Premierul Victor Ponta a subliniat duminica seara, invitat la Antena 3, ca explorarile pentru gaze de sist nu se fac prin fracturare hidraulica, astfel incat ele nu sunt periculoase. Intrebat daca se va ajunge la exploatarea rezervelor de gaze de sist, seful Executivului a aratat ca aceasta decizie va trebui luata de guvernul care va detine puterea in 2019, cand ar urma sa se termine explorarile si sa se decida urmatorul pas.

"Daca incepem explorarile, explorarile nu se fac prin fracturare. Daca avem rezerve, in 2019, guvernul de atunci va decide daca va merge in continuare", a declarat Ponta.

Ponta a mai afirmat ca, in ceea ce priveste disputa privind siguranta exploatarii gazelor de sist, dupa ce va incepe exploatarea lor in Europa, lucru care nu se face la ora actuala, se va vedea daca metodele sunt sigure sau nu.

  • Unda verde pentru explorarea gazelor de sist in Romania

Compania americana Chevron a primit recent unda verde pentru a amplasa sonde de explorare a gazelor de sist in zonele Vaslui si Dobrogea. Grupul energetic american a obtinut anul acesta avizele necesare de la Ministerul Mediului.

Pe 11 iulie, Chevron a primit acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorarea gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui.

De asemenea, in luna aprilie, Chevron obtinuse avizul pentru explorarea gazelor de sist in regiunea Dobrogea.

Una dintre mizele energetice majore ale Romaniei este exploatarea eventualelor rezerve comerciale de gaze de sist. Pozitia PDL/Traian Basescu a fost ferma de la inceputul dezbaterii publice, guvernele Boc si Ungureanu aprobind in 2012 acorduri de concesiune pentru compania americana Chevron. USL a criticat insa inceperea prospectiunilor si a folosit subiectul chiar la motiunea de cenzura in urma careia guvernul Ungureanu a fost demis. Mai mult, guvernul Ponta 1 a instituit un moratoriu care a stopat orice activitate in domeniul gazelor de sist in primele zile de mandat. La opt luni distanta, premierul Ponta isi schimba radical pozitia: "ideea gazelor de sist trebuie tratata serios pozitiv".