"Daca incepem explorarile, explorarile nu se fac prin fracturare. Daca avem rezerve, in 2019, guvernul de atunci va decide daca va merge in continuare", a declarat Ponta.
Ponta a mai afirmat ca, in ceea ce priveste disputa privind siguranta exploatarii gazelor de sist, dupa ce va incepe exploatarea lor in Europa, lucru care nu se face la ora actuala, se va vedea daca metodele sunt sigure sau nu.
- Unda verde pentru explorarea gazelor de sist in Romania
Compania americana Chevron a primit recent unda verde pentru a amplasa sonde de explorare a gazelor de sist in zonele Vaslui si Dobrogea. Grupul energetic american a obtinut anul acesta avizele necesare de la Ministerul Mediului.
Pe 11 iulie, Chevron a primit acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorarea gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui.
De asemenea, in luna aprilie, Chevron obtinuse avizul pentru explorarea gazelor de sist in regiunea Dobrogea.
Una dintre mizele energetice majore ale Romaniei este exploatarea eventualelor rezerve comerciale de gaze de sist. Pozitia PDL/Traian Basescu a fost ferma de la inceputul dezbaterii publice, guvernele Boc si Ungureanu aprobind in 2012 acorduri de concesiune pentru compania americana Chevron. USL a criticat insa inceperea prospectiunilor si a folosit subiectul chiar la motiunea de cenzura in urma careia guvernul Ungureanu a fost demis. Mai mult, guvernul Ponta 1 a instituit un moratoriu care a stopat orice activitate in domeniul gazelor de sist in primele zile de mandat. La opt luni distanta, premierul Ponta isi schimba radical pozitia: "ideea gazelor de sist trebuie tratata serios pozitiv".
Cu alte cuvinte, chiar dacă se găsește ceva, n-o să pupe românii nimic (în afară poate de o contaminare a pânzei freatice).
Gazele de sist sunt prinse in straturi geologice sub forma de micro-bule. Ca sa fie eliberate bulele se injecteaza apa, nisip si detergent, dupa gare gazul odata eliberat se ridica la suprafata.
Metoda se numeste fracturare hidraulica si este foarte poluanta deoarece apa cu detergent ramine in sol.
Chiar daca ar ramane in sol stratul de fracturare este pe 10.000 de metri iar panza freatica pe la 100-200 metri.
Cat despre locurile de munca MULT mai bine platite - mai bine platite decat ce, sau decat care? Deocamdata Chevron creeaza, cum era si de asteptat, locuri de munca de paznici si de sapatori de santuri, platite cu minimum pe economie (doar un pic sub 200 euro/luna). Daca intra-devar treaba va fi successful si se vor sapa mii sau zeci de mii de sonde, se vor mai crea si multe locuri de munca de ospatari, barmani si curve.
E bine intr-adevar sa ai idee cand comentezi, otherwise you make a fool of yourself.
Aerofagia cu independanta energetica prin exploatarea gazelor de sist este deja clasata. Doar interesele politice si ciubucul propriu conteaza. Tzara mai deloc
https://crji.org/articole.php?id=4221
"România își vinde resursele pe mărunțiș și localnicii nu primesc nici un ban..."
"Gazul propriu-zis aparține companiei exploatatoare, care îl poate vinde oriunde pe piața internațională. Trebuie să plătească guvernului român doar între 3,5 și 13% din echivalentul în bani a ceea ce extrage. Comunitățile locale nu primesc nimic..."
problema mare este ca nivelul redeventelor este mic in comparatie cu cele percepute de Polonia (aproape 80% din pret) si cel mai mar e ca grupurile de interes americane ale caror reprezentant, generalul in rezerva si consilierul premierului, pun mana pe resursele energetice si miniere lasandu-ne cu ochii in soare, la fel ca si in cazul austrazii Transilvania, la preturi astronomice ne alegem cu nimic
Procesul de liberalizare a pietei gazelor naturale urmeaza a se incheia prin 2018, adica exact la tanc. Foarte convenabil, nu-i asa?
