vrem sa ne facem reactoare. Cata minte trebuie sa-ti lipseasca sa nu-ti dai seama ca avem tehnologii diferite? China utilizeaza uraniu imbogatit, iar Romania utilizeaza uraniu neimbogatit. Prin absurd sa spunem ca Ponta a fost convingator, ca de maine navalesc chinezii si fac reactoarele 3 si 4 - suntem dependenti de importuri", declara seful statului.