Victoria Angelei Merkel la alegerile legislative din Germania era previzibila. Succesul cancelarului german trebuie sa fie si un semnal foarte bun pentru Romania. Declaratiile au fost facute la RFI de consilierul prezidential, Cristian Diaconescu.

In opinia consilierului prezidential, victoria Angelei Merkel este "o victorie previzibila, principalul argument al doamnei Merkel in campania electorala fiind situatia buna a economiei germane, precum si o modalitate de a conduce politic Germania, in baza unei Constitutii adoptate dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, care are trei elemente fundamentale: precautia, evitarea luarii unor decizii pripite si consensul. Doamna Merkel a excelat in toate cele trei domenii. Or din acest punct de vedere, victoria sa era previzibila".

Cristian Diaconescu e de parere ca victoria Angelei Merkel in alegerile din Germania "trebuie sa fie si un semnal foarte bun pentru Romania. Practic, exista o similitudine pana la coincidenta intre domeniile principale de politica externa pe care actioneaza Germania condusa de doamna Merkel si care au fost promovate de presedintele Traian Basescu. Aici vorbesc de Parteneriatul Estic si Moldova in acest moment, o zona de interes inclusiv pentru Germania, va avea un semnal foarte bun; Balcanii si modul in care integrarea tuturor statelor, inclusiv a Serbiei vor fi promovate inauntrul Uniunii Europene vor fi in continuare elemente de interes pentru Germania; sigur, nu in ultimul rand, aspecte legate de integrarea europeana, competitivitatea si criza economica in general, un alt element pozitiv in activitatea doamnei Merkel si salutata de germani in consecinta".

Continuarea pe www.rfi.ro.