Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a vorbit la RTV despre continutul noului acord al Romaniei cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana si despre noile taxe si impozite. Voinea spune ca sunt peste 404.000 de contracte de chirie declarate la fisc, iar acest impozit pe chirii, care nu poate depasi 600 de lei pe luna, are scopul de a arata intentia de finantare suplimentara a sectorului de sanatate. Masura este contestata de oamenii de afaceri care spun ca introducerea impozitului pe veniturile din chirii este echivalenta cu o marire artificiala si netransparenta a cotei unic.

Liviu VoineaFoto: Captura RomaniaTV

Principalele declaratii:

"In primul acord am luat 20 de miliarde, in al doilea acord s-au pus la dispozitie 5 miliarde, dar nu a fost nevoie, iar in noul acord este vorba de 4 miliarde impartiti intre Comisia Europeana si FMI, in caz de socuri externe nefavorabile".

"Tuturor tarilor le este teama, multe fac acorduri cu FMI, pentru noi este bine sa avem un acord si cu Comisia Europeana. Acordul cu FMI nu este despre fiscalitate".

"Sunt peste 30 de pagini in care se vorbeste despre stabilitatea macroeconomica si reforme structurale, despre un schimb valutar bun sau despre o inflatie mai mica".

"Alocatia pentru copii a ramas nemodificata de peste 5 ani de zile, la 42 de lei. Alocatia pentru sprijin familial a crescut in medie pentru o familie cu doi copii de la 60 la 85 de lei. Incercam sa facem cu resurse limitate cat mai mult pentru oameni".

"Sunt 404.000 de contracte de chirie declarate la fisc. Acest impozit pe chirii, care nu poate depasi 600 de lei pe luna, are scopul de a arata intentia de finantare suplimentara a sectorului de sanatate".

"Romania se imprumuta mai ieftin decat Ungaria, pentru ca ei n-au acord cu FMI".

"In aceste saptamani vom lua impreuna cu partenerii internationali toate deciziile legate de bugetul pe 2014 si pe anii urmatori".