Romania are un sistem de securizare a frontierelor mult mai performant decat cel detinut de multe state membre Schengen, a declarat miercuri, la Digi24, ministrul de Externe, Titus Corlatean. "Nu avem ce face mai mult decat am facut si facem in clipa de fata", a spus seful diplomatiei romane, care a dezvaluit ca a avut, in ultimele zile, doua discutii telefonice pe tema aderarii la Schengen cu omologul sau francez, Laurent Fabius.

Titus Corlatean a declarat ca pozitia Frantei privind aderarea Romaniei la Schengen este influentata de "dezbaterea politica interna, legata, intre altele, si de climatul economic, social, care nu merge in directia buna neaparat si, mai ales, de perspectiva alegerilor municipale in Franta".

"Tema migratiei ilegale, tema romilor, tema problemelor venite din afara tarii reprezinta modalitati de a face politica interna si de a castiga simpatii electorale. Asta este explicatia, pe scurt, a ceea ce se intampla", a precizat ministrul de Externe.

"Si luni seara, si in aceasta seara, am avut doua mai lungi discutii telefonice cu ministrul francez de externe, in ideea de a mentine - printr-un contact direct, pe canale diplomatice - legatura si de a incerca sa gasim o solutie convenabila de a explica mai bine anumite lucruri", a adaugat Titus Corlatean.

El a reafirmat ca "pe Spatiul Schengen, Romania si-a facut datoria dupa 2011". "Noi suntem cu criteriile indeplinite. Am investit o suma uriasa in securizarea frontierelor, cu o tehnologie mult mai performanta decat o au multe alte state membre ale Spatiului Schengen in clipa de fata. Lucrurile astea trebuie sa fie extrem de clare. Atunci cand se afirma, prin vocea unor politicieni de la Paris, ca Romania trebuie sa mai faca pasi inainte pentru securizarea frontierelor, este o eroare, este o greseala. Nu avem ce face mai mult decat am facut si facem in clipa de fata", a precizat T. Corlatean.

Seful diplomatiei romane a tinut sa sublinieze ca nu exista nicio legatura intre aderarea la Schengen si problema romilor, de exemplu.

"I-am spus domnului ministru Fabius ca Romania a fost prizoniera, in acesti ani, foarte multor teme de politica interna, electorale intr-o serie de state membre. Nu mai putem accepta ca Romania sa fie prizoniera altor dezbateri. Daca ne-am facut datoria si respectam criteriile, este corect sa fim respectati", a conchis Titus Corlatean