Presedintele PNL, Crin Antonescu, avanseaza un nou scenariu pentru candidatul Uniunii Social-Liberale la alegerile prezidentiale din 2014. Intrebat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica dimineata de ProTV, daca o pozitionare mai buna a lui Victor Ponta in sondaje ar putea determina o modificare in intelegerea din alianta, liderul liberal a precizat ca, in acest caz cineva din PSD - premierul - ar putea sa spuna ca el va candida la in numele USL, cu conditia ca pozitia de premier sa revina PNL. Antonescu a clasificat insa acest scenariu ca fiind "foarte putin probabil".

Ponta si AntonescuFoto: AGERPRES

Crin Antonescu a aratat ca, potrivit pactului USL, candidatul aliantei pentru alegerile prezidentiale din 2014 este din partea PNL. Intrebat daca, in opinia sa, s-ar putea schimba lucrurile pana la anul si ce anume ar putea determina o asemenea modificare, liderul liberal a raspuns:

"Dinamica politica din Romania are cel putin meritul ca nu ne lasa sa ne plictisim. Nu ne putem plange nici eu nici dumneavoastra, nici cetatenii ca ducem lipsa de neprevazut, ca avem o monotanie ca in Suedia. Viata noastra politica e agitate.

Eu nu pot sa bag mana in foc ca nu se petrec schimbari majore. Tot ce pot sa spun si pentru ce pot sa bag mana in foc este ca aceasta USL nu a fost facuta doar ca sa castigam niste alegeri, doar ca sa punem un prim -ministru , doar ca sa il schimbam pe Basescu, sau doar ca sa punem un presedinte.

Nu USL ma va pune pe mine presedinte ci daca ma vor alege cetatenii Romaniei, cum nici pe dl Ponta nu l-am pus noi asa ca am facut o sedinta la USL, ci cetatenii Romaniei. Eu sunt hotarat sa respect intelegerea."

Intrebat daca se va schimba ceva in cazul in care presedintele PSD, Victor Ponta, va fi mai bine clasat decat el, Crin Antonescu a afirmat:

"Daca la momentul respectiv, cand vom lua aceasta prevedere a acordului politic (privind candidatul USL la alegerile prezidentiale - n.red.), un om din PSD, premierul sa zicem, va fi cel mai bine plasat in sondaje in intentia de vot la prezidentiale - nu in alte sondaje, incredere, frumusete, simpatie -, atunci el ar putea spune: 'Bun , eu candidez la presedintie, iar postul de premier revine PNL-ului'. Asa ceva este insa foarte putin probabil."

Antonescu a mai afirmat in interviul acordat ProTV ca, din cate stie el, Victor Ponta nu intentioneaza sa candideze pentru presedintie, planurile sale de cariera politica fiind altele. Liderul PNL a adaugat ca, daca l-ar intreba cineva daca Ponta ar putea fi un candidat valabil, ar spune ca "ar putea fi unul dintre cei mai puternici candidati", adaugand ca este "un om politic redutabil".

"Il avantajeaza faptul ca este un om politic care, desi inca foarte tanar pentru politica si pentru politica din Romania, este seful unui partid, nu al oricarui partid, al celui mai mare partid din aceasta tara, cel putin in sens cantitativ, dar asta conteaza mult la alegeri. Pentru ca este un prim-ministru asupra bilantului caruia pana in acest moment eu, cu exceptiile pe care le-am marcat public, nu sunt deloc atat de critic", a declarat Antonescu referindu-se la atuurile lui Victor Ponta

Intrebat daca Victor Ponta ar fi un candidat la prezidentiale mai bun decat el, presedintele PNl a raspuns: "Nu, eu cred ca nu, dar asta nu inseamna ca nu-i un candidat redutabil."

