Premierul Victor Ponta a declarat la Antena 3 ca fostul sef al Sectiei I din Directia Nationala Anticoruptie (DNA), procurorul Lucian Papici, "a fost parasutat de la Timisoara unde era un fel de paria pentru a executa anumite ordine". Acelasi premier preciza pe 7 octombrie, raspunzand unei intrebari, ca isi reproseaza faptul ca a iesit cu o declaratie, dupa inlocuirea lui Papici, el aratand ca nu trebuia sa vorbeasca despre persoane.

Premierul si-a continuat atacul sustinand ca exista procurori care spun ca te trimit in judecata indiferent de situatie fiindca au probe, si procurori ca Papici care spun ca ei te trimit in judecata ca vor.

"Dragnea a fost trimisa in judecata fiindca a vorbit la telefon dintr-o sectie de votare si i-a zis 'scoateti oamenii la vot', Asta face oricine... si Barack Obama", a concluzionat Victor Ponta.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, pe 8 octombrie, ca reputatia profesionala a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectata de afirmatiile premierului Victor Ponta, prin care il considera pe Papici "basist, morarist si macovist" si spune ca a instrumentat "dosare politice", anunta Mediafax.

"Intr-un stat de drept, nimeni, si cu atat mai putin un reprezentant al uneia dintre celelalte doua puteri, nu are dreptul sa extrapoleze nemultumirile referitoare la instrumentarea unor anumite cauze, iar in masura in care procedeaza astfel, se aduce atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, cu consecinta afectarii prestigiului justitiei si, implicit, a independentei si reputatiei magistratilor", se precizeaza in raportul intocmit de Inspectia Judiciara, transmis Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a decis, in 2 octombrie, incetarea delegarii procurorului Lucian Papici, sef al Sectiei I din DNA, si a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, in locul lor fiind delegati procurorii Iuliana Bendeac, ca sef de sectie, si Viorel Cerbu, ca adjunct.

Miercuri, la ora 17.09, Nitu a informat Directia Nationala Anticoruptie, printr-un fax, ca delegarea lui Papici ca sef al Sectiei I din DNA inceteaza cu 2 octombrie, data incepand cu care functia este ocupata de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioada de sase luni.

Directia Nationala Anticoruptie arata ulterior, intr-un comunicat de presa, ca activitatea profesionala a procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru s-a remarcat "prin rigoare si rezultate remarcabile si nu exista motive care sa justifice incetarea exercitarii functiilor de conducere".