Dupa acea data (de fapt chiar si pana atunci), gazul va putea pleca oricand la export, singurul obstacol fiind unul de infrastructura (teava necesara), dar oricine cat de cat realist intelege ca brusc prioritatea principala a guvernului va fi sa construiasca pe bani publici orice va fi nevoie.
Redeventele alea se aplica la hidrocarburi in general, din care face parte si gazul natural - inclusiv gazele "de sist", cum au avut grija sa sublinieze de multe ori presedintii ANRM. Mai mult, aceiasi oficiali (in frunte cu dl. Ponta) au "sugerat" - iar cei care au avut urechi sa auda au auzit - ca, de fapt (citez aproximativ din dl. premier), "fireste ca redeventele pentru gazele din Marea Neagra si pentru cele de sist nu vor fi ca acelea din Gorj". A se citi "vor fi mai mici".
Cei 16% n-au nicio legatura cu mineritul si/sau extractia gazelor naturale. Este impozitul pe profit, platit inclusiv de chioscul din colt si reprezinta normalitatea, nicidecum vreo favoare. Sper ca nu sugerati ca, pe langa redevente foarte mici, investitorul ar trebui scutit si de la plata impozitului pe profit???
Si, oricum, chiar si-un contabil mediocru stie 1001 de metode de-a face profitul inainte de taxe cat mai mic.
El saracul vorbeste din auzite, ca si Kkrau si postacii lor.
Ca sa fie clar, sa n-ai dubii: tu faci parte din echipa lor...a prostilor!
'' Premierul Victor Ponta a subliniat duminica seara, invitat la Antena 3, ca explorarile pentru gaze de sist nu se fac prin fractionare hidraulica, astfel incat ele nu sunt periculoase.''
Nu este afectata pinza de apa freatica... nu exista riscul de cutremure locale... nu si nu... Daca nu se fac prin fractionare hidraulica...atunci cum? spune-ne si noua sa nu murim prosti.
Oricum eu zic ca daca tot s-au descoperit zacamite mari in Marea Neagra, pai atunci sa folosim de acolo iar dupa ce trec vreo 20 de ani, dupa ce alte tari vor experimenta gazele de sist sa vedem daca renteaza si daca nu polueaza. Doar nu o sa ne distrugem rezervele de apa potabila doar asa de dragul unor politicieni...asta in conditiile in care lumea in care traim devine din ce in ce mai poluata!
Faza cu cutremurele e de rasul lumii, o prospectiune seismica provoaca un cutremur mai serios decat o fracturare.
Faptul ca se utilizeaza termenul de FRACTIONARE denota gradul de intelegere al societatii a ce in seamna fracturarea de fapt.
Mi-ar place ca oamenii sa treaca totul prin filtrul logicii personale inainte de a-si da cu parerea.
Se poate asa ceva in Romania...in afara marsurilor cu popi si candele?
sa inteleg ca sunteti de acord implicit ca exploatarea gazelor de sist, in lipsa acestor norme, este periculoasa....
2. spuneti ca nu ati auzit de probleme cu apa. exista un documentar pe net facut in SUA. Credeti ca acel documentar care ne prezinta grave probleme cu apa potabila este o manipulare si o "facatura" jurnalistica?
Multumesc si apreciez anticipat raspunsul.
In general argumentul autoritatii nu e valid si cu atat mai putin cand e "semnat anonim", ca sa zic asa, deci te rog frumos sa nu-l mai folosesti.
Doi, ce-ai auzit dumneata despre alea cateva sute de gauri e oricum irelevant; nu pui in pericol traiul catorva sute de mii de oameni pentru ca asa vei fi auzit matale, ca n-ar fi niciun pericol... decat daca esti prim ministrul sau presedintele Romaniei. Cel din urma macar a spus, cu sinceritatea lui obisnuita, ca el e "pentru" desi nu stie care-s riscurile (???).
Oricum e bine ca ai scazut la sute de gauri; ultima data imi amintesc ca vorbeai de-un milion.
Trei, celelalte afirmatii pe care le faci, cat de cat factuale, nu sunt niciodata sustinute prin macar una bucata dovada, un link, ceva; in schimb, esti degraba gata sa ironizezi pe oricine vine cu astfel de lucruri, dovedind ca macar a incercat sa se documenteze.