  • Tensiuni in  USL, pe fondul pozitiilor divergente fata de proiectul exploatarii de la Rosia Montana

Situatia din USL a fost una tensionata in ultimele saptamani, chiar luni, tema candidatului la prezidentiale din partea aliantei fiind unul dintre subiectele care au aparut frecvent in declaratiile liderilor partidelor din alianta.

Pe data de 17 septembrie, Victor Ponta i-a transmis colegului sau de alianta, pentru prima data, ca nu e deloc sigur ca liderii PSD il vor sustine. Declaratia a survenit dupa atacurile lui Antonescu la adresa pozitiei premierului in proiectul Rosia Montana Gold Corporation, atacuri care su starnit reactii dure in PSD, mai multi lideri marcanti ai social-democratilor din teritoriu amenintandu-l pe seful liberalilor ca s-ar putea sa nu-l mai sustina in cursa pentru fotoliul de presedinte daca il mai ataca pe Victor Ponta.

Ponta a fost intrebat, intr-un interviu acordat B1 TV, cine este candidatul PSD la presedintie. "Pana alaltaieri v-as fi spus fara niciun fel de emotie Crin Antonescu, dar am vazut ca nu mai vrea sa fie candidatul USL. Poate ca se razgandeste", declara acesta.

Crin Antonescu l-a contrat dur pe Ponta pe marginea candidatului USL la presedintie, afirmand ca PSD "nu are guvernul de acasa" si il da si liberalilor din cand in cand, precizand ca refuza postura de "papusa" pe care social-democratii o pun sau nu la presedintie dupa bunul plac.

Liderii regionali ai PSD au avertizat si ei ca "este foarte greu sa-l convingi pe membru simplu al PSD sa-l voteze pe Antonescu".Site-ul pesurse.ro publica atunci informatia ca baronii PSD il preseaza pe Victor Ponta sa candideze la alegerile din 2014, dar ca acesta le-ar fi spus ca nu e interesat. „Baronii au avertizat conducerea PSD ca ei nu se vor mobiliza pentru a-l sustine pe Crin Antonescu in campania pentru alegerile prezidentiale in 2014 si au atras atentia la faptul ca PNL, odata ce va avea presedintele Romaniei, va dori sa aiba in scurt timp si functia de premier. Victor Ponta a multumit pentru propunere, dar a amintit ca candidatul USL la prezidentiale, conform Protocolului USL, este liderul PNL si ca nu este interesat de aceasta functie“, se arata in articolul publicat pe site-ul pesurse.ro.

Totdata, in presa se vorbeste tot mai insistent de o vizita oficiala pe care premierul Victor Ponta s-ar pregati sa o faca in aceasta toamna in Statele Unite. O vizita oficiala la Washington ar avea - in imaginarul politic romanesc cel putin - semnificatia unei binecuvantari in perspectiva unei eventuale candidaturi la functia suprema in stat. Crin Antonescu a exploatat si el mitul "candidatului agreat" in aceasta vara, cand s-a deplasat in Statele Unite, intr-o vizita despre care nu se stiu prea multe detalii.

Un nou motiv de tensiuni in USl a survenit vineri candliderul PNL l-a criticat dur pe Victor Ponta, declarat ca este "inacceptabil" modul in care "seful Executivului a vorbit in numele procurorului general, a explicat de ce a fost schimbat Papici, cum era basist, cum a facut dosare politice si cum domniile lor - nu stiu exact cine - nu mai tin basisti in functie". Antonescu a calificat si telefonul dat de Traian Basescu procurorului general drept "inacceptabil".

Liderul liberal a mai spus ca PNL nu rupe alianta cu USL, si a propus o dezbatere larga la Parlament pe tema justitiei.

Premierul Victor Ponta nu a dorit sa comenteze criticile lansate vineri la adresa sa de liderul PNL, Crin Antonescu, afirmand ca va face tot ce tine de el pentru a pastra unitatea USL.

"Fac tot ce tine de mine pentru a pastra USL unit", a afirmat el, la Focsani, raspunzand la intrebarile ziaristilor.