Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat sambata seara, la Digi 24, ca autoritatile romane conteaza pe un parteneriat cu guvernul ungar si pe calmarea tentatiilor politice electorale, in conditiile in care tara vecina se pregateste pentru alegeri parlamentare in 2014. "Nu agream transferul competitiei electorale din Ungaria" in Romania, a subliniat seful diplomatiei.

Intrebat daca planifica o intalnire la nivel inalt cu omologul maghiar pentru a clarifica problemele dintre Romania si Ungaria, vizibile in vara, cu ocazia declaratiilor aprinse facute de politicieni de ambele parti, Corlatean a facut apel la temperarea "unui interes electoral prea ascutit", aratand ca la nivelul comunitatilor locale trebuie sa primeze "o buna intelegere intre romani si maghiari".

Seful diplomatiei romane a arata cxa exista o comunicare constanta cu ministrul de Externe de la Budapesta, Janos Martonyi. Ultima intalnire oficiala intre cei doi a avut loc in luna martie insa se intalnesc lunar in marja reuniunilor Consiliilor Afacerilor Externe de la Bruxelles si comunica telefonic, direct.

"Deci din acest punct noi contam pe un parteneriat cu guvernul ungar si pe calmarea tentatiilor politice electorale, pentru ca stim bine, anul viitor in luna mai vor fi alegeri parlamentare importante in Ungaria. Nu agream transferul competitiei electorale din Ungaria. Este firesc sa se desfasoare acolo, in tonalitatile pe care partidele politice din Ungaria si le stabilesc, dar nu agreem transferul acestei campanii electorale in Romania", a declarat Titis Corlatean in emisiunea "Pasaport Diplomatic".

Ministrul considera ca "exista aceasta tentatie, manifestata, concretizata, cu atat mai mult cu cat noua lege a cetateniei ungare a generat acordarea unui numar de cetatenii ungare unor cetateni romani de etnie maghiara din Romania. Si atunci exista aceasta tentatie de a culege voturi din Romania. Ar fi extrem de util, si un semnal public pe care-l lansez - nu stiu daca va avea o finalizare pana la urma, dar eu il fac, e datoria mea - de temperare a unui interes electoral prea ascutit pe aceasta tema. Pentru ca pentru noi in Romania este importanta pacea si armonia in societatea romaneasca. Si este important ca la nivelul comunitatilor locale sa existe o buna intelegere intre romani si maghiari, exista mize economice si sociale pentru viata de zi cu zi a tuturor, in egala masura. Ori astea trebuie sa le promovam cu prioritate, si nu sa ne fie indusa, datorita unei retorici politicianiste, tot felul de alte teme artificiale."