Aveti cumva si explicatia pentru inchiderea exploatarilor din cimpul Marcellus in 8 dec 2011 de catre EPA (agentia americana de mediu) care a constatat ca tehnologia de extractie a gazelor de sist a cauzat poluarea apelor subterane? Si asta fara marsuri cu popi si candele. Poate ceva mormoni specialisti.
"Daca incepem explorarile, explorarile nu se fac prin fractionare."
Dar nu ne spune CUM ALTFEL.
Doar prostii inghit gogoasa asta...
Ma intreb chiar sunt oameni atat de naivi incat sa-l creada?.
Cum isi poate imagina cineva ca Chevron (sau oricine altul ar fi) cheltuie o caruta de bani cu explorarile fara a avea o garantie ca daca se gasesc gaze de sist vor avea GARANTAT ok-ul pentru exploatare?
Chiar is imagineaza cineva ca ei cheltuiesc banii aiurea? Ca ei exploreaza benevol? Iar ulterior altii vor EXPLOATA? Sau ca nu se va exploata?
Cum doamne poti minti in halul asta fara sa ai nici o farama de remuscare?
Pana in 2019, pregateste Wesley alte contracte.
acum premierul nostru a descoperit si o noua metoda pentru a extrage gazele de sist, alta decat fracturarea hidraulica.
binecuvantata tara cu asa un premier!
big oil se uita cu invidie la tara noastra. corporatiile sunt neputincioase. administratia obama a ramas fara cuvine.
un nou viitor se construieste in romania. un viitor in care gazele de sist sunt exploatate fara a periclita mediul inconjurator (de parca fracturarea hidraulica ar fi nesigura!), iar profitul e impartit 90% catre compania ce exploateaza, si 95% catre popor.
in sfarsit, D-zeu si-a intors fata spre noi cu asa un prim ministru.
ws
Este la mintea unui copil sa intelegi ca fracturarea este un procedeu foarte riscant, insa daca comisionul o cere o facem si pe asta. Tot pentru comisioane a fost facut si marele minister al micului sova, asa este?
Daca ar avea mintea cat-de-cat mai adunata, Ponta ar decide imediat ca Ministerul Economiei, sau alta institutie cu nivel echivalent, sa primeasca un termen pana la care sa prezinte, parlamentului si opiniei publice, un raport asupra rezultatelor, de ordin economic si a celor privind protectia mediului si a populatiei, obtinute pana in prezent, de alte tari, in urma aplicareii neintrerupte, stabile, de lunga durata, a solutiei de extragere a gazului, prin metoda fracturarii rocilor subterane.
Ar fi un prim pas concret (mic pentru noi, mare pentru el !), pe un drum de informare sanatoasa, sincera, de respect fata de el insusi si fata de noi, o dovada ca imberbului i-a mai crescut mintea, prin care ne-ar convinge sa incepem sa ne schimbam parerea mizerabila pe care ne-am format-o, asupra lui, dupa "domnia" de 16 luni.
Explorare inseamna sa testezi, sa analizezi, sa vezi daca exista zacaminte in zona respectiva, se le determini cuantumul, etc. Se face prin sondare.
Exploatarea se poate face doar prin fracturare hidraulica, in cazul gazelor de sist.
Insa Ponta a folosit termenul "fractionare", nu "fracturare". Ori e prost, ori e caine.
Vad ca mai sunt inca penibili care confunda intentionat sau din prostie fisurarile zacamintelor conventionale cu fracturarea hidraulica a argilelor presurizate fara a tine cont de faptul ca la zacamintele conventionale rocile colectoare ce sunt fracturate pentru cresterea permeabilitatii sunt protejate la partea superioara de un capac argilos impermeabil, altfel nici nu s-ar fi acumulat hidrocarburile in acel loc. La exploatarea gazelor de sist e fracturata tocmai roca ce ar fi avut rol de obstacol in calea migrarii ascensionale a gazelor si altor substante folosite, adica argila.